Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.06.2018.
00:22
Jelena Arsenović i Zoran Mirković A

I Srbija kamp za azilante?

Imigracije i terorizam najviše zabrinjavaju građane EU, pokazuje najnovija anketa Eurobarometra, ali se ta vrsta bojazni kod srpskih građana ne evidentira u tolikom procentu. Priča o migrantima stavljena je po strani glavnih srpskih medija čak i nakon što je austrijski premijer Sebastijan Kurc pre par dana javno potvrdio da zvanični Beč, zajedno sa još nekoliko evropskih država, radi na tome da se u zemljama Zapadnog Balkana izgrade prihvatni centri za migrante koje Evropa ne želi da primi.

EPA
Beč ih ne želi: Migranti na granici Austrije i Slovenije

- Migrantima bi u tim centrima bila pružena zaštita, ali ne i šansa za bolji život. To je projekt na kojem radimo s malim brojem država, vrlo poverljivo, kako bismo povećali izglede za njegov uspeh - priznao je Kurc za ORF.

Mediji otkrivaju da ovom projektu podršku pružaju Danska i Holandija, a danski premijer Lars Rasmusen je to prošle nedelje i priznao.

Analitičar Aleksandar Pavić poredi EU s mrtvacem koji pokušava da povuče Srbiju u smrt sa sobom. Pozivajući se na izjave Sebastijana Kurca, on je u emisiji Politikon postavio pitanje da li vlasti u Beogradu vode pregovore sa EU da Srbija postane kamp za migrante koji nisu dobrodošli u zapadnim zemljama?

- Migranti koji prolaze kroz Srbiju nisu izbeglice jer izbeglice beže iz zemlje zaraćene ratom u susednu, već je reč o ekonomskim migrantima koji dolaze većinski iz zemalja u kojima se čak i ne vodi rat - tvrdi Pavić.

Stefanović: Nema problema

Nedavno je ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović izjavio da nadležni pažljivo prate svaku promenu u vezi s migracijama i da "trenutno ne vidimo bilo kakav problem za našu državu".

Ivan Gerginov, pomoćnik republičkog komesara za izbeglice, kaže da nije rešenje da svi oni kojima Evropa ne želi da da azil budu koncentrisani bilo gde, a naročito ne kod nas.
- Da budemo pošteni, pročitali smo i da se govori o Albaniji kao destinaciji, a ne o Srbiji, ali u svakom slučaju će neko od naših zvaničnika prisustvovati nekim dogovorima gde će se to aminovati - izjavio je Gerginov.

Vlada u Beču, koja za dve nedelje preuzima predsedavanje EU, nastoji da Austriju učini što manje privlačnom za azilante, a one koji su uspeli da uđu na njihovu teritoriju što pre protera. Problem je što je to komplikovan proces, jer ne postoji sporazum o readmisiji s brojnim zemljama. Takođe, za veliki broj migranata ne zna se odakle su zapravo došli jer nemaju nikakvih dokumenata. Zato Sebastijanu Kurcu i još nekim evropskim političarima zemlje tzv. Zapadnog Balkana dođu kao najbolje rešenje, tim pre što sve te države žele da postanu članice EU, pa se mogu lako uslovljavati.

Sa Balkana traže novac

Beč već vodi pregovore sa Srbijom, Albanijom, Makedonijom i Kosovom o uspostavljanju "kampova za proterivanje osoba koje u Austriji budu dobile negativan odgovor na zahtev za dobijanje azila, a koja su došla preko balkanske rute". Ta lica bi trebalo da budu privremeno "parkirana" u jednoj manje atraktivnoj zemlji, tvrdi bečki dnevnik "Prese".

List naglašava da zemlje Zapadnog Balkana zauzvrat traže novac. Za sada je nejasno koje veličine će biti planirani kampovi.

U proterivanju treba da pomogne Fronteks, ali zato mora biti promenjen mandat te agencije EU. Fronteks bi, kako želi Beč, trebalo ljude, koje hvata na moru, ubuduće odmah da vraća u severnu Afriku. Za razliku od Italije austrijski kancelar ne želi upostavljanje centara za prihvat u severnoj Africi u kojima će biti moguće podnošenje zahteva za azil, jer strahuje da ti centri privuku previše ljudi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.06.2018. 01:21
"I Srbija kamp za azilante" Са тим се слаже цела Европа. Наравно, Срби имају искуства са пола милиона српских избеглица. И са тим ће се сложити и српски политичари ако им неко шапне на уво: "Pssst, to če vam biti ulazna karta za Evropsku Uniju."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online