Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.07.2010.
17:59 >> 18:26h
Vestionline A

Stav MSP bez uticaja na Rusiju

Mišljenje Međunarodnog suda pravde da jednostrano proglašenje kosmetske nezavisnosti nije suprotno normama međunarodnog prava nije uticalo na stav Moskve koja ne priznaje nezavisnost južne srpske pokrajine, saopštila je zvanična Moskva.

Međunarodni sud pravde u Hagu (arhivska fotografija)

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Andrej Nesterenko rekao je da pozicija Moskve "o nepriznavanju nezavnosti Kosmeta nepromenjana".

"Smatramo da je rešenje kosmetskog pitanja moguće samo putem nastavka pregovora između zainteresovanih strana, na osnovu odredbi Rezolucije 1244 SB UN koja, kako to ističe MSP, ostaje opšte priznata međunarodno-pravna osnova za rešavanje kosovskog pitanja", istakao je Nesterenko.

Spremni smo da i dalje aktivno to pomažemo, dodao je on.

Prema njegovim rečima, principijelno je važno da je sud dao ocenu samo o deklaraciji o proglašenju nezavisnosti, naročito se ograđujući da nije razmatrao u širem planu pitanje prava Kosova na jednostrano otcepljenje od Srbije.

U svojim zaključcima sud se nije izjasnio ni o posledicama usvajanja tog dokumenta, između ostalog o tome, da li je Kosmet država kao i o tome da li je odluka zemalja koje su priznale Kosmet legalna.

Pravda: Svako može da se proglasi kraljem Saturna i da prodaje njegove prstenove

Deset sudija MSP-a koji su podržali jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosmeta su, u najboljem slučaju, nestručni šarlatani, a u najgorem, naklonjeni sivoj liniji zlih sila koje žele da na Balkanu stvore "mafijašku državu Kosovo", piše danas ruski dnevnik "Pravda".


List ističe da se, na kraju krajeva, "svako može proglasiti kraljem Saturna i objaviti da prodaje njegove prstenove...".

 

"Odluka" MSP nije ništa drugo do neobavezujuće saopštenje nakon "saslušanja" između 14 sudija, čiji su rezultati morali da budu odgađani radi ozbiljnog neslaganja između njih, dodaje list.

 

"To nije otkriće niti odluka, jedva da je i izražavanje mišljenja i kao što je to bio slučaj poslednji put, daleko je od jednoglasnog. Najinteresantnije je to što su SAD od `izražavanja mišljenja` napravile nešto veliko, ali i dalje odbijaju da ratifikuju punu nadležnost tog istog suda zbog straha da bi njihovi vojnici i zvaničnici mogli biti krivično gonjeni zbog ratnih zločina," ističe "Pravda".


List pita kako onda SAD mogu da imaju ikakvu korist od nekog tijela čiju punu nadležnost ne priznaju?


Prema pisanju lista, "odluka" MSP o nezavisnosti Kosmeta ima onoliko uticaja na međunarodni zakon, sudsku praksu koliko i "mišljenje" studenta prve godine prava iznesenog o nekom hipotetičkom slučaju tokom akademske diskusije.


Ruski dnevnik ističe da su sudije MSP svojim mišljenjem učinili dve stvari: "Prva je da su dobrovoljno podržali teroristički/mafijaški pokret koji je pokrenuo pitanje nezavisnosti Kosmeta, a druga je da su upali u zamku pokušavajući da kamufliraju kao odlučujuće saopštenje opštepoznatu činjenicu da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo ništa više "nego neki šarlatan koji je u svoje dvorište zabio zastavu i proglasio se carem Zoglenda ili neki ludak koji počinje da parceliše i prodaje Saturn sa prstenovima".


"Za sve one koji proučavaju, prate i poštuju međunarodni zakon postoje savršeni i jednostavni presedani i norme koje treba pratiti. Od 192 članice UN njih 69 priznale su Kosmet (koliko li je njih nagovorio i maltretirao Vašington), a to znači da 123 to nisu učinile", ističe "Pravda“.

