Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.03.2018.
00:06
Đ. Barović - Vesti A

Svet žmuri na leglo džihada

Početkom marta u Siriji su poginula još dvojica dobrovoljaca Islamske države iz BiH. Prema dostupnim informacijama, reč je o Inesu Midžiću iz Bihaća i Naseru Arnautu iz Sarajeva. Apsurd je da su ova dvojica džihadista poslednjih godina nesmetano putovali na relaciji Bosna-Sirija, mada je Midžić kod zapadnih obaveštajnih službi važio za jednog od najozloglašenijih terorista koji je pri tome u više navrata pozivao muslimane na Balkanu da započnu "rat protiv nevernika".

youtube.com/Magico Tube
Foto: Ilustracija

Istovremeno, prema zvaničnim podacima, BiH je, u odnosu na broj stanovnika, evropski rekorder po broju džihadista koji su otišli na neko od ratišta na Bliskom istoku. Do sada ih je otišlo oko 320, a najmanje 180 je i dalje aktivno u Siriji. Iz ove zemlje se u Bosnu do sada vratilo oko 60 ratnika, a začuđuje podatak da je protiv samo 24 podignuta optužnica.

Dugogodišnjeg pripadnika Vojne kontraobaveštajne službe, potpukovnika Ljubana Karana, taj podatak nimalo ne čudi.

Problemi tek slede

Za profesora Fakulteta bezbednosti u Beogradu, Zorana Dragišića, u Bosni će tek doći do ozbiljnih problema kada se većina džihadista vrati kući.

- Nije problem što će oni sa sobom doneti novo ratničko iskustvo, već i svoje radikalne ideje koje će predstavljati ozbiljan bezbednosni problem za sve države u regionu - ocenjuje Dragišić.

- Zašto bi nas čudilo da se ne sudi povratnicima iz Sirije kada u više od 20 bosanskih gradova postoji oko 50 vehabijskih naselja i poligona za vojnu obuku. Bošnjačkom rukovodstvu odgovara njihovo postojanje jer time obezbeđuju i političku, ali i vojnu podršku u slučaju eventualnih novih sukoba. Istovremeno, ovakva situacija odgovara i velikim silama, a pre svega SAD kojima su usta puna borbe protiv međunarodnog terorizma, a suštinski su se ponovo vratili strategiji dvojnih aršina, odnosno korišćenja upravo terorističkih organizacija za ostvarivanje svojih ciljeva. Ako je logično da u Siriji podržavaju Al Nusri front koji je zapravo vojno krilo nekadašnje Al Kaide, tada je logično i da prećutno aminuju i postojanje ove organizacije u Bosni - ističe Karan.

"Stavite im otrov u piće"

Za Inesa Midžića se prvi put čulo pre nekoliko godina kada je u više video-poruka pozvao muslimane na Balkanu da započnu rat protiv "nevernika", nudeći im i neka "konkretna rešenja" kako da započnu tu borbu.

"Borite se tamo, borite se protiv njih, ako možete postavljajte im eksploziv ispod auta, u njihovim kućama, svima njima, ako možete uzmite otrov neki, stavite im u piće, u jelo...".

Takođe, Midžić je u video-porukama pretio i verskim poglavarima u BiH, a zatim i "podučavao" sledbenike kako nožem ubijati protivnika. Jedno vreme je radio i za medije ID, odnosno uređivao je portal Vesti umeta. I pored svega toga on je nesmetano dolazio u Bosnu i ponovo se vraćao na ratište.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online