Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
30
Četvrtak 26.05.2011.
12:00 >> 22:24h
Vestionline A

Uhapšen Ratko Mladić

Predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je zvanično da su snage bezbednosti uhapsile bivšeg generala Ratka Mladića, čije saslušanje je, zbog lošeg zdravstvenog stanja, prekinuto u Specijalnom sudu u Beogradu. Portparol Vlade Srbije Slobodan Homen rekao je da procedura izručenja Tribunalu može da traje do sedam dana. Po čitanju optužnice, posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu doneće odluku da li su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje. Posle toga Mladić će imati pravo da uloži žalbu, a posle odluke o žalbi predlog za izručenje biće dostavljen Ministarstvu pravde, koje će dati konačnu reč o izručenju.

Ratko Mladić je uhapšen u akciji BIA-e i Službe za otkrivanje ratnih zločina, a na ovoj fotografiji policija ga dovodi u Specijalni sud u Beogradu

  

Mladiću oduzeta ruka 

Ratka Mladića danas bi retko ko prepoznao jer je vidno ostario, objavili su beogradski mediji. Rasim Ljajić je rekao da Mladić bio višeslojno obučen i da je izgleda kao starac koga niko ne bi prepoznao. 

 

Mladić je, navodno, nedavno imao najmanje jedan moždani udar i u veoma je teškom zdravstvenom stanju. Zbog toga mu je desna ruka oduzeta, prenose beogradski mediji, a "Blic" saznaje i da ima problema sa bubrezima. Za sada nije poznato da li je Mladić danas pregledan, osim što mu je uzet DNK uzorak radi utvrđivanja identiteta.

Ljajić je potvrdio navode medija da je Mladić sarađivao prilikom hapšenja, da je normalno razgovarao da pripadnicima BIA i odmah potvrdio svoj identitet.

''U ime Republike Srbije, obaveštavam vas da je uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su u koordinaciji izvele BIA i Služba za otkrivanje ratnih zločina. Želim da čestitam timu za nacionalnu bezbednost na sprovedenoj akciji'', objasnio je Tadić na konferenciji za novinare, dodavši da će detalje hapšenja izneti bezbednosne službe.

Prema prvim navodima medija, Bezbednosno informativna agencija i Služba za otkrivanje ratnih zločina u tajnoj operaciji pre nekoliko sati uhapsile su izvesnog Milorada Komadića za koga se ispostavilo da se radi o bivšem generalu. Ratko Mladić nije bio prerušen, nije imao bradu, veoma je ostario, a prilikom hapšenja je bio vrlo kooperativan. Mladić je uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina, a mediji navode da generalov rođak Branko tamo ima kuću.

"General nije koristio lažni identitet"

Međutim, kasnije je srpski ministar policije Ivica Dačić izjavio večeras da Ratko Mladić nije koristio ime Milorad Komadić i da je imao svoju, isteklu ličnu kartu.


"Haški optuženik Ratko Mladić nije koristio drugi identitet i imao je svoju ličnu kartu kojoj je istekao rok važenja. Nisu tačne informacije da je koristio drugi identitet, niti da je posedovao dokumenta na tuđe ime", rekao je Dačić novinarima u Smederevu.


On je rekao da se cijeli dan "vrte neke informacije koje ne odgovaraju istini" i da Mladić nije nijednog trenutka pominjao nijedno drugo ime.

Šta su rekli u Lazarevu?

Predsednik Mesne zajednice u Lazarevu kaže da se policija u ovom naselju pojavila jutros oko šest sati. "Video sam pet policijskih automobila, čuo sam da je pretres bio na još dve lokacije u selu, gde žive sinovi Branislava Mladića. Nismo imali pojma da nekoga hapse, a kamoli koga. Sad vidimo na TV. Ratko Mladić nije živeo u Lazarevu. Verovatno je kod rođaka došao u goste, ali mi ga ovde nikada nismo videli. Pričalo se da je dolazio sredinom devedestih, ali to je bilo pre svih ovih dešavanja", priča predsednik MZ Lazarevo.

Kuća u kojoj je uhapšen Ratko Mladić 

Pročitajte i...

 

Prema rečima meštana Lazareva akcija nije bila velikih razmera i nije ličila na akciju u kojoj bi mogao biti uhapšen najtraženiji haški begunac. Meštani Lazareva koji su govorili za Betu kažu da nikada u selu nisu videli haškog begunca, a pojedini su rekli da ga ne bi prijavili vlastima, čak i da su ga videli.

Deo meštana verbalno je napao kamermane pojedinih medija, koji su se pojavili u selu. Lazarevo je desetak kilometara udaljeno od Zrenjanina, nalazi se na putu prema Vršcu. Kuća u kojoj je navodno boravio Mladić, izgleda skromno, a u njenom dvorištu su poljoprivredne mašine. Prema rečima meštana, nakon akcije službi bezbednosti u kući nema nikoga.

Hapšenje je navodno usledilo posle dojave da Komadić raspolaže lažnim dokumentima i da je izgledom veoma ličio na haškog optuženika. ''Blic'' piše da u trenutku hapšenja Mladić nije bio prerušen.

Tužilac Vladimir Vukčević se posle informacije o Mladićevom hapšenju hitno vratio sa Briona gde je trebalo da se sastane sa Seržom Bramercom, a koordinator tajnih službi Miodrag Rakić se vraća iz SAD. Zamenik tužioca Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je da bi Mladić mogao za sedam dana da se nađe pred Haškim tribunalom.

