Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 25.07.2010.
12:39
Tanjug, Politika A

Počelo je, počelo - Turci traže severni Kipar, Mađari deo Rumunije

Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom otvara mogućnost za međunarodno priznanje severnog Kipra koji je takođe jednostrano proglasio nezavisnost, smatraju turski analitičari.



"Verujem da je time otvoren novi prozor za Turke na podeljenom ostrvu, za međunarodno priznanje države na severnom Kipru", smatra Gezde Kilic Jašin, analitičar za Balkan u istraživačkom centru TURKSAM.


Dnevnik "Hurijet" je preneo mišljenje Muzafera Vatansevera, iz centra USAK kako "postoji sličnost (Kosmeta) sa kiparskim slučajem što Turska može da iskoristi u budućnosti".

Turska među prvima priznala Kosmet

 

Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari je pozdravilo mišljenje MSP o Kosmetu. Turska je, uz Avganistan i SjAD, prva priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti u Prištini.

Na silom podeljenom istočnomediteranskom ostrvu je 1983. jednostrano proglašena Turska Republika Severni Kipar koju je dosad priznala samo vlada u Ankari.


Turske oružane snage su 1974, posle pokušaja državnog udara grčkih ultranacionalista u kiparskom glavnom gradu Nikoziji, okupirali severni deo ostrva.

Turski analitičari u isto vreme, međutim, odbacuju mogućnost da bi savetodavno mišljenje MSP po kome jednostrana odluka privremenih institucija samouprave u Prištini u februaru 2008, nije bila u suprotnosti sa međunarodnim pravom, mogli da iskoriste i Kurdi da proglase nezavisnost.


"Kurdi su uvek bili u sastavu Turske i nisu stakli svoja prava preko separatističke države. Kosovo je u Jugoslaviji bilo autonomni region, a Kurdi su uvek bili deo jedinstvene države", smatra Vatansever.


Kurdi koji čine gotovo petinu među 72 miliona stanovnika Turske, od 1984. se oružjem bore za svoju autonomiju i za to vreme je poginulo preko 40.000 ljudi.

Lider zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) Murat Karajilan početkom nedelje je u jednom intervjuu izjavio da će proglasiti nezavisnost, ukoliko vlasti u Ankari ne prihvati pregovore o političkom rešenju kurdskog pitanja.

Tekeši traži "samostalnost" za Mađare

Lider mađarskih separatista u Rumuniji i potpredsednik Evropskog parlamenta episkop Laslo Tekeš pozdravio je odluku Međunarodnog suda pravde (MSP) o Kosovu i zatražio da se rumunskoj oblasti u kojoj Mađari čine većinu da "samostalnost", piše današnja Politika.

Rumuni i Mađari, neprijatelji il' drugari?

Episkop Tekeš je, navodi Politika, odmah po objavljivanju odluke u Hagu "izašao sa sa gromoglasnom izjavom" da je MSP pokazao da je Sekujska pokrajina "isto što i Kosovo" i da i njoj treba dati "samostalnost", odnosno, "punu etničku autonomiju". Politika piše da je to oblast u usred Rumunije, koja okuplja tri okruga sa većinskim mađarskim življem.

Episkop Tekeš je otvoreno pozvao rumunske Mađare da "izađu na ulice" i da poput "Kosovaca i Katalonaca" izbore svoja „zakonita prava”.

Zvanični Bukurešt je po objavljivanju savetodavnog mišljenja MSP o Kosovu saopštio da je ono neprihvatljivo, jer je Sud, kako je ocenjeno, zaobišao da odgovori na pravo pitanje o tome da li se jednostrano otcepljenje Kosova od Srbije slaže sa dosad punovažnim normama međunarodnog prava.

Poziv biskupa Tekeša da rumunski Mađari izađu na ulice, kao i tvrdnja njegovog sledbenika Toro Tibora, izvršnog predsednika separatističkog Nacionalnog mađarskog saveta Transilvanije da su "već izgubili strpljenje", izazvali su ogorčenje široke rumunske javnosti, piše Politika.

Čuju se ne samo pozivi na oprez, nego i na efikasne mere zaštite nacionalnog integriteta zemlje, na primenu odredbi Ustava.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.07.2010. 13:35
E... da, da. Upravo tu na Kipru ce da pocne novi rat velikih razmjera, koji ce da se prenese i na Srbiju. Predlazem svima koji ovo procitaju, da pogledaju film digitalni andjeo. Upravo tu se pominje problematika Kosova i ostalih slicnih manjina i njihove posledice. Da nam je samo Bog na pomoci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online