Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.03.2018.
21:58
Vestionline, Tanjug A

Rusija poručila Britaniji: Istražiti slučaj, a ne odmah optužiti Moskvu

Moskva je pozvala Veliku Britaniju da sprovede istragu o slučaju trovanja bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, umesto što je odmah optužila Rusiju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Epa/ Maxim Shipenkov
Britanske vlasti i policija moraju intervenisati odmah: Marija Zaharova

Ona je, u izjavi radiju "Eko Moskvi", komentar britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona da je Rusija "angažovana u nizu zloćudnih aktivnosti" ocenila kao apsurdan.

- Postoje neke pravne procedure. Kako osoba koja je angažovana u politici i nema nikakve veze sa službama za sprovođenje zakona može da izjavi tako nešto - rekla je Zaharova, prenosi Tass.

Portparolka ruskog Ministarstva istakla je da je, pre svega, neophodno sprovesti istražne radnje. 
Džonson je danas rekao i da će Britanija "snažno" odgovoriti ako se ispostavi da je Rusija kriva za bolest koja je pogodila Sergeja Skripalja i njegovu kćerku na ulici engleskog grada Solsberija, navodi Rojters.

Britanska policija saopštila je u međuvremenu da će antiteroristička policija voditi istragu o misterioznoj bolesti bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove ćerke.

Sergej Skripalj (66) i njegova 33-godišnja kćerka Julija nalaze se u kritičnom stanju u bolnici nakon što su u nedelju nađeni u nesvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u tom gradu.
"Zbog neuobičajenih okolnosti, odlučeno je da antiteroristička policijska mreža vodi istragu jer ima specijalističku ekspertizu za to", saopštila je londonska policija.

U saopštenju se napominje da incident nije proglašen terorističkim, ali da u ovoj fazi policija ostaje "otvorenog uma u pogledu onoga što se dogodilo". 

Istovremeno, ruska ambasada u Londonu zatražila je od Forin ofisa objašnjenja o trovanju pukovnika Skripala i ženske osobe koja je sa njim bila u društvu, rekla je za Tas s portparolka ambasade.

- Britanske vlasti i policija moraju intervenisati odmah i informisati ambasadu i britansku javnost o realnom stanju stvari kako bi se stavila tačka na satanizaciju Rusije. U tom svetlu, ambasada je zatražila relevantna objašnjenja od britanskog Forin ofisa - rekla je portparolka.

Skripalu i njegovoj ćerki u nedelju je pozlilo u Solsberiju, 145 kilometara zapadno od Londona, nakon što su, kako se sumnja, bili izloženi nepoznatoj supstanci.

Skripal je bivši pukovnik ruske vojno-obaveštajne službe koji je 2006. osuđen u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obaveštajne službe MI6. Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD, nakon čega se sklonio u Britaniju.

Ruska bezbednosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo da radi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci i da im je prenosio informacije klasifikovane kao državne tajne, naveo je BBC.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online