Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 21.04.2018.
15:39
aljazeera.net A

Rusija nagoveštava: Sprema se podela Sirije?

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da Moskva ne zna kako će se dalje razvijati situacija u Siriji i da li se njen teritorijalni integritet može održati ili ne, naglašavajući kako je sirijski predsednik Bašar al Asad "legitimni predsednik", piše "Al Džazira".

pixabay.com
 

Kao odgovor na pitanje kako Moskva može smatrati legitimnim predsednikom osobu koja ubija svoj narod, Rjabkov je odgovorio: "Nema dokaza da sirijski režim ubija ljude".

Tokom televizijskog intervjua, Rjabkov je Istakao je kako je Asad "legitiman predsednik koji je na vlast došao voljom naroda", a istoriju ratovanja Asada i njegovih snaga protiv terorizma opisao je kao "vrlo tragičnu".

- Ne znamo kako će se situacija dalje razvijati u vezi pitanja da li će Sirija ostati nepodeljena država - dodao je.

Moskva je takođe optužila Vašington da podržava oružanu sirijsku opoziciju u uspostavljanju autonomne regije na jugu Sirije. Navela je kako opozicija dobija oružje preko jordanske granice, dok režim nastavlja s mobilizacijom snaga kako bi povratio područja izvan svoje kontrole u južnom Damasku.

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je kako Moskva raspolaže informacijama koje ukazuju na nameru opozicije da uspostavi autonomnu zonu u južnoj Siriji uz podršku Sjedinjenih Američkih Država. Ona je dodala da opozicija prima sumnjive pošiljke preko jordanske granice predstavljene kao humanitarna pomoć SAD.

Ruski izvor je kazao da borci opozicije planiraju da preuzmu kontrolu nad gradovima Dara, Bat i susednim područjima, a zatim uspostaviti autonomnu oblast pod pokroviteljstvom SAD, sa Darom kao glavnim gradom. Ona bi izgledala kao teritorije koje su pod kontrolom tzv. Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na severoistoku zemlje.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pre dva meseca je upozorio SAD na "igru vatrom" i podelu Sirije. Optužio je Amerikance da koriste Kurde za podrivanje teritorijalnog integriteta Sirije. Time je aludirao na američku vojnu podršku kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda (YPG), koje su glavna okosnica Sirijskih demokratskih snaga.

POVEZANE VESTI

Subota 21.04.2018. 18:37
Nije vazno kako se te grupe zvale, opozicija , Kurdi... oni su samo orudje u rukama Amerike, vazno je da zona bogata naftom bude pod njihovom kontrolom i eksploatacijom. Radi toga je i nastao nemir i borba protiv legitimne vlasti u Siriji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online