Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.11.2017.
18:33
B. Božin - Vesti A

Merkelova bez vlade

U nedelju uveče, pred ponoć, nemački liberali (FDP) predvođeni Kristijanom Lindnerom stavili su tačku na bezuspešne pokušaje da se sa demohrišćanima (CDU i CSU) i Zelenima formira vlada.

Tanjug/AP
Objavio propast pregovora: Kristijan Lindner

Domaćini su tu propalu koaliciju nazivali Jamajka zbog crno-žuto-zelene kombinacije partijskih boja koja odgovara onima na zastavi karipske ostrvske državice.
Ovim potezom je kancelarka Angela Merkel gurnuta u najtežu unutrašnjopolitičku krizu posle 12 godina na vlasti. Dva meseca posle saveznih parlamentarnih izbora, situacija je kažu - "potpuni haos".

Teško vreme za Nemačku

Generalni sekretar CSU Šojer je rekao da je prekid pregovora "tužna vest za građane" i da će naredne nedelje biti "veoma teške za Nemačku".

Iako je od samog početka bilo jasno da je ovakva koalicija tvrd orah zbog mnogih spornih pitanja i nepremostivih razlika (finansije, spajanje porodica, klima, energetika, čuvanje podataka), oko izbegličke politike su se konačno polomila koplja. Zeleni su bili protiv ograničavanja doseljavanja, ali je onda FDP iznenada napustio pregovarački sto, uz objašnjenje da oko 120 tačaka nije bilo saglasnosti.

Haotično za stolom

Lindner je rekao da četiri partije "nisu imale zajedničke ideje i osnovno poverenje" pa je bilo "bolje ne vladati, nego pogrešno vladati". On nije zamerio drugim partijama što stoje iza svojih principa, jer je i njegova partija postupila tako. Razlike između CDU, CSU i FDP su bile premostive, kako je rekao, ali su tokom nedelje povučeni potezi kojima je kompromis doveden u pitanje.

Tri izlaza iz ćorsokaka

Merkelovoj ostaju tri loše opcije - da pokuša da razgovara sa socijaldemokratama (SPD) oko obnove tzv. velike koalicije, ili da vodi manjinsku vladu, što je gotovo isključeno jer je nikada nije bilo na saveznom nivou, a treća varijanta je ponavljanje izbora.

Posle kraha, krenula je razmena optužbi i prebacivanje odgovornosti. Liberal Vising je prozvao Merkelovu da je "haotično" organizovala pregovore, a Zelenima prebacio da su stalno postavljali nove zahteve i pokazali malo spremnosti za kompromise.

Privreda zabrinuta

Moćna nemačka privreda reagovala je zabrinuto na ovu krizu: evro je pao za pola procenta odmah posle prekida pregovora, a iz privredne komore i sindikata su upozorili na opasnosti da se politička nesigurnost odrazi na privredu i da se odlažu poslovi o važnim temama za budućnost zemlje.

Zeleni su takođe kritikovali prekid pregovora, pa je Rajnhard Bitikofer na Tviteru napisao za Lindnera da je "izabrao populističku agitaciju umesto državno-političke odgovornosti". Njima se pridružila i potpredsednica CDU Julija Klekner koja je napala liberale zbog "dobro organizovane spontanosti" da objave prekid pregovora, iako je "bilo pristojno da to urade zajedno svi šefovi stranaka".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online