Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.12.2010.
08:22 >> 13:42h
Lj. Ivanović - Vesti A

Afera Vikiliks: Ko je klinac koji je zaljuljao svet?

U specijalno obezbeđenom vojnom zatvoru u okviru baze za obuku Marinaca "Kvantiko" u Virdžiniji, 17. decembra Bredli Mening će proslaviti svoj 23. rođendan. Sam. Mening je osumnjičen da je glavni (zasad i jedini) čovek koji je Džulijanu Asanžu, odnosno "Vikiliksu" doturio više stotina hiljada tajnih i poverljivih dokumenata američke vojske i Stejt departmenta.

Obezbedio papire: Bredli Mening

Uhapšen je 29.maja 2010. u vojnoj bazi istočno od Bagdada gde je radio u obaveštajnom odeljenju Druge brigade, Desete planinske divizije, da bi odmah bio prebačen u kamp u Kuvajtu gde je protiv njegam poveden pretkrivični postupak, posle kojeg ga očekuje daleko teži postupak pred vojnim sudom.

Bude li proglašen krivim, a sve ukazuje da će ishod biti takav, Bredli bi u zatvoru mogao da provede 52 godine zatvora!

Većini ljudi, pa i stručnjaka, isprva je bila u neverici da bi jedan mladić mogao da izazove skandal planetarnih razmera.

Velška zavrzlama

 

Mening je rođen u Velsu gde mu je otac kao pripadnik američke vojske bio stacioniran. Otac mu se venčao Velšankom i odselili su se u SAD, ali brak nije potrajao i ubrzo se mladi Bredli vratio u Veliku Britaniju s majkom. Nije uspeo da se prilagodi novim okolnostima, te ga majka šalje nazad ocu u SAD, ali ni u američkoj provinciji nije bio prihvaćen. Mening je homoseksualac i dolazi ubrzo u sukob s ocem koji ga je izbacio iz kuće.


Tumarao je okolnim gradićima, radio kao perač sudova ili slične pomoćne poslove, ali je zapravo imao samo želju da upiše fakultet.


Kako za to nije imao novca, odlučio je da se prijavi u armiju i zaradi dovoljno da upiše studije. Primljen je 2007, i rasoređen u Desetu planinsku diviziju u saveznoj državi Njujork. Sve vreme službovanja imao je homoseksualnu vezu, te je bio šokiran kad je saznao da mu je jedinica raspoređena za borbenu misiju u Iraku. Ubrzo je došao u sukob sa ostalim vojnicima i pretpostavljenima, te pao u depresiju. Osamio se, a onda odlučio da učini nešto zbog čega će skrenuti pažnju na sebe. Iuspeo je. Ceo svet danas zna za Bredlija Meninga.

Ipak, istraga je do sada pokazala upravo to, a dokazi o umešanosti još nekih osoba, dosad nisu ponuđeni. Formalna optužba od 6. juna 2010. tereti Bredlija za "povredu pravila ponašanja u vojsci" i još osam krivičnih dela, kao i četiri tačke povređenog kodeksa, što se ne smatra krivičnim delom.

Zapravo, Meninga je razotkrio čuveni američki haker-pokajnik Adrian Lamo koji je, posle objavljivanja snimka ubistva civila iz američkog vojnog helikoptera u Iraku, prišao vojnim vlastima i rekao da ima prepisku sa osobom koja stoji iza dostavljanja snimka "Vikiliksu".

Ispostavlja se da pozadina skandala sa "Vikiliksom" nije nikakva naročita teorija zavere, već da je stvar sasvim banalna. Vojska je čak utvrdila i motive Bredlija Meninga da ovako nešto učini i ni oni nisu nikakvi "viši ciljevi" već je reč o dubokom ličnom nezadovoljstvu isfrustriranog mladića.

Nema sumnje ni da je napravljen ogroman bezbednosni propust samom činjenicom da je nižerazredni, nekvalifikovani i psihološki neprocenjeni vojnik mogao da se nađe u poziciji da ima pristup tako važnoj bazi podataka.

