Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.07.2010.
19:36 >> 21:34h
Tanjug, Srna, AFP A

Svet podržao Kosovo, Južna Osetija i Abhazija nestrpljive

Povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosmeta danas su se oglasile SAD, NATO, svetski zvaničnici i mediji. Evropski parlament i EU podržale su mišljenje suda, kao i većina svetskih država. Ipak, Rusija, Kipar, Slovačka i Kina ostale su pri stavu da ne podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine. Predsednik Abhazije Sergej Bagapš izjavio je da mišljenje MSP o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosmeta predstavlja još jednu potvrdu prava na nezavisnost Abhazije i Južne Osetije.

 Mi imamo veća prava za otcepljenje i nezavisnost od Kosmeta: Sergej Bagapš
 

Mišljenje MSP-a je "još jednom potvrdilo pravo na samoopredeljenje Abhazije i Južne Osetije", rekao je Bagapš, ponavljajući da "istorijsko-pravnih osnova za nezavisnost Abhazija i Južna Osetija imaju neuporedivo više od Kosova", preneo je ruski internet portal "Pogled" , pozivajući se na agenciju Interfaks.

Rusija: Otvorena Pandorina kutija

 

Prvi zamenik predsednika Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Leonid Slucko vidi mogućnost pojave opasnih tendencija u svetu u vezi sa mišljenjem MSP-a. "U suštini, otvara se Pandorina kutija, i ja predviđam mnoge opasne pojave u svetu, slične onima, koje su se svojevremeno događale na Kosovu". Slucki je istakao da je mišljenje MSP primer dvostrukih standarda u politici mnogih zemalja. "Ni logike, ni zdravog smisla tu nema nikakvog. Samoproglašenje nezavisnosti Kosova priznaje se kao norma, a nezavisnost koju su proglasili narodi Abhazije i Južne Osetije ne priznaje ogromna većina predstavnika međunarodne zajendice", rekao je ruski poslanik.

Prema mišljenju predsednika te otcepljene gruzijske republike mišljenje Suda je "takođe pokazalo apsolutnu ispravnost delovanja Rusije, koja je prva priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije".


Ruska agencija REGNUM prenela je mišljenje pres sekretara vladajuće Republikanske partije Jermenije Eduarda Šarmazanova da je mišljenje Suda "dokaz da princip samoopredeljenja naroda zauzima važno mesto u međunarodnoj praksi" i da "dati presedan može da posluži kao ozbiljan stimulans za priznanje nezavisnosti Nagorno-Karabaha", otcepljene azerbejdžanske oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom.


"Karabah ima ne manje šansi na priznanje nezavisnosti i dostojan je ne manje od bilo koje druge republike", rekao je republikanski poslanik, ne isključujući mogućnost ni da "kosovski presedan izazove novi talas histerije Azerbejdžana".


Prema mišljenju Šarmazanova azerbejdžanske vlasti na sve moguće načine pokušavaju da prikažu različitost između srpske pokrajine i nepriznatog Nagorno-Karabaha.

SAD su danas pozdravile odluku Međunarodnog suda pravde kojom je potvrđena legalnost nezavisnosti Kosmeta i zatražile od evropskih zemlja da se ujedine iza ovog stava. MSP je u neobavezujućoj presudi odbio argumentaciju Srbije da deklaracija nema pravnu osnovu. "Presuda MSP-a snažno podržava legalnost deklaracije o nezavisnosti Kosova, a mi podržavamo takvu presudu", izjavio je AFP-u portparol američkog Stejt departmenta Filip Krauli.On je dodao da je "sada vreme da se Evropa ujedini iza zajedničke budućnosti". Prethodno je potpredsednik SAD Džozef Bajden pozvao telefonom predsednika Srbije Borisa Tadića i potvrdio punu podršku Vašingtona demokratskom i multietničkom Kosovu, saopštila je Bela kuća.

NATO: Stav Suda ne menja mandat Kfora


Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen saopštio je danas da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu nema uticaja na delovanje i mandat međunarodnih snaga na Kosovu.


