Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
20:24
Sputnjik, Vestionline A

Ako Amerika napadne Siriju, Rusija će odgovoriti momentalno! Evo i čime

Američki razarač "Donald Kuk" opremljen sa 50 krstarećih raketa "tomahavk" približio se na 100 kilometara od Tartusa u Siriji, gde se nalazi vojno-pomorska baza Rusije, ali, kako kaže ruski vojni analitičar Viktor Baranec, ruske oružane snage imaju čime da odgovore na eventualni američki napad.

EPA/Sergei Chirikov
Ako dođe do sukoba... I najmoćniji raketni sistem S-400 u igri

Kako precizira ovaj ekspert u komentaru u listu "Komsomoljska pravda", u Sredozemnom moru se nalazi grupa borbenih brodova Rusije, uključujući dizel-podmornice naoružane čuvenim raketama "kalibar". U bazi Hmejmim, podseća dalje Baranec, Rusija ima lovce i bombardere uključujući i par najnovijih aviona Su-57.

Na raspolaganju Rusiji su i "bastioni", obalski raketni kompleksi sa visokopreciznim protivbrodskim raketama "jahont" i "oniks". "Bastioni" su namenjeni za gađanje brodova u radijusu 350 kilometara, a raketa može da dopremi bojevu glavu težine nekoliko stotina kilometara na minimalnoj visini i zato ju je veoma teško presresti.

Ruske jedinice u Siriji imaju i "pancir - S1", samohodni protivvazdušni raketni kompleks za zaštitu od svih sredstava vazdušnog napada sa bliskog rastojanja. Baranec dodaje da su i "bastioni" i "panciri" uspešno isprobani u Siriji u realnoj borbi i da su se pokazali kao visokoefikasni.

Naravno, ističe analitičar, ruske baze u Siriji pokrivaju i trenutno najbolji u svetu PVO kompleksi S-400.

Podsetimo, prema informacijama turskog lista "Hurijet" američkom razaraču "Donald Kuk" su se "bar četiri puta" približavali ruski lovci. Kako navodi Baranec, to je onaj isti razarač koji je u proleće 2014. sramotno pobegao iz Crnog mora dalje od Krima nakon što je ruski avion Su-24 oslepio njegove lokatore.

Ne treba isključiti mogućnost da će i sada ruski piloti izvesti nešto u sličnom duhu. Ali u pomoć "Kuku" stiže još jedan raketni razarač SAD - "Porter" sa 60 "tomahavka", o čemu piše "Volstrit žurnal".

"Porter" je već na istoku Sredozemnog mora, a očekuje se da će se priključiti "Kuku" za par dana. Baranec podseća da je "Porter" pre tačno godinu dana bio angažovan u vršenju udara na vazduhoplovnu bazu "Šeirat" u Siriji kada je lansirao 59 "tomahavka" pod istim opravdanjem - da je to odgovor na nedokazani "hemijski napad" Asada.

Prema rečima analitičara, ako američki razarači lansiraju ovoga puta rakete na vojne objekte Sirije, a tamo se nalaze i ruski vojni savetnici, odgovor Moskve će biti trenutan: setimo se upozorenja načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova da će ruska grupacija u Siriji uništiti ne samo rakete koje budu gađale Damask, nego i brodove i avione s kojih su lansirane.

- To već znači neposredan sukob SAD i Rusije, odnosno faktički rat. Dalji razvoj te priče je nemoguće predvideti jer se radi o dve najveće nuklearne države - upozorava Baranec.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online