Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 15.05.2011.
07:13
J. Jelovac - Vesti A

Nasilje, najveći biznis (1): Srbija, meta terorizma

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Canvas, bivši Otpor drži kurseve za rušenje režima, a stručnjaci upozoravaju da tako postajemo legitimna meta terorističkih napada. Još od 70-ih septembar je u svetu postao crni mesec za krvave akcije, a novi mudžahedini se regrutuju među plavokosim i plavookim Amerikankama.

Egipćani su za rušenje vlasti u svojoj zemlji obučavani u Beogradu
 

Egipćanin Muhamed Adel u ispovesti za poznati američki časopis "Forin polisi" otkrio je da je za rušenje vlasti u svojoj zemlji bio obučavan u Beogradu. Obučavali su ga članovi Canvasa, nekadašnjeg Otpora, koje predvodi Srđa Popović. Muhamed je znanje koje je stekao za tih nedelju dana "studija" u Beogradu preneo svojim saradnicima sa kojima je rušio režim u Egiptu.

Organizacija Canvas je, po sopstvenom priznanju, u prethodnih 10 godina obučavala kadar za obaranje režima u više od 50 država. Beograd je tako nezvanično postao stecište svetskih "revolucionara".

Da taj mač ima i drugu oštricu koja se zove terorizam, objašnjava dr Darko Trifunović sa beogradskog Fakulteta za bezbednost. On kaže da se mladi revolucionari mahom iz islamističkih zemalja obučavaju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Samim tim što vlast u Srbiji prećutno odobrava rad Canvasa, radikalni islamistički terorizam nam kuca na vrata.
 

- Visoki državni zvaničnici su dovoljno drski da rad ove organizacije u više navrata nazovu i najboljim srpskim brendom. Neki od njih i sami su članovi Canvasa, što dovodi u opasnost sve građane Srbije, jer na ovaj način država učestvuje u takozvanom specijalnom ratu. Ako se iz Beograda organizuje akcija na teritoriji 50 zemalja, među kojima su Egipat, Kuba, Liban, Palestina, Belorusija i Ukrajina, logično je očekivati povratni udarac svrgnutog režima. Srbija postaje legitimna meta za izvođenje terorističkih akcija - ističe Trifunović.

DIREKTOR CANVASA: Srđa Popović
 


Vojni analitičari i stručnjaci smatraju da ubistvo Osame bin Ladena može biti povod za konačni obračun islama i hrišćanstva, a ceo svet će se naći na putu besa islamističkih terorista. Ne smemo zaboraviti jednu od Ladenovih izjava da nikako nije zadovoljan situacijom na Balkanu. "Naša braća u Bosni pate, naša braća na Kosovu pate".

Profesor sa Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović kaže da ova i slične izjave terorista predstavljaju razlog za brigu.
 

- Iako će se neko zapitati zašto bi Albanci na Kosovu patili ako dobijaju Kosovo, ne treba zaboraviti da se Bin Laden obraćao ekstremistima koji se time nisu zadovoljili, već bi hteli da uzmu i jug Srbije, deo Makedonije i Crne Gore. A takvih ima sasvim dovoljno da budu sledbenici terorističkih namera Al kaide - kaže Simeunović.
 

Al Kaida je već dugo svetska briga broj jedan, međutim, terorizam nije počeo njenim nastankom. Sama reč proizlazi iz termina "teror" i pojavljuje se prvi put za vreme jakobinske diktature u francuskoj revoluciji. Neki upravo jakobinsku revoluciju doživljavaju kao preteču terorizma, za druge je to ubistvo ruskog cara Aleksandra Drugog Romanova...

Darko Trifunović sa Fakulteta za bezbednost smatra da je islamistički terorizam nastao u Velikoj Britaniji.

- Britanske obaveštajne službe stvorile su vehabije u 18. veku. Ovaj obrazacprihvatili su kasnije nacisti, pa su tako stvorene dve SS terorističke jedinice. Njihove uzde su držali muftija jerusalimski El Huseini, Himler i Hitler. Čak je i Alija Izetbegović kao mladić bio pripadnik organizacije El Hidaja, koja je regrutovala bosanske mladiće za nacističke organizacije. Nakom fašista, koncept islamskog terorizma preuzeli su Amerikanci u ratu u Avganistanu. Mudžahedinski dobrovoljci koji su tokom 80-ih godina prošlog veka odlazili u Avganistan da se bore protiv snaga SSSR-a osnovali su Al Kaidu. Kada su ih iskoristili u Avganistanu, Amerikancima više nisu bili potrebni. Zato je Amerika njihova prva i najveća meta - kaže Trifunović.
 