Jataci ponovo pred sudom 

Apelacioni sud u Beogradu će sutra razmatrati žalbe tužilaštva na presudu kojom su oslobođeni optuženi za pomaganje i skrivanje Ratka Mladića, ili su optužbe protiv njih odbijene.Na javnoj sednici će biti razmotreni i odgovori branilaca optuženih na žalbe.

 

Sudsko veće sudije Dragana Garića izreklo je presudu 10. decembra 2010. kojom je 10 optuženih oslobodilo optužbi da su od 2002. do 2006. godine doprineli da Mladić ne bude otkriven i uhapšen.

 

Sudija Garić je tada obrazložio da je za pojedina krivična dela nastupila zastarelost 2008. ili 2009 godine, dok u odnosu na ostala krivična dela nije dokazana krivica optuženih.

 

Optužbe su oslobođeni ili su zbog zastarelosti odbijene optužbe protiv Stanka Ristića, Saše Badnjara, bivših oficira Marka Lugonje i Ratka Vučetića, zatim Tatjane Vasković, njene majke i brata Ljiljane i Bojana Vaskovića, Blagoja Govedarice, Predraga Ristića i Borisava Ivanovića, a u međuvremenu je preminuo prvooptuženi Jovo Ðogo, koji je bio oficir u Vojsci Republike Srpske pod Mladićevom komandom tokom rata u BiH. Svi optuženi, osim generala Lugonje, negirali su tokom suđenja da su skrivali Mladić.

Bosanski portal ''SarajevoX'' objavio je prošle godine kako je policija u Belgiji navodno uhapsila Mladića, ali se ispostavilo da je to bila greška.

Biografija Ratka Mladića

Ratko Mladić

Rođen je 12. marta 1943. u selu Bozinovci kod Kalinovika u jugoistočnoj Bosni. Otac Neđo bio je partizan, ubile su ga ustaše 1945, u jurišu na rodnu kuću Ante Pavelića u selu Sunj. Ni danas se ne zna gde mu je grob.


"Moj sin je prvi posle mnogo generacija koji zna svog oca. Majka Stana tokom prošlog rata, u organizovala je Srpkinje da pletu čarape sinovima i muževima. Brat mu je bio na frontu... Od otprilike 14. jula 1992. zapovednik je vojske administracije bosanskih Srba.


Detinjstvo

Prvo je želeo da bude učitelj. U 11. godini promenio je mišljenje zbog grubog postupka učitelja, i hteo da bude hirurg . Međutim postao je vojnik.


Nacionalnost

U popisu koji je obavljen 1960. izjasnio se kao Jugosloven.


Obrazovanje

Završio je Vojno-industrijsku školu u Zemunu "Teleoptiku", Vojnu akademiju KOV, Komandno-štabnu akademiju (s ocenom 9,57 prvi u klasi).


Oficirsku karijeru počeo je u Skoplju 1965, gde je bio komandir automatičarskog voda u puku. Bio je najmlađi u jedinici kojom je komandovao. Započeo je kao potporučnik, prošao sve komande dužnosti, zaključno s dužnošću komandanta brigade. 

 

Godine 1989. imenovan je za načelnika Odeljenja za nastavu tadašnje Treće vojne oblasti u Skoplju. To je bio do 1991. juna, kad je postao jedan od pomoćnika komandanta Prištinskog korpusa. Ubrzo, naređeno mu je da ide u Knin, na položaj niži od onog u Prištini.


Maja 1992. iz JNA prebačen je u novoformirane srpske snage u BiH. "Moj karakter je ofanzivan, a to je prihvatljivo za vrhovnu komandu RS", naznačio je, a narod ga je poistovetio s Karadžićem. Da nisu isti, videlo se kad je Mladić 1991, na upozorenje da će SAD i EU bombardovati srpske položaje, uzvratio: "Onda ću ja bombardovati London", a političar Radovan Karadžić se ogradio: "On je budala, to je idiotska i neodgovorna izjava!"


Komandovao je: "Napred", nikad "Povlači se". Suprotstavio se Vens-Ovenovom planu 1993, i svetski moćnici su definitivno ukapirali da je "tvrd orah".


Knin, Igman, Gorazde i - Haškom tribunalu najinteresantnija Srebrenica, deo su ratišta gde je "vojnik Mladić pokazao veštinu“. Zbog Srebrenice je proglašen za ratnog zločinca.


Zanimljivost

Vojevanje mu nije istupilo urođeni pesnički dar. "Ej, Republiko Srpska, ti se ponosi, kad svijet danas znade ko si. Ponosi se, Srpstvo svekoliko, kad iz tebe vitez je izniko. Što mu ravnog međ Srbima nije, simbol što je zadnje decenije. Zloglasnoga 20. vijeka, kad se brani Srpstva kolijevka. Kad se brani gora Romanija od ustaškog noža i balija. Kad cilj biješe svakoga Srbina da ih voda ne dijeli Drina. Simbol posta borbe za slobodu cijelome srpskome narodu. To je vitez od Kalinovika. Ej, Ratko Mladić, prva srpska dika..."


Oženjen je Bosom sa kojom ima sina Darka.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.05.2011. 12:03
Prevrnu mi se zeludac...nemoj bre redakcijo da nam radite ovo...nadam se da je greska
Četvrtak 26.05.2011. 13:34
E, nek ide do djevola sve u lepu p.m. Govna izdajnicka , pederi belosvetski !!!
Četvrtak 26.05.2011. 12:20
Uhapšen ili ne, generali su uvijek žrtve velikih političkih igara koje se odvijaju u pozadini.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online