Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Utorak 01.02.2011.
09:44
Vestionline A

Novi Ban Ki-munov izveštaj o Kosmetu

UNMIK je spreman da u potpunosti podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu - ističe se u najnovijem izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna i istovremeno izražava očekivanje da će se u narednom periodu napredovati ka otvaranju dijaloga Beograda i Prištine, koji još nije započeo zbog pada vlade u Prištini.

Objavljivanje izveštaja specijalnog izvestioca Dika Martija o nehumanom postupanju prema zarobljenicima i trgovini ljudskim organima na Kosovu, kao i jednoglasno usvajanje rezolucije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, izazvalo je vrlo različite reakcije i talas nezadovoljstva političara na Kosovu i u Albaniji , navodi se u izveštaju Ban Ki-muna Savetu bezbednosti UN.

Ban Ki-mun


 

UNMIK ostaje spreman da pruži svoju punu podršku svakoj eventualnoj daljoj istrazi o tim tvrdnjama koja bi se mogla voditi u budućnosti, istakao je on.


Najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN odnosi se na period od 19. oktobra prošle, do 15. januara ove godine i trebalo bi da bude podnet Savetu bezbednosti sredinom februara.

UNMIK spreman da se bavi Martijevim navodima


U njemu se ukazuje da su prištinske vlasti odbacile navode Dika Martija kao kriminalni napad protiv Albanaca, pun izmišljotina, nagađanja i nepostojećih činjenica koje međunarodna pravda nije dokazala , a podržava ih mreža onih koji se protive nezavisnosti Kosova .


Srbija je, nasuprot tome, ističe Ban Ki-mun, pozdravila Martijev izveštaj kao nezavisnu potvrdu njenih tvrdnji o trgovini ljudskim organima, kao i podršku tekućoj istrazi srpskog tužioca za ratne zločine.


U izveštaju generalnog sekretara UN napominje se da je UNMIK još 2003.godine Haškom tribinalu dao informacije i svoje nalaze u vezi sa tim tvrdnjama, kao i da je krajem 2008. i početkom 2009. godine UNMIK preneo sva pomenuta dosijea na Euleks, koji je javno izrazio spremnost da razmotri svaku činjenicu koju bi specijalni izvestilac morao otkriti .

Svi da pomognu dijalogu


Ban Ki-mun u izveštaju izražava žaljenje što su kolaps vladajuće koalicije u Prištini i raspisivanje vanrednih izbora odložili početak dijaloga Beograda i Prištine.


On je istakao da je politički razvoj na Kosovu u prethodnom periodu, posebno u vreme izbora 12. decembra, usporio zamah do koga je došlo usvajanjem rezolucije Generalne skupštine UN 9. septembra, koja je pozdravila spremnost Evropske unije da pomogne dijalog Beograda i Prištine.


"Nadam se da ćemo u narednom periodu videti novi napredak procesa dijaloga i da će razvoj događaja u Prištini doprineti unutrašnjopolitičkoj stabilnosti koja će dovesti do što skorijeg otpočinjanja dijaloga. Ostajem ohrabren rešenošću strana da se uključe u taj dijalog i pozivam sve da održe pozitivan i konstruktivan pristup", naglasio je generalni sekretar UN.


Prema njegovim rečima, taj dijalog pruža mogućnost da se rešenjem dugogodišnjih pitanja doprinese konsolidaciji mira, stabilnosti i pomirenja na Kosovu i u regionu. U tom procesu, dodao je, podrška Saveta bezbednosti UN i dalje će imati centralni značaj.

Izbori na Kosmetu van okvira Rezolucije 1244


Generalni sektetar UN je ukazao da njegov specijalni predstavnik nije raspisao vanredne izbore za skupštinu Kosova i da nije potvrdio njihov ishod, pošto oni nisu održani u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.


On je ocenio da su ti izbori ipak održani u mirnoj atmosferi i da nije došlo do eskalacije napetosti među stanovništvom. Ban Ki-mun je, međutim, primetio da su organizacije koje su nadgledale te izbore izrazile zabrinutost u vezi sa pridržavanjem demokratskih standarda.


