Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 09.02.2011.
08:06
J. Jelovac - Vesti A

Zdravstveno osiguranje kao u doba Tita

Položaj pacijenata u Srbiji popraviće se kada donesemo Zakon o zaštiti pacijenata, uradimo reformu zdravstvenog osiguranja i integrišemo privatni sektor, kaže Zorica Marković, predsednica UO udruženja Klub zdravlja.

"Sistem zdravstvenog osiguranja nije se menjao od Titovog doba"

"Tako je nastao sivi sektor u zdravstvu, uselili smo privatnike pod državni krov. Lekar pre podne radi u državnoj službi i za to prima platu, a po podne koristi sve državne resurse i aparate, i to naplaćuje. Takav sistem ne postoji nigde u svetu. Trebalo bi taj privatni sektor integrisati u državni, pa da zdravstveno osiguranje koje svakog meseca plaćamo važi za lečenje i kod jednih i kod drugih", kaže Markovićeva.
 

Sistem zdravstvenog osiguranja nije se menjao od Titovog doba. Svi moraju da ga uplaćuju, a kad dođe vreme za ozbiljno lečenje, taj novac ne važi, pa građani Srbije od svojih mizernih plata moraju da plaćaju lekare.
 

"Pravo na slobodu izbora jedno je od osnovnih prava pacijenata, a mi ga nemamo", tvrdi ona.

Zdravstvo u Srbiji

 

Prvi deo: Srpsko zdravstvo - pacijent na umoru

 

Drugi deo: Vožnja smrti po vranjskoj bolnici

Gotovo nijedno od 14 osnovnih prava pacijenata u Srbiji se ne poštuje. Jedno od njih je i pravo na preventivne mere. Ovo pravo u Srbiji je ukinuto, savetovališta više ne postoje, pa na primer oboleli od dijabetesa ne mogu da se informišu o svojoj bolesti.
 

"Umesto da smo ulagali u to da dijabetes sprečimo na vreme, mi smo ušli u priču o transplantaciji bubrega koja je skupa i neefikasna. Narušeno je i pravo pacijenta na informisanost jer ne postoji način da dobije pravu informaciju. Da zna na šta ima pravo, šta mu sledi, kad se razboli kome treba da se obrati... Diskriminacija pacijenata prisutna je na svakom koraku. Onaj ko ima para preskočiće liste čekanja. Roditelji koji imaju novca kupiće za svoju bebu pentaksim vakcinu koja zamenjuje pet zasebnih. Znači ako platiš, dete ćemo ti bosti jednom, ako nemaš novca, dobiće pet vakcina", kaže Markovićeva.

Pare za ukidanje bola


"I trudnice u Srbiji su u vrlo lošem položaju. I ovde se sve vrti oko novca. One koje mogu plaćaće lekare koji će im voditi trudnoću, pa i doći samo zbog njih na porođaj. One koje novca nemaju, prepuštene su slučaju. Isto je i sa epiduralnim anestezijama. Svuda u svetu ta injekcija se podrazumeva, kod nas ukoliko želite bezbolan porođaj, morate debelo da platite. Cene u beogradskim porodilištima idu i do 30.000 dinara. A da ne pričam o pravu oca da prisustvuje porođaju. Dok se na Zapadu to, naravno, podrazumeva, kod nas otac mora da plati. Pitam se za šta im naplaćuju 16.000 dinara? Za stajanje u sali? To je sramota", ogorčena je Zorica Marković.

Sreda 09.02.2011. 08:35
Sta ova prica;Kaze sistem zdravstva kao u doba Tita.Pa za vreme Tita svi su bili socjalno osigurani radio ili ne radio i u to doba nije bilo da doktor do podne radi za drzavu a posle podne u istoj ordinaciji za sebe privatno.Pa pametni su oni jer dok rade za drzavu pacijentima zakazuju preglede za posle podne kada rade za svoj djep pa vam je i doslo da svaki ozbiljniji pregled ili snimanje morate platiti posto ga doktori obavljaju u poslepodnevnim smjenama.Gospodo u Titino vreme je sve bilo besplatno od pregleda snimanja operacija do lezanja u bolnici.Sad ti nedaju casu vode da popijes prije nego sto platis
Sreda 09.02.2011. 10:06
U tITINO DOBA RADNICI SU IMALI OSIGURANJE OD FIRMI A SELJACI OD POREZA KOJI SU PLACALI.Ali nije ni bitno bitno je da su vam sada ovi koji nisu komunisti dali sveobuhvatnu zdravstvenu zastitu.Stvarno mi je zao tog naroda koji je zivio pod Titinom vladavinom koji je umirao na ulicama jer nije imo da plati doktora.OVO su nasi vladari i srpski heroji koji su nam obezbedili da danas sve imamo besplatno.,nije bitno seljak,radnik.presednik.Svi smo ravnopravni . i molimo se samo bogu da nam zauvjek bude ovako kako je danas.
Sreda 09.02.2011. 18:44
kao da, a nije kao već jest, onog momenta kad nas je tito napustio napustila nas je i pamet. i sve što je rađeno poslije njega su kretenizmi i gluposti.nek mi i jedan titomrzac kaže što je to pozitivno napravila ova demokratija i da li je i jednu fabriku napravila i da li je koga zaposlila pa ću ga i ja početi mrziti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online