"Kfor će i dalje sprovoditi svoj mandat očuvanja bezbednosti i zaštite na nepristrasan način širom Kosova", saopštio je Rasmusen. Kfor će to činiti "na korist svih zajednica, kako većine, tako i manjine" na Kosovu, navedeno je u saopštenju.

 

 

Kacin: Posle odluke MSP zaokret ka prijateljskom dijalogu


Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Jelko Kacin izjavio je da odluka MSP o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta "treba da označi početak kvalitetnijih odnosa Beograda i Prištine i istinski zaokret ka vođenju prijateljskog dijaloga". "Prolazeći kroz teške trenutke tranzicije i Srbija i Kosovo se moraju okrenuti uspostavljanju prijateljskih odnosa, bez kojih nema prave perspektive evropskih integracija. Dijalog i ubrzana izgradnja demokratskih institucija predstavljaju jedino sredstvo kojim se može napraviti politički, društveni i ekonomski pomak u odnosima dve države", navodi se u Kacinovom saopštenju. Kacin je mišljenja da posle odluke MSP, "put napred leži u zajedničkim naporima da bude ojačana vladavina prava i da se obe države politički i ekonomski pripreme za članstvo u EU". "Dijalog Beograda i Prištine, aktivna i snazna podrška političkoj participaciji Srba u institucijama kosovske države na celoj teritoriji Kosova, i konstruktivan pristup otvorenim problemima predstavljaju velik izazov, ali i neophodan preduslov za oslobađanje političkih i ekonomskih potencijala Srbije i Kosova na putu evropskih integracija", naveo je Kacin.

 

Kipar: Poštujemo teritorijalni integriteta Srbije sa Kosovom


Ministarstvo inostranih poslova Kipra danas je potvrdilo stav te zemlje da će poštovati suverenitet i teritorijalni integriteta Srbije, koji uključuje Kosovo i Metohiju. "Kipar bi želeo da ponovi svoju poziciju o Kosovu i potvrdi poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji uključuje Kosovo i Metohiju", stoji u saopštenju kiparskog Ministarstva inostranih poslova, povodom savetodavnog mišljenja MSP. Kiparsko Ministarstvo inostranih poslova navelo je da "argumentacija koju je koristio Sud, nije izjednačila pitanje Kipra sa pitanjem Kosova", preneo je Rojters. Kipar je jedna od pet zemalja članica EU, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. 


Razborito reagovati na savetodavno mišljenje MSP

 

Funkcioner vladajuće Socijaldemokratske partije Austrije Hanes Svoboda pozvao je danas Beograd i Prištinu da razborito reaguju na savetodavno mišljenje MSP.

"Razborito i sa trezvenom glavom Srbija i Kosovo treba da reaguju na mišljenje MSP", poručio je Svoboda posle objavljivanja odluke MSP u Hagu. "Obe strane su sada pozvane da započnu razgovore kako bi se pronašlo održivo evropsko rešenje. Nezavisnost Kosova je nepovratna, ali uloga Srba na Kosovu, kao i Srbije kao zainteresovane strane, mora biti detaljnije definisana", podvukao je Svoboda u saopštenju. Prema njegovom mišljenju položaj Austrije u vezi Južnog Tirola mogao bi biti primer. Svoboda je dalje ukazao da EU sada mora dati svoj doprinos da se pronađe odgovarajuće rešenje za obe zemlje.

Ban Ki-mun poziva na uzdržanost i dijalog


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je danas sve strane na Kosmetu na uzdržanost i na konstruktivan dijalog. Banov portparol Martin Nesirki rekao je danas, obraćajući se novinarima, da je generalni sekretar poručio svim stranama na Kosmetu da ne dopuste provokacije u vezi sa danas saoštenim mišljenjem MSP u vezi s jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosmeta. "Generalni sekretar poziva strane da vode konstruktivan dijalog i da izbegavaju bilo kakve poteze koji mogu biti ocenjeni kao provokativni i koji mogu da podruju takav dijalog", rekao Nesirki, preneo je Itar-tas.

Nesirki je, takođe, ukazao da će Ban predati Generalnoj skupštini UN mišljenje MSP o tome da li jednostrano proglašena nezavisnost Kosova odgovara međunarodnim normama.Generalna skupština, dodao je Nesirki, tražila je mišljenje suda i sada treba da se odredi u vezi s daljim potezima oko tog pitanja, zaključio je on.

