Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.04.2018.
10:10
Vestionline, Tanjug A

Šta Amerika i Rusija misle o novoj odluci Kima Džonga Una?

Sjedinjene Američke Države treba da preduzmu uzvratne mere nakon što je Severna Koreja obustavila nuklearna testiranja.

Tanjug/AP
Kim Džong Un pozdravlja Vojsku Severne Koreje  (Foto: Arhiva)

To je rekao šef međunarodnog Komiteta Saveta Ruske Federacije, Konstantin Kosačov.

On je, u poruci koju je objavio na svom nalogu na Fejsbuku, ocenio da odluka Severne Koreje nije dovoljna da se normalizuje situacija na Korejskom poluostrvu, već da su potrebne "operativne, po mogućstvu demonstrativne uzvratne mere" SAD, prenosi Sputnjik. 

- Prekid agresivne i rušilačke retorike. Priznanje suverenih prava Severne Koreje na sopstveni razvoj. Prestanak sa pretnjama smene vlasti u toj zemlji kroz spoljno mešanje. Prekid vojnih aktivnosti kod granica Severne Koreje. Pokretanje političkog dijaloga - naveo je ruski senator. 

On je izrazio nadu da će međukorejski samit i samit Severna Koreja-SAD "sigurno biti održan". 

- Naš dijalog sa severnokorejskim susedima ni u jednom trenutku nije prekinut. To je bila odgovorna, precizna i na kraju krajeva ispravna ruska diplomatija. Pobedila je politika političkog rešavanja krize za koju se stalno zalagala Rusija - zaključio je Kosačov. 

Predsednik SAD Donald Tramp reagovao je odmah na Tviteru na vest da je Severna Koreja saopštila da obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi. 


- Severna Koreja je pristala da obustavi sve nuklearne probe i zatvori veliki poligon za testiranja. Ovo su veoma dobre vesti za Severnu Koreju i svet - veliki napredak! Sa radošću očekujem Samit - naveo je Tramp na ovoj društvenoj mreži. 

Severna Koreja saopštila je nešto ranije da od danas obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi, a da će se, umesto toga, posvetiti privrednom rastu i miru, javila je severnokorejska agencija KCNA. 

Kako se navodi, Severna Koreja je odlučila da napravi ovakav potez u cilju održavanja "nacionalnog fokusa" i poboljšanja ekonomije. 

Severnokorejski lider Kim Džong-Un izjavio je da njegova zemlja više ne mora da sprovodi nuklearne probe niti testiranja interkontinentalnih balističkih raketa jer je, kako je rekao, postigla svoj cilj razvoja nuklearnog oružja, navodi KCNA, prenosi Rojters. 

Inače, Kim Džong-Un sastaće se, kako je najavljeno, s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom u pograničnom selu idućeg petka, radi retkog samita s ciljem rešavanja severnokorejske nuklearne krize, dok je odvojen Kimov sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom predviđen za maj ili jun.

Oglasila se i Kina, Japan i Južna Koreja

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova danas je pozdravilo potez Severne Koreje da obustavi nuklearne i raketne probe, što će pomoći, kako se navodi, ublažavanju tenzija na korejskom poluostrvu i unapređenju denuklearizacije. 

- Kineska strana veruje da će odluka Severne Koreje pomoći poboljšanju situacije na poluostrvu. Kina to pozdravlja - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva, prenosi Rojters. 

Japan je takođe reagovao na odluku Pjongjanga, a japanski ministar odbrane Icunori Onodera rekao je da nije vreme da se popusti sa pritiskom na Severnu Koreju, javila je agencija Kjodo. 

Japan zagovara politiku maksimalnog pritiska kako bi se Severna Koreja navela da se odrekne svog programa nuklearnog oružja, podseća Rojters. 

Predsedništvo Južne Koreje pozdravilo je danas saopštenje Severne Koreje o obustavljanju nuklearnih proba i testiranja raketa dugog dometa kao "značajan napredak" u pravcu denuklearizacije Korejskog poluostrva. 

Zvaničnik Predsedništva u Seulu Jun Jung-čan saopštio je danas da će najava Severne Koreje poboljšati izglede za uspešne pregovore izmedju Seula, Pjongjanga i Vašingtona, prenosi AP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online