Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.04.2018.
14:36
blic.rs, Vestionline A

Ko je ruski agent Gordon i šta Putin krije?

Protivteroristička policija Velike Britanije identifikovala je ruskog agenta za koga veruje da je povezan sa trovanjem u Solsberiju.

EPA/YURY SENATOROV
Sergej Skripalj dok je bio u pritvoru kao ruski špijun

Policajci sumnjaju da je za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije kriv 54-godišnji bivši špijun Federalne bezbednosne službe FSB pod nadimkom Gordon.

Njegovo pravo ime nije objavljeno, a nije saopšteno ni da li ga britanska policija zna. Međutim, saopšteno je da je on koristio više alijasa, među kojima i Mihalis Savickis, piše "Mirror".

Ali policija se plaši da je njihov osumnjičeni već odleteo u Rusiju i da nikada neće imati priliku da ga ispituju. Detektivi veruju da je tim od šest agenata učestvovao u napadu na dvostrukog agenta Skripalja (66) i njegovu kćerku Juliju (33).

Ime Gordon policajci su saznali nakon skoro petočasnovnog ispitivanja Borisa Karpičkova (59), nekadašnjeg špijuna koji je pobegao u Britaniju. Boris Karpičkov je rekao da su se oni sreli 1990. godine.

- On je bio veoma inteligentan, obrazovan, ambiciozan i beskrupulozan - rekao je Boris.

Kako je ispričao, Gordon je trenirao džiju-džicu, bio je zgodan i lako je mogao da pridobije poverenje ljudi. Britanski mediji su objavili i zamućenu sliku Gordona.

Istovremeno je objavljeno i da se misteriozni verenik Julije Skripalj nalazi negde sakriven i da je možda i on umešan u napad na nju i Sergeja.

Stepan Vikejev, Julijin verenik, navodno radi za organizaciju koja je deo FSB-a, piše "Dejli mejl".

Vikejev je nestao nakon što su Julija i njen otac otrovani nervnim agensom novičok prošlog meseca.

Izvori iz Moskve tvrde da je Vikejev (30) radio za tajnu kompaniju pod imenom Institut za savremene bezbednosne probleme. Tom organizacijom upravlja njegova majka Tatjana (61), a veruje se da je ona "sastavni deo" FSB, koji je zamenio KGB nakon propasti Sovjetskog Saveza.

I Vikejev i njegova majka nestali su nakon napada u Salisberiju i veruje se da ih kriju agenti ruskog predsednika Vladimira Putina.

Komandanti FSB čak su blokirali pristup moskovskim vlastima koji žele da razgovaraju sa njima u okviru ruske istrage o ovom slučaju, navodi "Dejli mejl".

Prema pisanju britanskih medija, to ukazuje da je možda Vikejev i započeo vezu sa Julijom kako bi špijunirao nju i njenog oca.

Prema jednom dosijeu britanskih obaveštajnih službi, ruski hakeri su špijunirali Julijine mejlove od 2013. godine.

Velika Britanija je optužila Rusiju da stoji iza trovanja Skripalja i njegove ćerke, ali Kremlj to negira.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online