Španija ne priznaje nezavisnost Kosmeta

 

Ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos izjavio je danas kako stav zvaničnog Madrida da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta ni na koji način nije promenjen mišljenjem MSP.

On je kazao da mišljenje MSP "otvara novu fazu" u rešavanju kosmetskog pitanja zasnovanu na dijalogu sa Srbijom, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Moratinos je izrazio "poštovanje" prema odluci MSP, ali i napomenuo da ona "ni na koji način ne menja stav Španije.

Belorusija za rešenje putem dijaloga

 

Belorusija veruje da rešenje za status Kosmeta treba pronaći dijalogom zainteresovanih strana budući da MSP nije ocenio pravo Kosmeta da se jednostrano odvoji od Srbije, izjavio je danas portparol beloruskog ministarstva spoljnih poslova Andrej Savinih.

Savinih je naveo da je "sud nije dao procenu prava Kosmeta da se jednostrano odvoji od Srbije".

"U tom pogledu, Belorusija i dalje veruje da bi rešenje problema statusa Kosmeta trebalo pronaći na osnovu dijaloga svih zainteresovanih strana uz angažovanje Saveta bezbednosti UN", navodi portparol beloruskog ministarstva odbrane.


Azerbejdžan uz Srbiju

Azerbejdžan je priznavao i priznaje teritorijalnu celovitost Srbije i ostaje na toj poziciji, izjavio je danas predstavnik azerbejdžanskog Ministarstva inostranih poslova Elhan Poluhov.

Poluhov je azerbejdžanskoj agenciji Trend rekao da se savetodavno mišljenje MSP odnosi jedino na kosmetsko pitanje.

Prema njegovim rečima, za Baku je kosmetski konflikt jedinstven kao što su to i ostali i nema jedne metode za njihovo rešavanje.

Govoreći o konfliktu Nagorno-Karabah, predstavnik azerbejdžanskog MIP-a je rekao da se pregovori o rešavanju problema te otcepljene azerbejdžanske oblasti naseljene pretežno Jermenima vode u okviru OEBS-a i da će Azerbejdžan nastaviti te pregovore.


Rumunija neće priznati Kosmet

Rumunija i dalje ne priznaje nezavisnost Kosmeta uprkos odluci MSP, saopšteno je danas iz rumunskog Ministarstva inostranih poslova. "Minstarstvo je ponovo potvrdilo svoj stav u vezi sa nepriznavanjem Kosova kao države", navodi se u saopštenju.

Saopšteno je da Bukurešt, uz duboko poštovanje i privrženost međunarodnom pravu i poštovanju MSP-a, smatra da se Sud bavio samo zakonitošću proglašenja nezavisnosti, a ne njegovim pravnim posledicama, odnosno stvaranjem nove navodne države.

Rumunsko ministarvo poziva na ponovni dijalog između Beograd i Prištine u pronalaženju rešenja koje bi odgovaralo interesima obe strane i osiguralo stabilnost i evropsku perspektivu regiona.

Rumunija, sa većinskim pravoslavnim stanovništvom, odbila je da prizna nezavisnost Kosmeta a dan nakon proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. predsednik Rumunije Trajan Basesku je osudio taj čin kao "nelegalan akt".

Hrvatska pozdravila odluku MSP

Hrvatski predsednik Ivo Josipović poručio je da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da uđu u EU, a Beograd i Prištinu pozvao da se okrenu dijalogu i saradnji.


Posle objavljivanja savetodavnog mišljenja MSP povodom odluke privremenih institucija samouprave u Prištini da jednostrano proglase nezavisnost Kosova i Metohije, kabinet hrvatskog šefa države je saopštio da je predsednik Josipović "primio k znanju mišljenje MSP" i da je Hrvatska duboko uverena kako rešenje za sva otvorena pitanja među zemljama u regionu leži u njihovoj pripadnosti EU.


"U tom kontekstu, Hrvatska priželjkuje da se, vođeni vizijom zajedničke budućnosti u EU, i Beograd i Priština okrenu konstruktivnom dijalogu i saradnji s ciljem postizanja trajne stabilnosti i mira u regionu", navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online