Za svojih skoro 20 godina postojanja Al Kaida je počinila brojne napade svuda u svetu, u kojima je poginulo više hiljada ljudi. Ova militantna islamistička grupa ujedinila je muslimanske fundamentaliste i radikalne sunite u pozivu na sveti džihad. Najčešća meta bila je Amerika, ali tu su bile i Britanija, Saudijska Arabija, Turska, Španija...
 

Najžešći udari terorista bili su na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. i Beslan u Rusiji 1. septembra 2004. Septembar je tako postao crni mesec. Prvi put je ovaj epitet zaradio 1970, kada je jordanska armija napala palestinske izbegličke logore i napravila pokolj u kome je stradalo najmanje 5.000 Palestinaca. Razlog je bio to što je jordanski kralj Husein zaključio da Palestinci koji su utočište našli u njegovoj kraljevini predstavljaju opasnost za državu.

Termin crni septembar narednih godina će koristiti i razne druge terorističke grupe, uključujući i onu koja je u Minhenu 1972. masakrirala izraelski olimpijski tim. Terorizam 70-ih i 80-ih godina uglavnom se svodio na otmice aviona, pa su u to vreme agenti Mosada bili obavezna pratnja u izraelskim avionima kao obezbeđenje. Tako su zaradili nadimak leteći šerifi...

Danas se teroristi najčešće odlučuju na podmetanje bombi na prometnim mestima, a svetski terorizam dobija i novo lice. Prošle godine je uhapšena 46-godišnja plavokosa i plavooka Amerikanka Kolin Laros koja je prešla na islam i prozvala se Džihad Džejn. Otputovala je u Švedsku da na svoju ruku likvidira karikaturistu koji je 2007. nacrtao proroka Muhameda kao psa!
 

Terorizam se nikad neće iskoreniti, predviđaju stručnjaci. Istoričar Čarls Tili objašnjava da je nasilje vodeći princip Evrope već stotinama godina, a razlog je jednostavan. Uvek se isplati!

Najveće terorističke organizacije

 

 

  • AL KAIDA - Osnovana 80-ih godina prošlog veka. Cilj je da širom sveta uspostave panislamski kalifat i obore sisteme vlasti koje oni smatraju neislamskim.
  • HAMAS - Grupa je aktivna od 1987. i drži vlast dobijenu na izborima na teritoriji Gaze. Cilj im je da ostvare palestinsku državu na mestu Izraela.
  • TALIBANI - nastali početkom 90-ih. Zalažu se za najstrože pridržavanje šerijatskih zakona ikad viđenih u muslimanskom svetu. Bore se u gerilskim bitkama ili terorizmom protiv NATO-a i vlade Avganistana.
  •  HEZBOLAH - Osnovan 1982. godine. Cilj im je da ojačaju političku moć u Libanu, suprotstave se Izraelu i spreče mirovne pregovore na Bliskom istoku.
  • CRVENI KMERI - Aktivni još iz 70-ih godina prošlog veka. Žele da obore vladu Kambodže.
  • KOLUMBIJSKE REVOLUCIONARNE NAORUŽANE SNAGE (FARC) - Sa aktivnošću su počeli 1965. godine. Želja im je da u Kolumbiji uspostave marksistički režim.
  • EGIPATSKI ISLAMSKI DžIHAD (AL DžIHAD) - Pojavili su krajem 70-ih prošlog veka. Dejstvuju uglavnom u Kairu, ali imaju mrežu i izvan Egipta, u Jemenu, Avganistanu, Pakistanu, Sudanu, Libanu i Velikoj Britaniji.
  • IRA - Osnovana je 1969. godine, a njen cilj je da istera britanske snage iz Severne Irske i ostvari ujedinjenje Irske.
  • ETA - Aktivna od 1959. Cilj joj je da osnuju nezavisnu državu Baskiju u koju bi ušle četiri španske provincije na severu Španije i tri sa juga Francuske.
  • CRVENE BRIGADE - Nastali 1970. u Italiji. Cilj im je bio da stvore komunističko društvo putem oružane borbe. Između ostalog, ubili italijanskog premijera Alda Mora 1978. i oteli generala SAD Džejmsa Dozijera 1981.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.05.2011. 11:14
Па и Отпор је терористичка организација.
Nedelja 15.05.2011. 08:51
Sto vise saznajemo, to vise ima da se plasimo.....tesko nama.....
Utorak 07.06.2011. 13:13
propaganda i samo propaganda. americka, naravno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online