Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.01.2018.
07:50
N. Jokić - Vesti A

Turčin saznao da je Kurd

Film "Zer", najnovije ostvarenje turskog režisera kurdskog porekla Kazima Oza, izazvao je mnogo buke u Turskoj jer su ga isekle cenzorske makaze. Na međunarodnom filmskom festivalu u francuskom Nansiju "Zer" je dobio nagradu publike dirnute pričom o Janu, mladom Turčinu koji odrasta u Njujorku i otkriva da je njegov otac kurdskog porekla po majci.

youtube.com/Engin Çorak
Isekle ga cenzorske makaze: Insert iz filma "Zer"

Jan je student muzike i posećuje teško bolesnu baku Zarife u bolnici u Njujorku. Ona mu "na čudnom jeziku, koji nije turski" peva pesmu "Zer". Obuzet zanosnom melodijom, Jan polazi u potragu za poreklom pesme kroz pejzaže istočne Turske od kojih zastaje dah.

Tetka mu poverava da je baka Zarife rođena u kurdskoj porodici u oblasti Dersim gde su turske trupe 1937. i 1938. godine ubile, prema procenama, najmanje 8.000 Kurda alevita. Jan povezuje da je Zarife, tada devojčicu od nekoliko godina, u šumi našao i usvojio jedan turski oficir.

Progon kao usud

Kurdi su drevni narod, prisutan na Bliskom istoku još od preantičkog doba. U savremenoj istoriji, oni su hronični gubitnici. Iako ih ima ukupno oko 40 miliona razasutih u Turskoj, Siriji, Iraku i Iranu, posle Prvog svetskog rata Kurdi su ostali "zaboravljeni" i nisu dobili državu. Otada su u više navrata proganjani, bili moneta za potkusurivanje u raznim kombinacijama velikih sila, uključujući rat u Iraku i sadašnje sukobe u Siriji. Turska je tridesetih godina prošlog veka čak i zabranila kurdska imena.

U kurdskom bistrou u Nansiju, Kasim Oz nam je ispričao kako je tursko ministarstvo odlučilo je da cenzuriše "Zer".

- Tražili su da budu isečena tri i po minuta filma: oni koji izričito podsećaju na masakr Kurda 1937. godine i oni u kojima se vide kurdski pobunjenici. Za reditelja je najteže da prihvati cenzuru. Rekao bih, to je kao da vam neko tuče dete - kaže Oz.

Na premijeri na festivalu u Istanbulu prikazana je verzija u kojoj su cenzurisani delovi zatamnjeni uz neizmenjen ton.

- Iz publike su se čuli protesti, javnost je reagovala, da bi zatim ministarstvo naredilo da se tri i po minuta prosto iseku - kazao je Oz i dodao da su od tada svi drugi turski festivali povukli pozive za "Zer".

Kazim Oz kaže da bi problem Kurda u Turskoj danas možda i bio rešen da na vlast 2002. godine nije došao Erdogan i njegova partija AKP.

- To je bio trenutak kada su i Kurdi i Turci bili nadomak rešenja. Zahvaljujući podršci EU, Erdogan je u početku bio poistovećen s idejom Evrope i to mu je otvorilo put do vlasti - kazao je Oz.

Film "Zer" je poetska priča o "potrazi za pesmom" i poreklom. Iako Kazim Oz kaže da se scenario ne zasniva na istinitom događaju, zaplet podseća na slučaj Sabihe Gokčen, usvojene ćerke Kemala Ataturka i prve žene vojnog pilota u Turskoj. Sabiha je učestvovala u bombardovanjima Dersima 1937. i 1938. u kojima je, osim Kurda, izginulo i jermensko stanovništvo. Posle njene smrti neki istoričari objavili su svedočenja i dokumenta koja pokazuju da je Sabihe u stvari bila Jermenka čiji su roditelji poginuli u ratu.

Posle pet vekova mešanja stanovništva u Otomanskoj carevini koja se prostirala od Bosne do Irana teško je zamisliti "čistu naciju na tom prostoru".

- Nacionalizam je tragedija koja je rezultat 200 godina starog koncepta države-nacije. U suštini, narodi su tako izmešani da zapravo ne znamo ko je ko. Zadatak umetnika je da se suoči sa tom stvarnošću od koje često okrećemo glavu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online