Na pitanje kako je moguće da neko "skine" 1,6 gigabajta poverljivih podataka i ostane pritom neprimećen, admiral Denis Bler, bivši direktor Obaveštajne zajednice SAD kaže da jednostavno "nije postojao sistem za rano upozoravanje". A kako je to u praksi izgledalo, Mening je objasnio hakeru Lamou.

"Kad bi ti imao neograničen pristup tajnim mrežama 14 sati dnevno, sedam dana nedeljno, duže od osam meseci, šta bi ti učinio?" pitao je Mening Lamoua i nastavio:

"Ne mogu da verujem šta sam ti sad priznao! Bio sam veoma dugo izolovan, a samo sam želeo da vodim pristojan život. Ja se lečim kao ludak, dok obavljam poslove u skladištu, jer sam premešten, više službeno ne obavljam obaveštajne poslove" napisao je Mening 22. maja ove godine.

U nastavku prepiske sa američkim hakerom, Bredli Mening priznaje da je on "izvor informacije, a ne aktivista Vikiliksa i da je uspeo da razvije lični odnos sa Asanžom".

"Ne verujem u priču o dobrim momcima koji se bore protiv loših momaka. To je samo gomila država koje se bore za svoje interese, sa različitim stepenom moralnih standarda" pisao je Mening.

Požalio se potom da ga niko ne primećuje i da je preko "Vikiliksa" našao načina da javnosti ispriča svoju priču, pre nego što sve bude izvrnuto.

"Nikada me nisu primetili. Redovno me niko ne primećuje, osim kad je nešto važno. Inače, obično mi govore da im skuvam kafu, ili obrišem podove. Smešno je kako sam ja prebacio, koliko su drugi prebacili podataka na neoznačene diskove".

Ovde Mening sugeriše da ovaj posao nije radio sam, ali javnosti nije poznat nijedan dalji detalj koji bi makar ukazao koliko je saučesnika imao, da li su svi doturali podatke "Vikiliksu", ili tih saradnika oošte i nije bilo.

"Doneo bih neku muziku na disku na kojem piše nešto kao "Lejdi Gaga", izbrisao bih muziku, a potom presnimio kompromitujući dokument. Niko ništa nije sumnjao. Svi samo sede za svojim računarima, gledaju spotove, auto trke, presnimavaju stvari..."

Bredli Mening se doslovno podsmevao američkoj armiji govoreći kako je pevušio pesme Lejdi Gage i istovremeno krao podatke od ogromne važnosti. On je objasnio da smatra kako te informacije ne smeju biti tajne, već da pripadaju čitavoj javnosti, a sebe nije doživljavao ni kao hakera, niti kao aktivistu. Sebe je široko opisao:

"Zapravo, ja sam, samo ja".

Jedna od stvari koje su Meningu išle naruku je i to što je vojska, kako bi određene informacije brže slala, odnosno primala, zatražila da se izvesne mere bezbednosti ublaže. Međutim, admiral Bler kaže da je ključni problem zapravo u psiholozima!

"Naravno da se sistem SIPRNet mora preispitati i ljudi verovatno rade na tome. Ali, jako je važno profiliranje, profiliranje i profiliranje. Moramo biti oprezniji u tome kakvim ljudima dajemo ovlašćenja" zaključuje Bler.

Podrška "duvača u pištaljku"


Analitičar Danijel Elsberg, koji se kao novinar Njujork Tajmsa proslavio stvaranjem afere "Pentagonski papiri", o tajnim operacijama SAD u Vijetnamu i kontinuiranom laganju tadašnjeg predsednika Lidona Džonsona o tome američkom narodu, rekao je da Mening nipošto ne treba da bude u zatvoru.

 

"Taj momak je heroj", jasan je bio Elsberg.

Prvi deo teme: Američki obaveštajac za "Vesti": Teroristima dat spisak meta!

Drugi deo teme: Afera Vikiliks: Ko će progutati Asanžovu "otrovnu pilulu"?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online