Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 03.12.2010.
11:30 >> 13:41h
RTS A

"Vikiliks" otkriva kako se "pravila" nezavisnost Kosmeta

Među dokumentima američke vlade koje je svetskim medijima dostavio "Vikiliks“ nalaze se i zapisi kako se "pravila“ nezavisnost Kosova i Metohije, učešće Amerike u tom procesu, razgovori svetskih lidera, ubeđivanja i ucenjivanja, kao i rasprave oko toga šta ponuditi Srbiji kako bi omekšala svoj stav po pitanju nezavisnosti. Strah od ruskog veta u Ujedinjenim nacijama naveo je SAD i Francusku da traže alternativne pravce rešavanja statusa Kosova i Metohije. Amerikanci su tražili brzu akciju, a Francuzi bili malo odmereniji. Berluskoni je razgnevio ostale članice Kontakt grupe, rekavši da potezi SAD-a u vezi sa Kosmetom predstavljaju provokaciju Rusije.

Vikiliks: Kako je Kosmet proglasio nezavisnost!

"Vikiliks" otkriva seriju dilomatskih manevara kojima je Vašington pokušao da ubrza proces rešavanja statusa Kosova i Metohije, ali je usput nailazio na oprez saveznika, poput Francuske, ali i otvoreno neslaganje Silvija Berluskonija, čije je motive Stejt department objasnio ličnim vezama sa Putinom.

Članice Kontakt grupe bile su iznenađene kada je, novembra 2008. godine, Silvio Berluskoni izjavio da priznavanje nezavisnosti južne srpske pokrajine predstavlja provociranje Rusije, zbog čega su se Amerikanci posebno naljutili, navodi se u dokumentima koje je objavio "Vikiliks“.


Solženjicin protiv nezavisnosti

 

Čuveni ruski pisac i disident Aleksandar Solženjicin, nekoliko meseci pred smrt, američkom ambasadoru u Rusiji Vilijemu Burnsu izneo je mnoštvo oštrih primedaba na priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije, navodeći da Srbi ne treba da plaćaju cenu zbog grehova Slobodana Miloševića.
Izveštaj je Burns poslao Stejt departmentu u aprilu, četiri meseca pred smrt Solženjicina.

Ronald Spolji, ambasador SAD u Rimu za vreme administracije Džordža Buša, u izveštaju koji je predao na kraju svog mandata navodi da su, posle katastrofalne konferencije za novinare, na kojoj je Berluskoni širenje NATO-a, priznavanje nezavisnosti Kosmeta i protivraketnu odbranu opisao kao američke provokacije Rusije, zvaničnici italijanske vlade pribegli klasičnom izbegavanju tog pitanja.


"Na naše primedbe, (italijansko) ministarstvo spoljnih poslova i saradnici premijera smeteno su nas uputili na samog premijera, a nisu mu sami saopštili neprijatnu vest da je naljutio ne samo Amerikance, već i druge članove Kontakt grupe za Balkan, da ne spominjemo Čehe i Poljake", naveo je Spolji.


SAD i Francuska zaobilaze Ruse

Džordž Buš i Žak Širak, bivši predsednici SAD-a i Francuske

Sjedinjene Američke Države su, krajem 2006. godine, bile svesne da plan bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija neće dobiti legitimitet u Savetu bezbednosti UN, pa je tadašnji pomoćnik državnog sekretara Danijel Frid sa Francuzima tražio alternativne modele delovanja.

U depeši iz ambasade SAD u Parizu, objavljenoj na sajtu „Vikiliks“, naveden je razgovor pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Danijela Frida, sa političkim savetnikom francuskog predsednika Žaka Širaka, Morisom Gurdo-Montanjom, od 7. decembra 2006. godine.


Putin je, prethodno, rekao Francuzima da Rusija neće oklevati da stavi veto na rešenje sa kojim se ne slažu sve strane, rekao je Gurdo-Montanj govoreći o Ahtisarijevom planu.

Francuski zvaničnik preneo je i Putinovu zabrinutost, zbog mogućnosti podele i spajanja severnog dela Kosmeta sa Srbijom i južnog dela sa Albanijom, što bi dovelo do potencijalne radikalizacije muslimanske države u srcu Evrope.


