Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.05.2018.
10:18
Radio Slobodna Evropa A

Dok EU gleda u pravcu Rusije, Erdogan koristi vakuum

Turski predsednik je skup u Sarajevu, kom je prisustvovao, najavio kao predizborni, prenosi RSE. Dok EU gleda upravcu Rusije, Turska koristi vakuum.

Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan i Bakir Izetbegović u Sarajevu

Turska širi uticaj preko sapunica, škola...

Redžep Tajip Erdogan boravio je u radnoj poseti Sarajevu gde je kao počasni gost prisustvovao 6. Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata u Olimpijskoj dvorani Zetra u kojoj se okupilo nekoliko hiljada građana BiH, ali i Turaka iz zapadnoevropskih zemalja.

Za Erdogana to je bila prilika da dobije podršku iseljenih Turaka, od kojih njih više od tri miliona ima pravo da glasaju na prevremenim predsedničkim i parlamentarnim izborima 24. juna, pišu svetski mediji, a prenosi Radio Slobodna Evropa. 

To je ujedno i jedini predizborni skup koji će Erdogan napraviti u Evropi, nakon što su Austrija, Nemačka i Holandija najavile da ih neće dozvoliti, piše AP. 

Rojters pak ocenjuje da zbog odbijanja EU, Balkan sada traži investitore u Turskoj. "S proširenjem Evropske unije koje je potisnuo Bregzit, plus posledice krize i migracija, region postaje mesto na kome snagu odmeravaju EU i Turska, a i Rusija i Kina se bore za uticaj", navodi britanska agencija i podseća da je, prema podacima Privredne komore Srbije, 20 turskih pogona otvoreno prošle godine u Srbiji. 

"Mislim da će se turski uticaj nastaviti kroz religiju i verske investicije. Očekuje se rast kulturnog uticaja kroz turski film, sapunice i škole", rekao je Vehbi Kajtazi, glavni i odgovorni urednik Insajderi.com, istraživačkog novinskog portala na Kosovu. 

"Turska je uspela da iskoristi svoje istorijske, kulturne i lične veze s regionom kako bi izgradila jače veze", kaže Alida Vračić, autorka teksta o uticaju Turske na region sa nemačkog Instituta za međunarodne i bezbednosne poslove, i dodala: 

"Mislim da zvaničnici Evropske unije mogu da uče od Turske i da koriste isti model kako bi se jače povezali s regionom i izgradili svoj uticaj", kazala je Rojtersu Alida Vračić, autorka teksta o uticaju Turske na region s nemačkog Instituta za međunarodne i sigurnosne poslove.

Sličan stav ima i Politiko, koji na svom sajtu navodi da Turska pojačava svoj uticaj na Balkanu, dok EU gleda u drugom pravcu - Rusiju. Upravo taj strah od uticaja Moskve na dešavanja na Zapadnom Balkanu, naterao je EU da taj region ponovo ubaci u svoju agendu, ocenjuje portal. 

Međutim, ne brine EU ekonomsko prisustvo Turske, generalno, već se oni plaše da će Turska moći da stekne politički uticaj nauštrb Brisela, dodaje se u tekstu Politika i dodaje da je tokom 15-godišnje vladavine Erdogana, Turska uložila značajne napore i novac na sticanje sve većeg političkog, kulturnog i ekonomskog položaja na zapadnom Balkanu. 

Mračna strana turskog uticaja

Ali, politički uticaj Ankare ima i mračniju stranu, navodi Politiko, i dodaje da su Erdogan i turski ministri podstakli zemlje Zapadnog Balkana da poduzmu mere protiv pristalica Fetulaha Gulena, turskog imama i bivšeg Erdoganovog saveznika koji živi u egzilu u Americi, a kog Ankara krivi za pokušaj rušenja vlade 2016. 

Neki analitičari se plaše i da bi Erdoganov borbeni pristup politici mogao da poveća tenzije između i unutar etničkih grupa na Zapadnom Balkanu, dok drugi kažu da izazivanje problema nije u interesu Turske, jer bi to smanjilo mogućnost boljih ekonomskih odnosa u regionu, ističe Politiko. 

Portal Al monitor, koji se bavi Bliskom istokom i čije je sedište u Vašingtonu, kaže da je Erdoganov govor u Sarajevu akt političkog prkosa protiv Austrije, Nemačke i Holandije, koji su odbili da mu daju dozvolu da se obrati turskoj dijaspori na njihovom tlu. 

Navodi se i da je u međuvremenu taj skup već izazvao kontroverzu među srpskim političarima u BiH, ali i među nekim bošnjačkim, koji kažu da ovo otkriva uticaj koji Turska ima nad njihovom zemljom, ocenjuje Al monitor i dodaje da Balkan ostaje region koji Ankara pažljivo mora da tretira zbog razloga koji su stari nekoliko vekova, ali i zbog realnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online