Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
22:29 >> 23:50h
b92.net, Vestionline A

Rusija blokirala rezoluciju SAD, nije prošao ni ruski predlog

Savet bezbednosti UN ponovo zaseda zbog navodnog hemijskog napada u Guti u Siriji. Rusija je stavila veto na rezoluciju SAD, a nije prošao ni ruski predlog.

Tanjug/AP
Blokiranje američkog predloga: Vasilij Nebenzja

Na sastanku se glasalo o rezolucijama koje su predložile SAD i Rusija, ali su ruski predstavnici blokirali nacrt rezolucije koju su predložile SAD.

- Nećemo podržati američki nacrt - rekao je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

Rusija je blokirala nacrt rezolucije SAD o uspostavljanju novog mehanizma za istragu hemijskih napada u Siriji. 

Nebenzja je rekao da se rezolucija ne slaže sa ruskom pozicijom. 

Za američki nacrt glasalo je 12 zemalja, dok su Rusija i Bolivija bile protiv, a Kina uzdržana. To je 12. veto Rusije na neku rezoluciju o Siriji od početka tamošnjeg rata 2011. godine. 

- Ako pretpostavimo nezamislivo da će takav nacrt biti usvojen, biće potrebno nekoliko meseci da se formira istražni mehanizam. Ne želite da čujete da u sirijskoj Dumi nisu nađeni tragovi hemijskog napada - rekao je Nebenzja. 

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija optužio je SAD da žele rezoluciju kako bi "opravdale upotrebu sile protiv Sirije". 

Nebenzija je rekao da ta rezolucija ima za cilj da oživi staro istražno telo o hemijskom oružju u Siriju. Rusija se u novembru usprotivila nastavku mandata tog tela uz ocenu da je to "marioneta u rukama onih koji su protiv sirijskih snaga". 

Američki nacrt predviđa stvaranje nezavisnog istražnog mehanizma UN za slučajeve upotrebe hemijskog oružja u Siriji. Mandat tog organa bio bi godinu dana i mogao bi da se obnovi 

UN više nemaju takvu grupu jer joj krajem 2017. godine nije produžen mandat, pošto je Rusija uložila veto. 

Rusija je pre sednice zatražila od Saveta bezbednosti UN da glasa o dva nacrta rezolucije o Siriji. U ruskom nacrtu rezolucije traži se novo ekspertsko telo za utvrđivanje odgovornosti za napade hemijskim oružjem u Siriji, javila je agencija AP. 

Prvi tekst se odnosi na američki nacrt koji je dva meseca na stolu Saveta bezbednosti UN. Drugi tekst kasnije je predložio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a o njemu se malo zna za sada. Taj drugi nacrt je odbijen zbog nedostatka glasova. 

Za ruski predlog glasalo je šest zemalja, sedam je bilo protiv, a dve uzdržane. 

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli navela je da bi ruski nacrt nije nepristrasan i da Rusiji daje mogućnost da stavi veto na izbor istražitelja te da bi mogla da utiče na istragu. 

I Hejli, ali i predstavnici drugih zemalja, poput Velike Britanije i Francuske još jednom su krivicu prebacili na Damask, optužujući Moskvu da štiti sirijskog predsednika Bašara al Asada. 

Izvori na terenu, među kojima spasioci volonteri poznati kao "Beli šlemovi", saopštili su da je više od 40 ljudi poginulo u subotu u napadu u Dumi, dok su opozicioni aktivisti naveli da je napad izveden zabranjenim hemijskim oružjem. Rusija tvrdi da izveštaji "Belih šlemova" nisu tačni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online