Nemačka: Rešite spor, pa uđite u EU

Nemačka je danas pozvala Beograd i Prištinu da reše međusobni spor posle izjašnjavanja Međunarodnog suda pravde, koji je podržao deklaraciju o nezavisnosti Kosova iz 2008. godine.Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele pozdravio je neobavezujuću odluku MSP-a i rekao da se Nemačka slaže da su kosovska "nezavisnost i teritorijalni integritet nepobitne činjenice". On je dodao da Srbija i Kosovo mogu jednog dana da postanu članice EU ukoliko pronađu trajno rešenje za konflikt.  "Budućnost Srbije i Kosova je u EU. Zato pozivam političke lidere u Beogradu i Prištini da se fokusiraju na evropsku budućnost i da, u interesu svojih naroda, reše pitanje suživota na konstruktivan i pragmatičan način", naveo je šef nemačke diplomatije.

Slovenija: Nezavisnost Kosova je nepobitna činjenica

 

Slovenačko Ministarstvo inostranih poslova ocenilo je danas da je mišljenje MSP u Hagu korak koji će omogućiti pozitivan pomak u odnosima između Kosova i Srbije.

Slovenija vidi nezavisnost Kosova kao "činjenicu koja se ne može dovesti u pitanje", prenela je slovenačka novinska agencija STA. "Za dobrobit građana obeju zemalja, očekujemo da Srbija i Kosovo uspostave tolerantan i konstruktivan dijalog o praktičnim aspektima zajedničke saradnje što pre", navedeno je u saopštenju slovenačkog ministarstva. Ministarstvo veruje da je budućnost Srbije i Kosova u EU, zbog čega je važno da "deluju u skladu sa principima susedskih i prijateljskih odnosa koji bi obezbedili bezbednost, mir i prosperitet regionu".

Ešton: Počinje nova faza


Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu predstavlja početak nove faze, saopšteno je danas u Briselu, uz poruku da je budućnost i Srbije i Kosova u Uniji. Kako se navodi u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, Evropska unija pozdravila je danas objavljivanje mišljenja Međunarodnog suda pravde, koje Unija sada razmatra s najvećom mogućom pažnjom. "Pažnja sada treba da bude usredsređena na budućnost", ističe se u saopštenju, uz podsećanje da su dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i dijalog osnove na kojima počiva EU. "EU je stoga spremna da potpomogne dijalog između Beograda i Prištine. Taj dijalog treba da promoviše saradnju , omogući ostvarivanje napretka na putu ka EU i unapredi život ljudi. Dijalog će biti faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu", istaknuto je u saopštenju.

Rusija: Ne priznajemo nezavisno Kosovo!

 

Rusija neće menjati stav o protivljenju nezavisnosti Kosova uprkos mišljenju MSP da je ona legalna, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. "Naš stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova ostaje neizmenjen. Verujemo da je rešavanje kosovskog problema moguće postići samo pregovorima između zainteresovanih strana", navodi se u saopštenju. Nezavisnost Kosmeta do sada je priznalo 69 država, uključujući SAD i 22 od 27 članica EU. Rusija podržava stav Srbije da je nezavisnost Kosmeta nelegalna.

Slovačka ne priznaje Kosovo

Novi ministar odbrane Slovačke Lubomir Galko izjavio je danas, posle objavljivanja mišljena MSP, da Slovačka neće promeniti svoju odluku da ne prizna nezavisnost Kosova. "Stav Slovačke se nije promenio. Slovačka Republika i dalje ne priznaje jednostrano proglašenje samostalnosti Kosova", rekao je danas Galko u Pragu gde razgovara sa novim češkim ministrom odbrane Aleksandrom Vondrom. Galko je naglasio da je Slovačka, bez obzira na odbijanje da prizna Kosovo, zainteresovana za stabilnost Balkana i da zato u trupama Kfora ima 140 svojih vojnika.  "Slovačka ne učestvuje u obuci kosovskih snaga bezbednosti ali ga ni ne odbija",

rekao je Galko, prenela je slovačka agencija TASR.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online