Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.12.2017.
00:37
Lj. Ivanović - Vesti A

Tramp otvorio vrata pakla

Odluka američkog predsednika Donald Trampa o premeštanju američke ambasade u Jerusalim i službenog priznanja tog grada kao izraelske prestonice izazvala je burne reakcije u regionu i svetu. Mahom vrlo negativne po Trampa čiji se potez ocenjuje verski fanatičnim, nesmotrenim i, što je najvažnije, vrlo opasnim po bezbednost u ionako nestabilnom delu sveta.

Tanjug/AP
Nepromišljeno: Tramp potpisao sporni zakon

- Odlučio sam da je vreme da se Jerusalim prizna kao prestonica Izraela - rekao je Tramp u govoru u Beloj kući.

Eufemizmom netipičnim za njega, Tramp je priznao da će oko odluke biti "neslaganja", ali odmah je dodao da "njegova objava označava početak novog pristupa izraelsko-palestinskom sukobu".

Odmah su usledile žučne reakcije, a ovaj potez islamski svet naziva "vatrom bez kraja, poljupcem smrti, otvaranjem vrata pakla". Palestinci u Pojasu Gaze su odmah krenuli da pale zastave Izraela i SAD, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je upozorio da je status Jerusalima "crvena linija" za muslimane.

- Niko nema pravo da se igra milijardama ljudskih života zbog vlastitih ambicija. Takav korak će jedino ići naruku terorističkim grupama - dodao je Erdogan.

SAD ovom odlukom "baca region u vatru bez kraja", naveo je Erdogan i zapretio kako bi turski odgovor "mogao ići do prekida diplomatskih odnosa s Izraelom."

Netanijahu: Korak ka miru

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ocenio je dan istorijskim jer je predsednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i da je odluka "važan korak ka miru" dodajući da ona neće izmeniti ništa po pitanju svetih mesta tri glavne monoteističke vere u Jerusalimu.

I palestinski predstavnik u Velikoj Britaniji Manuel Hasasijan slikovito je opisao Trampov potez kao "poljubac smrti mirovnim pregovorima", ali i kao "proglašenje rata protiv milijardu i po muslimana". Jordanski kralj Abdulah pridružio se osudi: "Ignorisanje prava palestinskih muslimana i hrišćana u Jerusalimu samo bi doprinelo ekstremizmu." Iranski predsednik Hasan Ruhani pozvao je muslimane da "zajedno ustanu protiv ove goleme zavere".

Reagovao je i papa Franja, gensek UN Antonio Gutereš i čitav niz državnika koji su pozvali na mir i uzdržanost, ali i nedvosmisleno ukazali da Trampov potez smatraju pogrešnim. U neku ruku, za Izrael je ovo samo potvrda postojećeg statusa jer se u zapadnom Jerusalimu već nalazi sedište predsednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva. U skladu s tim, američka administracija tvrdi da je ovo priznanje "istorijske i trenutne stvarnosti".

Ipak, posledice za regiju, kao i za SAD biće dalekosežne jer se ovime i službeno odriče statusa neutralnog posrednika u dugogodišnjem mirovnom procesu između dveju sukobljenih strana.
Izrael već decenijama prkosi rezolucijama UN - od okupacije istočnog Jerusalima i ostatka palestinskog teritorija nakon Šestodnevnog rata 1967, izgradio je desetak naselja za oko 200.000 jevrejskih doseljenika u palestinskom delu grada i tako drastično izmenio demografsku sliku Jerusalima. Iako se izraelska naselja smatraju nezakonitim prema međunarodnom pravu, Izrael to osporava, nudeći vlastitu pravnu interpretaciju.

Abas: SAD nisu mirovni posrednik

Palestinski predsednik Mahmud Abas ocenio je da SAD ne mogu više igrati istorijsku ulogu posrednika u mirovnim pregovorima s Izraelcima.

- Ovim žalosnim odlukama SAD namerno podrivaju sve mirovne napore i proklamuju da napuštaju ulogu sponzora mirovnog procesa koju su igrale u poslednjim decenijama - rekao je Abas.

Verovatni rezultat Trampove odluke biće novi krug nasilja i umanjene šanse za mirovni proces. Sasvim izgledno možemo očekivati nove proteste Palestinaca, a možda i novi oružani sukob koji je uvek nosio ogromne civilne žrtve, prvenstveno na palestinskoj strani.

Relativno minorne promene u statusu svetilišta, vezane za molitve muslimana u džamiji Al aksa ili posete Jevreja istoj lokaciji (Brdu hrama) izazivale su nasilne sukobe, uključujući i drugu palestinsku Intifadu (ustanak). Sukobe su redovno pratili i teroristički napadi Hamasa i drugih islamističkih grupa, kao i nasilni i bespoštedni obračun izraelske policije i vojske s Palestincima koji međunarodne organizacije osuđuju zbog primenjivanja kolektivne kazne i teškog kršenja ljudskih prava.

Dakle, Izrael i Palestina mogli bi ući u novi ciklus krvoprolića zbog Trampove odluke. Pitanje je - da li je američki predsednik toga svestan, ili je njegov proizraelski, ili bolje rečno antimuslimanski fanatizam prevagnuo?

Odlučeno još 1995. godine

S obzirom na to da je SAD najverniji saveznik Izraela koji je još 1967. okupirao istočni Jerusalim, a 1980. proglasio čitav Jerusalim "nedeljivom i večnom prestolnicom", postavlja se pitanje: zbog čega je ova izgledna odluka Vašingtona tako kontroverzna? I kako to da Trampovi prethodnici nisu već doneli tu odluku?

Naime, američki Kongres je još 1995. izglasao Zakon o ambasadi u Jerusalimu, prema kojem se ambasada te zemlje seli iz Tel Aviva u Jerusalim koji se time priznaje kao glavni grad Izraela. Ali, američki predsednici dosad su redovno potpisivali suspenziju ovog zakona, uprkos izraelskom lobiranju, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu, za koji je status Jerusalima kritična tačka.

Savet bezbednosti UN proglasilo je izraelsku deklaraciju o Jerusalimu kao glavnom gradu ništavnom, zbog čega međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jerusalimom. Sve države koje priznaju Izrael svoje ambasade imaju u Tel Avivu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online