Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.01.2018.
00:44
Sputnjik A

Operacija "Nezamislivo“: Čerčil pripremao treći svetski rat protiv SSSR-a?

Ta "jedna od najtamnijih tajni" nekadašnjeg premijera Velike Britanije Vinstona Čerčila opisana je u knjizi istoričara Džonatana Vokera, a kako autor precizira, operacija je podrazumevala invaziju na Sovjetski savez u stilu neuspelih pokušaja Napoleona i Hitlera da osvoje Moskvu.

wikipedia.org/British Government
Vinston Čerčil

Kada se već nazirao kraj Drugog svetskog rata, odnosno kada je postalo jasno da će Crvena armija slomiti Vermaht i ući u Berlin, britanski lider Vinston Čerčil plašio se da će SSSR nastaviti ofanzivu prema zapadu Evrope i zbog toga je pripremio plan operacije pod nazivom "Nezamislivo“ sa ciljem da se započne rat protiv Sovjetskog Saveza.

Naime, kako se navodi, nakon pada Berlina Čerčil se javno radovao pobedi koju je odnela Crvena armija, ali on je zapravo osećao „agoniju“, jer se London u tom „nezamislivom“ scenariju nalazio u epicentru dešavanja.

Upravo se ta ideja mogla uočiti u rečima Čerčila na konferenciji u Jalti februara 1945. godine kada je rekao da "sa jedne strane imate velikog ruskog medveda, sa druge velikog američkog slona, dok se između njih nalazi bedni britanski magarac“.

Stoga je Čerčil izradio strategiju kako da spreči nastavak širenja „velikog medveda“, nakon što Amerika povuče svoje snage iz Evrope, i to napadom na SSSR i nastojanjem da se povrate izgubljene evropske zemlje, ali je upozorio da vreme igra protiv njega, pogotovo u svetlu najverovatnijeg slabog odziva građana na još jednu mobilizaciju, budući da se tek završio rat protiv fašističke Nemačke.

Precizira se da bi prvi front bio otvoren na potezu između Hamburga i Trsta, u kojem bi se protiv Sovjeta borile 64 američke divizije, 35 britanskih divizija, kao i četiri poljske divizije i 10 nemačkih divizija, a plus bi u ofanzivu bilo uključeno oko 6.700 lovaca i 2.500 bombardera.

Autor navodi da ni Sovjeti nisu bili za "bacanje“ u tom trenutku, te su na raspolaganju imali oko 264 divizija, a naoružani su bili sa preko 9.300 lovaca i oko 3.400 bombardera, dok je Crvenu armiju uvek karakterisao veliki broj ljudstva, iako joj je tokom celog Drugog svetskog rata najslabija tačka bila dopremanje municije do samih vojnika na terenu.

Iako se od tog plana odustalo, ti dokumenti čuvani su pod oznakom „najstroža tajna“, dodaje autor knjige, uz obrazloženje da su Sovjeti to saznali bile bi postojale velike šanse da bude pokrenut Treći svetski rat. Ubrzo su zatim na vlast u Velikoj Britaniji došli političari koji su daleko manje bili skloni ratovanju, što je i stavilo konačnu tačku na eventualnu mogućnost započinjanja operacije „Nezamislivo“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online