Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.05.2018.
11:09 >> 14:47h
Vestionline, Tanjug A

Princ Hari i Megan Markl izgovorili sudbonosno "da"

Britanski princ Hari i američka glumica Megan Markl izgovorili su danas sudbonosno "da" u crkvi Svetog Đorđa, nadomak Vindzorskog dvorca. Nevestu je prethodno do oltara doveo Harijev otac, princ Čarls.

Tanjug/AP
Rekli "da": Princ Hari i Megan Markl

Posle ceremonije venčanja mladenci su seli u kočiju koja ih je 25 minuta vodila kroz Vindzor.

Par je prethodno razmenio zavete i venčano prstenje pred kraljicom i 600 zvanica u kapeli Svetog Đorđa. Ceremonija venčanja je trajala oko sat vremena.

Megan Markl je dobila prsten od velškog zlata, koji je poklon engleske kraljice Elizabete, dok je prinčev venčani prsten od platine, preneo je Rojters.

Ceremonija venčanja počela je nakon što su britanska kraljica Elizabeta Druga, u pratnji princa Filipa, i princ Čarls sa vojvotkinjom od Kornvola, Kamilom, stigli u crkvu Svetog Đorđa.

Prethodno je princ Hari, šesti u redu za nasleđe britanskog trona, došao u društvu brata i kuma, princa Vilijama, preneo je AP.

Markl je, u međuvremenu, u Vindzor stigla limuzinom sa majkom Dorijom Ragland.  

Nevesta nosi belu venčanicu, tijaru sa dijamantima i veo, a noć je provela u 16 kilometara udaljenom luksuznom hotelu sa svojom majkom, dok je mladoženja prenoćio u odvojenom hotelu sa svojim bratom, princom Vilijamom.

Inače, hiljade obožavalaca okupilo se jutros u cik zore u engleskom gradu Vindzoru, čekajući raskošno kraljevsko venčanje britanskog princa Harija (33) i američke glumice Megan Markl (36). Stigle su i prve slavne zvanice, a to su čuvena američka voditeljka Opra Vinfri, glumac Idriz Elba i pevač Džejms Blant.

Očekuje se da će na današnoj svadbenoj ceremoniji biti prisutne na desetine slavnih ličnosti, navodi AP i dodaje da su među slavnim ličnostima koje su se pojavile Džordž i Amal Kluni, kao i Dejvid i Viktorija Bekam.

Među brojim gostima iz Britanije, ali i iz država širom sveta, biće i dve posebne gošće a na taj način mladi par će odati počast Harijevoj majci, pokojnoj princezi Dajani Spenser. Odlučeno je, naime, da među zvanicama budu i obe sestre Ledi Di, i to uz podršku cele kraljevske porodice, posebno kraljice Elizabete i princa Vilijema, koji je kum.
 
 
 
Najmlađa Dajanina sestra ledi Džejn Felouz imaće posebnu čast jer će održati prigodni govor na venčanju svog sestrića.
 

Iz palate kažu da su i Hari i Megan dirnuti i počastvovani što će ledi Džejn predstavljati Dajaninu familiju i tako, na ovaj poseban dan, podsetiti još jednom na najvoljeniju britansku princezu, prenosi Blic.

Kapela svetog Đorđa u Vidzoru spremna je za ceremoniju najavljenu za podne, a u njoj se nalazi tačno 600 stolica što je njen maksimalan kapacitet. 

Tanjug/AP
 

A zbog kraljevskog venčanja na nogama je cela Britanija. Uzbuđeni građani su, čim je svanulo iznad kamenih zidina Dvorca Vindzor, rezidencije britanske kraljevske porodice, počeli da se okupljaju iza bezbednosnih barijera, a mnogi su ogrnuti britanskim i američkim zastavama, dok policija patrolira ulicama sa poluatomatskim oružjem i nadzire okolinu sa krovova obližnjih zgrada, prenosi Rojters.

- Ovo je trenutak kada svi možemo da slavimo preporod kraljevske porodice. Ovo je i trenutak kada cela zemlja može da se ujedini, umesto da bude podeljena. Ovo je dan kada se možete ponositi time što ste Britanac - kaže Keni Mekinli (60) iz Škotske.

Tanjug/AP
 

Očekuje se da će više od 100.000 obožavalaca preplaviti uske ulice Vindzora, gradića oko 30 kilometara zapadno od Londona, a u ovo mesto je pristiglo i na stotine televizijskih ekipa.

Bezbednost je jaka, a posetioci moraju da prođu kroz policijske kontrolne punktove postavljene oko dvorca, koji je bio dom 39 engleskih monarha od 1066. godine.

Očekuje se i da će milion ljudi na televizijskim ekranima pratiti venčanje popularnog unuka britanske kraljice Elizabete Druge i američke zvezde TV drame "Suits", koje će se obaviti u kapeli crkve Svetog Đorđa iz 15. veka u kompleksu dvorca u Vindzoru, najstarijeg i najvećeg zamka na svetu, u kojem neko živi.

Tanjug/AP
 

Samu ceremoniju na licu mesta pratiće 600 ljudi.

Nevesta će u crkvu doći sa svojom majkom Dorijom Ragland (61), sa kojom je provela noć u luksuznom hotelu, dok je princ Hari odseo u drugom hotelu sa svojim starijim bratom, princom Vilijamom.

Planirano je da Merkel u kapelu uđe bez pratnje, a onda će je do oltara dovesti Harijev otac, princ Čarls.

Juče su završene poslednje pripreme za veliki dan, a proba vožnje kočijom privukla je pažnju na stotine ljudi, dok je kraljevski par u automobilu prošao rutom u pratnji policije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online