Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.04.2018.
11:05
Danas A

Kako je podeljena "Velika Sirija"?

Fotografija prikazuje podelu Bliskog istoka između velikih sila prema odredbama tajnog sporazuma poznatog kao Sajks-Pikotov ugovor iz 1916. godine.

commons.wikimedia.org/Stanfords Geographical Establishment London
Podela Sirije prema Sajks-Pikotovom ugovoru iz 1916. godine

Sklopljen u strogoj tajnosti, u pregovorima u Londonu tokom Prvog svetskog rata, sporazum je postavio dugoročnu podelu sfere uticaja između Velike Britanije, Francuske i Rusije u ovom delu sveta.

U samom zenitu Velikog rata, evropske sile uspele su da (lažnim) obećanjima u sukob uvuku arapska plemena u rat protiv Otomanskog carstva, koje je bilo na strani Nemačke. U tim okolnostima, računalo se da će nakon rata Turska nestati, pa je bez prisustva Rusije načinjen plan o podeli turske teritorije duž linije koja prati reku Jordan. Sporazum su napravili britanski pukovnik Mark Sajks i francuski diplomata Fransoa Žorž-Pikot.

U seriji pregovora, ustanovljeno je da Britanija preuzima kontrolu nad Bagdadom i oblašću koja izlazi na Persijski zaliv (crvena oblast), a da će zona B biti pod njenim uticajem, dok će Francuska kontrolisati jug Male Azije, zapad današnje Sirije i Liban (plava oblast), kao i zonu A. Palestina je zamišljena kao međunarodna teritorija. Kasnije su u sporazum uključeni Rusija kojoj je dat Konstantinopolj i Jermenija, kao i Italija koja je dobila jugozapad Male Azije.

Levant ili Velika Sirija je poprište istorije već više od deset hiljada godina, a gradovi poput Alepa i Damaska najduže su neprekidno nastanjena naselja na svetu. Oblast je oduvek bila zona interesa velikih imperija, od Asirije do Turskog carstva.

Tajni Sajks-Pikotov ugovor podelio je regiju među evropskim imperijama i pritom, zasadio klicu neprekidnih građanskih ratova, nemira, protektorata, pučeva i sukoba koje će pogađati Levant čitav vek. Naime, ovaj tajni ugovor je obelodanjen već 1917. godine, pre okončanja rata -boljševici koji su preuzeli vlast u Rusiji smatrali su da ga treba pokazati javnosti.

Po nalogu Lava Trockog, na dan 23. novembra, moskovski listovi "Pravda" i "Izvestija", a potom i drugi listovi na Zapadu, objavili su sadržaj sporazuma koji je pokazivao licemerje evropskih sila i izazvao uzbuđenje, stvarajući trajno nepoverenje Arapa prema Evropi. Ono još uvek živi u današnjim okrutnim i globalno intrigantnim ratovima na Levantu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online