Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.02.2018.
11:59
Vestionline, Tanjug A

Evropski parlament doneo odluku: Nema više pomeranja sata!

Odluka Evropskog parlamenta o tome da bi trebalo ukinuti letnje pomeranje kazaljki na satu prema prvim tumačenjima ne znači automatsko ukidanje letnjeg računanja vremena za sve članice EU, nego će one same moći odlučivati o tome.

M. Karović
Kazaljke na satu odsad "vode svoju politiku"

Ipak, postoji bojazan da će samostalnost u odlučivanju stoviri probleme za unutrašnja tržišta EU.

Rezolucije EP nisu obavezujuće za Komisiju i SE, one su samo pritisak na ta tela da donesu određenu odluku, prenosi portal "Indeks".

- Rezolucija će samo ukinuti usklađenost računanja vremena u celoj EU i vratiti tu temu nazad zemljama članicama. Zemlje članice moći će slobodno da odluče o vlastitim režžimima: mogu da odluče da zadržže letnje vreme ili će ga ukinuti - navodi se u saopšštenju.

Neki evroparlamentarci smatraju da bi držžave trebalo da imaju pravo da odaberu vreme koje će zadržžati, odnosno da se mogu odlučiti i za trajno letnje računanje vremena.

Drugi pak upozoravaju da će samostalnost u odlučivanju stvoriti probleme za unutraššnja tržžiššta.

Kako je za portal "Indeks" navela hrvatska predstavnica u EP Biljana Borzan najbolje bi bilo kada bi se donelo ujednačeno rešenje za celu EU.

- Problem je u tome što nisu potrebe svih zemalja jednake. Na primer, u zemljama na severu Evrope dani počinju par sati kasnije ujutru nego u Hrvatskoj ili Grčkoj. To pak znači, sasvim legitimno, da će svaka vući na svoju stranu pa će biti tešško dogovoriti se. A ako se ne dogovore, ako Evropa po računanju vremena bude ličila na leopardovo krzno, biće haosa, problema u vazduššnom prevozu, trgovini i slično. Već i ovako, sa tri vremenske zone, imamo problema -rekla je ona.

Nenad Jarić Dauenhauer u tekstu podseća da mnogi stručnjaci ističu da je letnje računanje vremena zastarela ideja koja je nekog smisla imala u vreme kada su se u večernjim satima koristile sveće, ali ne i danas.

Brojna istražživanja su međutim pokazala da ono nema nekih ozbiljnih uticaja na potroššnju energije, ako uopššte ima ikakvih, prenosi B92.net.

Uvođenje takozvanog letnjeg računanja vremena izvorno je predložženo radi šštednje energije kao "Djelajt sejving tajm" (DST).

Prvi ju je 1784. godine predložžio Bendžžamin Frenklin u jednom eseju. Prelazak je zvanično prvi put sproveden u delo u Kanadi 1908, a potom su ga 1916. godine uveče Nemačka i Austrougarska za vreme Prvog svetskog rata, radi ušštede goriva.

Ideje se ponovo setila Francuska tokom naftne krize 1972. Iako pomeranje kazaljki nije dovelo do nekih merljivih uššteda, Nemačka je sledila Francusku, a za njom su se povele i brojne druge evropske zemlje.

Dmitrij Medvedev je 2011, kao tadaššnji predsednik Rusije, najavio ukidanje pomeranja kazaljki na satu iz zdravstvenih razloga. Ipak, odlučio je da novi standard za Rusiju bude letnje, a ne zimsko računanje vremena.

Međutim, Duma je 2014. odlučila da standardno vreme bude prirodno, zimsko računanje vremena.

U poslednje vreme argumenata koji govore o ušštedi energije sve je manje, takođe sve je višše dokaza da prebacivanje sata uzrokuje zdravstvene probleme zbog poremećaja u spavanju.

Takođe, postoje različite terorije prema kojima pomeranje kazaljki na letnje računanje utiče na broj saobracajnih nesreća, da češšće ljudi stradaju na poslu, kao i da u prva tri dana od prelaska na letnje računanje broj srčanih udara raste za pet odsto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online