Gurdo-Montanj je tada govorio o planovima Francuske da ubedi EU da Srbiji ponudi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ne vezujući ga sa obavezom potpune saradnje sa Haškim tribunalom, ali je izrazio zabrinutost, zbog eksplicitne pretnje tadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina da će uložiti veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o KiM.


Frid je uzvratio da Zapad treba da se pripremi da deluje i bez Rusa, piše u depeši koju je kao tajnu, 12. decembra 2006, poslao tadašnji američki ambasador u Francuskoj Kreg Stejplton.


"SAD je odlučio da Srbiji ponudi Partnerstvo za mir, kao podršku demokratskim snagama uoči izbora. Predsednik Boris Tadić je napravio dobru podlogu za evroatlantsku budućnost Srbije", naveo je Stejplton.

Prenose se i reči Danijela Frida, koji je u Parizu rekao da je Srbima i Albancima, 2006. godine, rečeno da će Kosmet biti nezavisan, dok Zapad treba da se pripremi da deluje i bez Rusa.


Strah od OVK

SAD: Samo ne ljutiti Albance

Frid je odgovorio da je Srbima i Albancima rečeno da će Kosovo biti nezavisno i da bi bila greška odstupiti, ocenjujući da bi kolebanje moglo da dovede do katastrofe i da izazove nemire kosovskih Albanaca, koji bi doveli do toga da Kfor shvate kao okupacione snage.


Francuska se zalaže za odlaganje, rekao je Gurdo-Montanj, ali je zabrinuta zbog toga što bi nezavisnost mogla da ima neželjene posledice. Frid se složio sa time da su poželjni pregovori o rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja bi bila prihvatljiva Rusiji, možda čak i izostavljajući reč nezavisnost, ali da bi trebalo da Zapad bude pripremljen da krene napred bez podrške Rusije.


"Rusija će iskoristiti svaki zastoj u pokušaju da podigne ulog. Gurdo-Montanj se načelno složio, ali i ponovo pozvao na pronalaženje načina da se Rusija omekša", piše u depeši objavljenoj na sajtu „Vikiliks“.


Pokazati Rusiji da se Savet bezbednosti ne plaši veta

Ako treba delovati i bez Rusa u Savetu bezbednosti

Sjedinjene Američke Države su odlučile da podrže odlaganje Ahtisarijevih preporuka o statusu Kosova i Metohije. Frid je, međutim, ukazao na to da je od ključnog značaja da se brzo deluje, posle izbora 21. januara.


"Dodatno odlaganje ohrabrilo bi Srbe i druge da pomisle kako se Zapad uplašio. Vreme je da se ide dalje do nadgledane nezavisnosti", piše u depeši. Frid je ocenio i da će se Rusija na kraju uzdržati od rezolucije Saveta bezbdnosti UN, mada je dodao da u to nije siguran.


"Ono što je izvesno jeste da Rusima ne sme biti dozvoljeno da veruju da će pretnja vetom delovati, jer bi oni to iskoristili. Zapad zato treba da pošalje signal da je spreman da se kreće bez njih, ako je neophodno, jer bi se nepostojanje signala tumačilo kao prećutni pristanak da Rusija podigne ulog. To je strašna mogućnost, ali paraliza bi bila gora", rekao je Frid.


Francuski predsednik Žak Širak predložio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da Evropska unija ponudi Srbiji SSP, čak i u slučaju nedovoljne saradnje Beograda sa Hagom, rekao je Gurdo-Montanj.


"Merkelova je najpre odgovorila negativno, navodeći Tadićev neuspeh da to ispuni, ali Francuska i dalje smatra da bi ponuda SSP mogla da napravi razliku na januarskim izborima", rekao je Gurdo-Montanj, dodajući da će Francuska onda sama predložiti SSP.

POVEZANE VESTI

Petak 03.12.2010. 12:27
Амери су наши пријатељи! Тако кажу на ТВ! Викиликс лаже 100%
Petak 03.12.2010. 13:59
Скотови амерички, бојаћете се ви нас више него шиптарске јајарске гамади, ко вам пообара невидљиве авиончиће, ћераћемо се још, Вашингтон ћемо заузети и даћемо га сијуксима на управљање...
Petak 03.12.2010. 16:18
За нас ово није ништа ново, ми ово већ знамо, али поента је свету отворити очи, што Wikileaks и чини.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online