Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.03.2018.
11:48
Vestionline, b92.net A

"I Putin se pridružio dvojici ludaka, treba nam revolucija"

Filozof Slavoj Žižek je u tekstu za britanski Indipendent komentarisao izjavu Vladimira Putina o novom nuklearnom naoružanju. On je podsetio da je ruski predsednik rekao da je Rusija najveća nuklearna sila na svetu, da to niko ne sluša, ali da bi trebalo.

EPA/Santi Donaire
Novi rat doveo bi do kraja civilizacije kakvu znamo: Slavoj Žižek

- Da, treba da slušamo te reči, ali treba da ih slušamo kao reči jednog ludaka koji se pridružuje duetu dvojice već postojećih ludaka. Ne tako davno, Kim Džong Un i Donald Tramp su se takmičili oko dugmića za lansiranje nuklearnih raketa, a američki predsednik je tvrdio da je "njegovo veće". Sada imamo Putina koji ulazi u ovo opskurno takmičenje, koje je, ne zaboravimo, takmičenje u tome ko bi mogao da nas uništi brže i efikasnije - navodi Žižek. 

Prema njegovim rečima, u medijima su se, kroz vreme, pojavljivale sve smešnije razmene uvreda između Kima i Trampa. 

- Ironija situacije je da nam je jedina nada da postoji nekakva autonomna i nevidljiva institucija koja ih sprečava da nas uvedu u rat svih protiv sviju. Uobičajeno je da imamo tendenciju da se žalimo da današnja birokratska politika, uz institucionalni pritisak, sprečava političare da iznose svoja lična viđenja. Ipak, sada se nadamo da će takvi faktori sprečiti izražvanje vizija svih tih ludih ljudi - dodaje Žižek. 

On potom pita da li opasnost zaista želi u njihovim ličnim patologijama. 

- Svaka strana može da tvrdi da želi samo mir i da samo reaguje na opasnosti koje predstavljaju drugi. To je tačno, ali šta to znači u ludosti u kojoj je ceo sistem u začaranom krugu u koji se hvatamo kada jednom učestvujemo u takvom sistemu. Iako su razlike između Severne Koreje i SAD očigledne, nema sumnje da obe sile sprovode ekstremnu verziju državnog suvereniteta. Globalno ludilo postaje vidljivo onda kada pitamo jednostavno pitanje - kako protagonisti nuklearnih pretnji zamišljaju pritiskanje dugmeta? Da li nisu stopostotno svesni da će i njihova država biti uništena u kontranapadu? Pa, i jesu i nisu, istovremeno - ističe Žižek. 

Filozof u tekstu dodaje da nema načina da se odbaci zaključak da je radikalna društvena promena, revolucija, neophodna da bi se civilizovala naša civilizacija. 

- Ne možemo da dozvolimo nadu da će novi rat voditi novoj revoluciji. Novi rat bi više značio kraj civilizacije kakve znamo, a preživeli bi bili organizovani u malim autoritarnim grupama. Severna Koreja nije ludi izuzetak u ovom ludom svetu, već pravi izraz ludosti koja vodi naš svet - zaključio je Žižek.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online