Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 15.04.2011.
03:10
Beta A

Gotovini 24 godine robije za "Oluju"

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su danas na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog optužbe za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine tokom i posle operacije "Oluja, u leto i jesen 1995. godine. General Ivan Čermak je oslobođen svih optužbi.

Tribunal u Hagu je u presudi generalu Anti Gotovini utvrdio da su hrvatske snage u leto 1995, tokom operacije "Oluja", prognale srpsko stanovništvo Kninske krajine tako što su civile ubijale, mučile, pljačkale i uništavale njihovu, kao i da su neselektivno granatirale čitave gradove.

Pročitajte još o presudi za zločine u Oluji:

 

Gotovina se nalazi u pritvoru Haškog tribunala od decembra 2005. godine.

Gotovina i Markač su osuđeni za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem trajnog uklanjanja srpske populacije iz Republike Srpske Krajine. Zločini su počinjeni u Republici Srpskoj Krajini tokom operacije "Oluja" i sve do 15. novembra 1995. bili deo udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio etnički očistiti to područje od Srba.

Taj unaum su sproveli zajedno s tadašnjim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, načelnicima Glavnog štaba Hrvatske vojske Jankom Bobetkom i Zvonimirom Červenkom, utvrdilo je veće Haškog tribunala.

Hrvatski generali su optuženi još za ubistvo, okrutno tretiranje, progon i deportacija, kako je navedeno u optužnici. Sudsko veće je utvrdilo da se radi o širokom i sistemskom napadu na srpsko stanovništvo u Krajini.

U završnim rečima tužilac Alan Tieger za zapovednika akcije "Oluja" Gotovinu zatražio kaznu od 27 godina zatvora, zapovednika specijalne policije Markača 23, a vojnog zapovednika Knina nakon što je ovaj grad oslobođen Čermaka 17 godina zatvora.

Gotovina i Markač su osuđeni za progon; prisilno premeštanje i deportaciju; pljačkanje javne i privatne imovine; bezobzirno razaranje naselja; ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini tokom i posle "Oluje", od 4. avgusta do kraja septembra 1995.

Sudsko veće je utvrdilo da je udruženom zločinačkom poduhvatu učestvovali tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak, kao i visoki oficiri Janko Bobetko i Zvonimir Červenko.

Iskaze je dalo 140 svedoka, i još 38 svedoka dalo pisane izjave. Vojni dokumenti, izveštaji međunarodnih organizacija i sudskih veštaka predstavljeni na suđenju.
 

Čermak i Markač su se Tribunalu dobrovoljno predali 11. marta 2004. godine. Gotovina je uhapšen u Španiji 7. decembra 2005. godine, a u pritvorsku jedinicu je prebačen tri dana kasnije.

Krivi po svim tačkama optužnice

Propao doček Gotovine

U završnoj reči, krajem avgusta prošle godine, tužioci su zatražili da Gotovina (53), Čermak (59) i Markač (53) budu proglašeni krivim po svim tačkama optužnice.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za progon; prisilno premeštanje i deportaciju; pljačkanje javne i privatne imovine; bezobzirno razaranje naselja; ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini tokom i posle Oluje, od 4. avgusta do kraja septembra 1995. godine.

Optužba je predložila da Gotovini bude izrečena kazna od 27 godina zatvora, a da trećeoptuženi Markač bude kažnjen zatvorom dugim 23 godine. Za drugooptuženog Čermaka, tužioci su predložili zatvorsku kaznu od 17 godina.

Generala Gotovinu, Haški tribunal je za zločine u Oluji optužio 2001. godine, a on je bio u bekstvu do decembra 2005. kada je uhapšen u Španiji. Od tada je u pritvoru haškog Tribunala.

  

Optužnica protiv Čermaka i Markača podignuta je 2004. i oni su se dobrovoljno predali Tribunalu, a zatim su bili pušteni na privremenu slobodu do početka suđenja. General Čermak je nekoliko puta puštan na privremenu slobodu i tokom procesa.

Sva trojica su u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavili da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.

POVEZANE VESTI

Petak 15.04.2011. 07:05
Ова тројица,заједно са Туђманом и Шушком, протерали су пола милијуна Срба из Хрватске и тако докрајчили посао који су започели Павељић и Степинац.
Petak 15.04.2011. 14:02
Ne sudi onom koga ne poznaš. Znaš li gdje je Hrvatska? Jesi li vidio dok sam plakala u skloništu sa svojom malodobnom djecom dok je Jugoslavenska armija pucala po mome gradu. Da li znaš da nikad ne odvajam Srbina od Hrvata dok je čovjek. Ja nikad nisam bila u Srbiji? Nisam tamo spavala u skloništu i radila 5 godina pod uzbunom i prala se prljavom vodom zbog onih koji su spriječili dotok zdrave vodedjeci, ženama, običnim malim ljudima. Da li ti zbog mina u Srbiji možeš svoje dijete pustiti na livadu koja mami da se igra bez straha? Mi ovdje u Hrvatskoj imamo previše ljiepih livada sa kojih samo smrt vreba. Ne sudi nikome osim sebi, sebe najbolje poznaš.
Petak 15.04.2011. 14:35
Eh, a kad će osuditi čitav američki vrh, i to još od Ronaldovo ere pa nadalje? Kad će osuditi zapadno europske čelnike za raspad Jugoslavije, za krađu ovih krajeva i uništavanja svih dobara? Tko će za to odgovarati?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online