Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.03.2018.
21:42
Sputnjik A

Bivši britanski ambasador: "Novičok" zakuvan u britanskoj vojnoj laboratoriji

Tereza Mej insistira na svojim neutemeljenim izjavama da je Moskva odgovorna za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja. Povodom svih optužbi i mera koje su usledile, Sputnjik je razgovarao sa bivšim britanskim ambasadorom u Uzbekistanu Kregom Džonom Marejem, kako bi čuo njegovo mišljenje u vezi sa tom "toksičnom" pričom.

EPA/Facundo Arrizabalaga
Nije iznenađen stavom Velike Britanije: Kreg Džon Marej

Naime, na pitanje Sputnjika šta misli o tonu i načinu na koji Tereza Mej i britanske vlasti predstavljaju svojim građanima i svetskoj javnosti slučaj Skripalj, ambasador je odgovorio.

-  Reakcija zvaničnog Londona naprosto fascinira. Ako Tereza Mej iskreno veruje da je Skripalj žrtva ruskih vlasti, u tom slučaju je njena reakcija neadekvatna, jer poslati kućama 23 diplomata neće naneti nikakvu štetu. Diplomate nisu presudno bitni činioci društva. Tako da je to potpuno neuobičajen gest imajući u vidu da ona daje izuzetno oštre izjave i istovremeno pravi nekakve pretpostavke. Ukupno gledano, takvo ponašanje je prilično otužno.

Kako kaže, Britanija je od samog početka odlučila da je za incident kriva Rusija.

- Britanske vlasti su od samog početka stavile do znanja da imaju nameru da optužuju Rusiju, bez obzira na dokaze, za koje do sada ne možemo reći da su jasni i ubedljivi.

Pre samo dve godine šef istraživanja u laboratoriji Porton Daun je objavio naučni materijal u kojem se govori da je gas "novičok" bio uspešno fizički sintetizovan. Takođe, u ovom tekstu se govori da Organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja nikada nije zabranila upotrebu tog gasa, jer nije bilo dokaza da je on ikada zaista fizički postojao, već je postojao samo kao teoretska koncepcija. Sada Vlada Velike Britanije tvrdi da je otrovni gas nađen na osnovu njegovih komponenti, koje prema pisanjima britanskog stručnjaka nikada nisu ni postojale.

On smatra da ovaj incident neće značajno uticati na odnose Velike Britanije i Rusije, pošto su oni već dug vremenski period ionako jako loši.

- Kao što znate, pre nekog vremena počela je kampanja širenja rusofobije i optužbi na račun Moskve za navodno mešanje u američku predizbornu kampanju. Rusofobija ide na ruku vojnoj i špijunskoj industriji. Sve što se tiče špijunaže i sistema bezbednosti, oni su predmet interesovanja krupne industrije. Stotine, pa i hiljade obaveštajaca su na platnim spiskovima MI5 i MI6. Budžet vojne laboratorije Porton Daun je povećan za 85 miliona funti u vezi sa optužbama na račun Moskve. Poslanici Konzervativne partije su tražili drastično povećanje davanja za kupovinu oružja. Tako da sami vidite kome je rusofobija od koristi. Takođe, postoje nade da će igrama u parlamentu protivnici uspeti da se reše Džeremija Korbina. Ljudi koji su sada na vlasti u Britaniji imaju jako loš odnos prema Rusiji, kao što su ga imali i ranije. Priča sa Skripaljem neće značajno pogoršati odnose između Britanije i Rusije, već će sve ostati kao i do sada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online