Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 05.05.2011.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Amerika moćna i bezdušna

Ubistvo Osame bin Ladena pokazalo je da Amerika ne bira sredstva da demonstrira svoju moć. Napad Al Kaide na Ameriku, i to baš na Njujork, nije mogao tek tako da prođe, jer je to bila negacija američke moći. Zato je Vašington godinama tražio način da se svetu pokaže ko je glavni, i on je nađen, ocenjuje za "Vesti" psihoterapeut Zoran Milivojević.

Psihoterapeut Zoran Milivojević
 

Kako vi gledate na to da je ubijanje Bin Ladena uživo pratio američki predsednik i njegov tim?
- Činjenica da su likvidaciju javno gledali predsednik SAD Barak Obama i njegov štab pokazuje da Amerikanci žele da zastraše svet i pokažu koliko su moćni. U toj nameri ne libe se ni da direktno prate jedan brutalni čin kakav je ubistvo. Znači, nije nimalo slučajno da su oni sve to gledali na ekranu, kao neku seriju. Taj gest ima i unutrašnju političku poruku, jer su na taj način pokazali i svojim biračima da je Amerika moćna. Uostalom, demonstraciju te moći smo osetili i mi na svojoj koži, na Balkanu.
 

Snimak

Verujete li da će se pojaviti fotografija ili snimak ubijenog Bin Ladena?
- Mnogi ekstremni radikalni islamisti uopšte ne veruju da je Bin Laden ubijen. Ta slika je namenjena njima kao dokaz, ne verujem da će se pojaviti na naslovnim stranama novina.

Da li je to razlog što je popularnost Obami navodno porasla za devet odsto u odnosu na prošli mesec?
- Nije slučajno što se to baš sada dogodilo. Amerikanci imaju čitave timove za takve stvari. Plašili su se da ne pokvare kraljevsko venčanje u Engleskoj ili da ne izazovu nove terorističke napade. Obama je tražio trenutak da 11. septembar što bolje naplati. Pokazao je svojim glasačima da je konačno nešto uradio, da je sposoban, da štiti naciju.


Zar nije neljudski da se ubistvo gleda uživo, pa makar žrtva bio i najveći zločinac?
- Nema tu poštovanja iskonskih, ljudskih prava, a ni međunarodnog prava. Ovo je čista, brutalna demonstracija sile uz parolu da Amerikanci nisu neko sa kim se treba šaliti.
 

Brzina

Sve liči na Velikog brata...
- Upravo tako. Zato se sve brzo i odigralo, ubili su ga i sahranili, bacili negde u more... Amerikanci nisu hteli da pokažu ubistvo, već sopstvenu moć. Eliminisali su Bin Ladena, izbrisali za nekoliko minuta. To je američka osveta.

Dok je gledao prenos, potpredsednik Bajden je prebirao brojanicu...
- Verovatno je to radio namerno. Oni vode računa o svakom detalju, svakoj slici koju šalju u svet. To je hrišćanska poruka muslimanima. Opet su religije ukrstile mačeve. Ionako su predviđanja da se u budućnosti ratovi neće voditi zbog ideologije, komunizma ili kapitalizma, već će to biti sukob civilizacija zbog religija.


Šta će se dogoditi ako i ostale sile na ovaj način počnu da odmeravaju moć?
- Mislim da se to neće dogoditi, nisu sve kulture iste, Amerikanci to rade na svoj način.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.05.2011. 16:06
Kada su poubijali čuvare Osamine žene i dece, ona je iskoristila priliku da kaže za jednoga da je to bio Osama i tako je on nestao u plavim dubinama. Inače je mrtav odavno. Isti slučaj Kenedi - ubica je beznačajni Li Osvald, zatim na smrt bolesni od raka Džek Rubi ubija Osvalda i onda Rubi umire. Poklopac pada na svoje mesto i kraj.
Četvrtak 05.05.2011. 18:13
Mislim da nazalost ni psihijatri nemaju lak posao kada su amerikanci u pitanju---u Americi ako nemas svog licnog psihijatra, nisi potpuno prihvacena osoba. U licni "imaz" spada i "svoj psihijater". Bolesni su sve do srzi ----
Četvrtak 05.05.2011. 18:29
rijetko dobar tekst ,svaka čast
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online