U izveštaju se konstatuje značajan porast učešća na izborima Srba južno od Ibra, za razliku od bojkota na severu.

Srpski povratnici napuštaju Kosmet


Ban Ki-mun ocenjuje ukupnu situaciju na Kosovu kao relativno mirnu, ali potencijalno nestabilnu, gde organizovani kriminal i dalje izaziva zabrinutost, pre svega onaj vezan za trgovinu narkoticima i krijumčarenje.


U izveštaju se pominje selo Srpski Babuš, u opštini Uroševac, gde su 73 raseljene srpske porodice koje su se vratile 2006. godine, ponovo napustile svoja ognjišta i konstatuje da se polovina svih međuetničkih incidenata - uključujući sve ozbiljnije - i dalje događa duž reke Ibar, gde situacija ostaje krhka, a i srpska i albanska zajednica odmah reaguju na sve što smatraju provokacijom druge strane.

Albancima smeta UNMIK


Osvrćući se na situaciju na severu Kosova, generalni sekretar UN je izrazio žaljenje što neki prištinski mediji pogrešno predstavljaju aktivnosti UNMIK-a, smatrajući ga glavnom preprekom da Priština i na taj deo pokrajine proširi svoju vlast i primeni svoju strategiju za sever .


Kosovske vlasti, dodao je, posebno one u južnoj Mitrovici, redovno osporavaju nadležnost UNMIK-a.

Nove srpske tablice prave probleme


U izveštaju se ističe i da spor oko novih registarskih tablica ima potencijal da ostavi negativne posledice po slobodu kretanja, kao i po političku i bezbednosnu situaciju, sve dok se ne postigne trajnije rešenje, što je moguće i kroz predstojeći dijalog Beograda i Prištine.

Šta će biti sa srpskim manastirima?


Uz pomoć UNMIK-a, Beograd i Priština sarađuju na pitanjima nestalih lica,kao i u  pitanjima srpskog verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu. UNMIK nadgleda bezbednosne aranžmane za srpsko versko nasleđe, u saradnji sa Euleksom, Kforom i prištinskim vlastima, nakon što je Kfor na kosovsku policiju preneo odgovornost za još tri manastira.

Kfor nije još nagovestio šta će biti sa preostala četiri lokacije, od kojih su dve na UNESKO-voj listi svetskog nasleđa - listi ugroženog svetskog nasleđa - Visoki Dečani i Pećka patrijaršija, ističe se u izveštaju Ban Ki-muna.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.02.2011. 10:03
Vazno je da su i oni svesni da izbori nisu odrzani prema rezoluciji 1244 koja tako nesto ne predvidja, ali su prihvatili "realnost na terenu"zahvaljujuci rezoluciji Srbije od crnog 9 septembra. Velika prevara je gotova, ali je red da nesto kaze na rastanku. Za srpske manastire neka se ne brine, za to ce se pobrinuti Zorica Tomic ambasador pri UNESCO u Parizu. Jeste skupo ali vredi.
Utorak 01.02.2011. 11:01
Zasto UN ne postuju svoju rezoluciju 1244 po kojoj je odredjeno da se na Kosmetu vrati odredjeni broj Vojske i Policije Srbije oko 1000 ljudi .Srbija treba da INSISTIRA na primeni rezolucije 1244 da se granice Srbije obezbede od strane Srpske Policije i Vojske.Koliko vidim od UN nikakve vajde ne pitaju se ama bas nista,kada svako moze bez njihove saglasnosti da bombarduje i cepa jednu suverenu i nezavisnu drzavu.NEMA PRAVDE.
Utorak 01.02.2011. 10:18
Nema nade da bude ista bolje! Ako se pogleda ozbiljnije stice se utisak kako svako osim Martija predlaze-zahteva da istraga o organima bude u rukama Unmika ili euleksa. A ne zna se ko je gori, jadniji... bedniji...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online