Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.07.2010.
11:58 >> 15:35h
Tanjug A

"U Borisu sam našao partnera i prijatelja"

Svetske i hrvatske radio i TV stanice opširno i danas izveštavaju o dvodnevnoj poseti Srbiji predsednika Hrvatske Ive Josipovića, ističući da je to njegova prva zvanična poseta od stupanja na dužnost predsednika države, a radio ''Dojče vele'' konstatuje da "poseta protiče uz izjave pomirljivih tonova". Hrvatski mediji posebno naglašavaju Josipovićevu izjavu da je "u Borisu Tadiću našao partnera i prijatelja za politiku mira, saradnje i suživota".

Mediji su detaljno izvestili o svim temama o kojima su razgovarali predsednici Srbije i Hrvatske, između ostalog i o pitanju granica, o tužbi i kontratužbi za genocid, pitanju nestalih i manjina.


Glas Amerike započinje izveštaj izjavom predsednika Srbije Borisa Tadića da je reč o istorijskoj poseti, kao i da Srbija želi najbolje moguće odnose u svim domenima sa susednom Hrvatskom.


BBC je ocenio da su odnosi izmedju dve zemlje i dalje napeti, ali da su predsednici Tadić i Josipović istakli potrebu za popravljanjem bilateralnih odnosa. Najveći pomak očekuje se u saradnji policija i tužilaštva i na polju ekonomije, ukazao je BBC.
 

Radio Slobodna Evropa podseća da je Josipović bio u Subotici 24. marta ove godine i da je drugi hrvatski predsednik koji posećuje Srbiju nakon sukoba tokom 1990-tih, a prvi je to učinio Stipe Mesić 2005. godine.

Odnosi Hrvatske i Srbije su se jedno vreme pogoršali nakon što je Hrvatska priznala Kosovo, a Tadić odbio da prisustvuje Josipovićevoj inauguraciji, navela je Slobodna Evropa. Oni su se ipak ubrzo sreli na neformalnom sastanku u Opatiji posle čega je usledilo više sastanaka na regionalnim i medjudržavnim konferencijama, podsetila je Slobodna Evropa. Dva predsednika su, sredinom aprila, kao učesnici trilateralnog sastanka u Pečuju zajedno posetili Bački Monoštor.

Tokom svih tih susreta postizana je visoka saglasnost o otvorenom dijalogu o svim pitanjima koja stoje nerešena od ratnih sukoba, a odnosi dve zemlje su vidno uznapredovali, zaključuje Radio Slobodna Evropa.


Agencija AP je prenela da su srpski i hrvatski predsednik ocenili da su odnosi između bivših neprijatelja sada primer saradnje na Balkanu. Dvojica predsednika pozdravila su novu eru u srpsko-hrvatskim odnosima posle ratnih dogadjanja devedesetih, navela je AP dodavši da su predsednici ukazali da su neki problemi ostali iz rata, ali da je "došlo vreme da se ta stranica zatvori".


AP podseća da su zvaničnici EU rekli da balkanske zemlje moraju da sarađuju ako žele približavanje Uniji.

Hrvatski mediji o Josipovićevoj poseti


Hrvatski mediji dali su danas dosta prostora poseti predsednika Ive Josipovića Srbiji, pri čemu centralno mesto zauzimaju ocena da poseta protiče u prijateljskoj atmosferi i najava da će predsednik Srbije Boris Tadić doći u uzvratnu posetu Hrvatskoj i tom prilikom posetiti Vukovar.


Uz napomenu da je Josipovićeva poseta prva službena poseta nekog hrvatskog predsednika Srbiji (Mesić je posetio državnu zajednicu SCG), hrvatski mediji navode da je tokom susreta Tadića i Josipovića bilo reči o rešavanju otvorenih pitanja dve zemlje, od tužbi u Hagu preko pitanja nestalih granice do pitanja povratka, kao i o ekonomskoj saradnji.

Kosorova: Tadić je dobrodošao u Vukovaru!

 

Predsednik Srbije Boris Tadić je dobrodošao u Vukovar i njegov dolazak svakako bi bio dobar potez, izjavila je danas u Poreču hrvatska premijerka Jadranka Kosor. 

 

Poseta predsednika Ive Josipovića Beogradu moći će se oceniti tek po njegovom povratku, ali predsednik ima našu punu podršku za davanje podrške našim susedima na njihovom evropskom putu, rekla je Kosor novinarima.

 

Kosor je istakla da očekuje hapšenje i dovođenje pred lice pravde Ratka Mladića i Gorana Hadžića, javlja Jutarnji list.


U izveštajima se ističe da su dvojica predsednika postigla konsenzus oko međusobnih tužbi za genocid u Hagu - da one stoje, a da se problemi rešavaju.


Mediji su naveli i da se Tadić i Josipović zalažu za to da građani Hrvatske i Srbije u onu drugu zemlju mogu ulaziti s ličnim kartama, a citira se i Josipovićeva izjava da je problem državne granice najbolje rešiti dogovorom, možda i atipičnim rešenjem, a da arbitražu treba tražiti tek ako se u tome ne uspe.


Izveštava se i da su se dva predsednika složila da treba rešavati problem povratka izbeglica, zaštitu nihove imovine i stambena pitanja i citira Josipović koji kaže da su u Hrvatskoj otvorena vrata svima koji se žele vratiti, ali da povratak mora biti održiv, odnosno da je važno rešiti pitanje stanovanja i zapošljavanja. Mediji naglašavaju i da je pitanje Kosova bilo u drugom planu.


Značajan prostor u izveštajima dat je i skupu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Subotici. Mediji prenose Josipovićeve reči da on nacionalne manjine, hrvatsku u Srbiji i srpsku u Hrvatskoj, prepoznaje kao bogatstvo, kao sponu između dveju država i da je "za takvu politiku mira, saradnje i suživota, za evropsku politiku, u Borisu Tadiću našao partnera i prijatelja".


Mediji prenose i reči hrvatskog predsednika da vođstva dveju zemalja nisu rešila sve probleme, ali da su, iako ih oni nisu izazvali, na dobrom putu da ih otklone.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online