Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.07.2010.
15:59 >> 17:09h
Tanjug A

Grčka i dalje bez goriva, turisti očajni

Broj "zarobljenih" srpskih turista na severu Grčke je mnogo manji nego što se spekuliše u srpskim medijima, jer su blokirani samo motorizovani turisti koji nemaju 20 litara benzina da stignu do granice s Makedonijom, izjavio je danas šef konzularnog odeljenja u Atini Jovica Čekić. Grčki prevoznici odlučili su danas da nastave štrajk uprkos naredbi vlade da se vrate na posao, saopštili su predstavnici sindikata.

 Kamiondžije parkirale kamione, kad će da krenu-ne zna se
 

Prema njegovim rečima, još se ne zna se da li su jučerašnji pregovori Ministarstva transporta i štrajkačkog odbora prevoznika urodili plodom, a štrajkački odbor će danas pre podne na sastanku odlučiti da li da se povinuju odluci vlade ili ne.

"Savet za one koji danas kreću put Grčke je da na izlaznim pumpama u Makedoniji, možda čak ne na poslednjoj, da se ne bi stvorila gužva, napune rezervoar i prištede gorivo tokom prvih dana boravka dok se ne vidi razvoj situacije", istakao je šef konzularnog odeljenja u Atini.

"Iskreno se nadamo da će se to, ipak, desiti i da će početi snabdevanje gorivom od popodnevnih časova. Ali, to niko ne može da zna", rekao je Čekić.

On je kazao da nestašica goriva, izazvana štrajkom prevoznika u Grčkoj, u najvećoj meri pogađa sever zemlje, odnosno oblast Halkidiki, gde ima najviše naših turista koji su automobilima došli na letovanje, zatim Katerini i ostrvo Tasos.

"Treba imati u vidu da su to oni kojima su isticali aranžmani u prethodnih tri-četiri dana, a koji su nesrećom ostali bez goriva u svojim rezervoarima", rekao je on.

"Sever Grčke je na nekih 100 do 200 kilometara od granice, tako da onaj ko je imao bar 20 litara goriva u rezervoaru mogao je doći sigurno do granice. Pojedine pumpe su čak i juče imale neke ostatke goriva, ali je sreća bila naći ga", dodao je Čekić.

On je naveo da su pojedinim turistima i gazde apartmana na vreme kazale da se sprema štrajk i da napune gorivo, na par dana pred odlazak, pa su se pojedini pripremili na vreme.

Ipak, grčki prevoznici odlučili su danas da nastave štrajk uprkos naredbi vlade da se vrate na posao, saopštili su predstavnici sindikata. "Nastavljamo štrajk", izajavio je novinarima lider sindikata prevoznika Jorgos Corcatos.


Grčka vlada je juče popodne proglasila mobilizaciju i naredila vozačima kamiona, koji štrajkuju zbog planova vlade da otvori njihov sektor za veću konkurenciju, da se u roku od 24 sata vrate na posao, prenele su agencije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online