Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Sreda 20.07.2011.
09:22
B 92, Beta, Vestionline A

Uhapšen Goran Hadžić!

Uhapšen je i poslednji haški optuženik Goran Hadžić. On se nalazi u pritvoru Specijalnog suda u Beogradu, a mediji javljaju da je uhapšen u selu Krušedol na obroncima Fruške gore.

Prema navodima TV B92, "Hadžić je uhapšen na putu na Fruškoj gori između dva objekta, koristio je lažni identitet, a u trenutku hapšenja bio je bez brade". Za sada nema više informacija o tome i kako je došlo do hapšenja. Tim povodom konferenciju za štampu održao je predsednik Srbije Boris Tadić.

Goran Hadžić

Šta stoji u optužnici protiv Hadžića?

Optužnica protiv Gorana Hadžića potvrđena je 4. juna 2004, a obelodanjena 16. jula 2004. U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i nakon toga kao predsednik Republike Srpske Krajine (RSK), učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac.

Toma Fila brani Hadžića

 

Advokat Toma Fila će zastupati haškog optuženika Gorana Hadžića u Beogradu

Fila će biti zastupnik Hadžića samo u Beogradu, ali ne i u Hagu.

 

"Braniću ga, danas na saslušanju", rekao je Fila. Prema njegovim rečima, Hadžić je tražio da ga on brani ovde, ali ne i pred Haškim tribunalom.

 

Fila je objasnio da ne bi mogao da ga brani u Hagu zbog sukoba interesa jer je branio Slavka Dokmanovića, bivšeg predsednika opštine Vukovar pred tim sudom.


Svrha tog udruženog zločinačkog poduhvata bila je da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa otprilike jedne trećine teritorije Republike Hrvatske s ciljem da to postane deo nove države pod srpskom dominacijom.

Čitajte još:

 

Tadić: Hadžić uhapšen, od Evrope ne očekujem ništa

  •  
  • Drašković i SAD pozdravili hapšenje Hadžića

     

    Hadžićev sin: Osećam se grozno

     

    Evropska unija: Bravo za Srbiju

     

    Hadžić naoružan i sa lažnim identitetom

     

    Hadžić saslušan, može da vidi porodicu

     

    Hrvatska: Hapšenje Hadžića dobra vest za Vukovar

     

    Prema optužnici, od 1. avgusta 1991. do kraja juna 1992, Goran Hadžić, delujući sam ili u dogovoru s drugim znanim i neznanim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, je planirao, podsticao, naredio, počinio i na druge načine pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje progona hrvatskog i drugog nesrpskog civilnog stanovništva u SAO SBZS/RSK.

    Biografija Gorana Hadžića


    Goran Hadžić je rođen 7. septembra 1958. godine u opštini Vinkovci, Hrvatska. Pre sukoba u Hrvatskoj, radio je kao magacioner VUPIK-ovog pogona u Pačetinu, u opštini Vukovar, Hrvatska.
     

    Hadžić u vreme sukoba u Hrvatskoj

    Od mladosti je bio član Saveza komunista. Pre 1990. godine, Goran Hadžić je bio predsednik Mesne zajednice Pačetin. U proleće 1990. godine, kao kandidat Saveza komunista - Stranke za demokratske promene, izabran je za odbornika u Skupštini Opštine Vukovar.


    Hadžić je potom pristupio Srpskoj demokratskoj stranci. 10. juna 1990. godine je izabran za predsednika SDS-a za Vukovar. U martu 1991. godine je već bio predsednik Opštinskog odbora Vukovara, član Glavnog odbora i Izvršnog odbora SDS-a u Kninu i potpredsednik Regionalnog odbora SDS-a za Istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem u Pakracu.

     

    Pre 25. juna 1991. godine, Goran Hadžić je bio jedan od vođa Srpskog nacionalnog veća, političkog foruma Srba koji je pokrivao Slavoniju, Baranju i zapadni Srem. Dana 25. i 26. juna 1991. godine, SNV je transformisan u Vladu Srpske Autonomne Oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema.


    Istovremeno, Goran Hadžić je postavljen za vršioca dužnosti predsednika Vlade samoproglašene SAO SBZS. Dužnost predsednika Vlade, vršio je od 25. juna do 25. septembra 1991. godine. 25. septembra 1991. godine, Goran Hadžić je zvanično imenovan za predsednika Vlade samoproglašene SAO SBZS, kako je objavljeno u Službenom listu.


    Dana 26. februara 1992. godine, Goran Hadžić je izabran za predsednika Republike Srpske Krajine i na tom položaju je ostao do decembra 1993. godine.

    Biće još informacija...

    POVEZANE VESTI

    Sreda 20.07.2011. 09:48
    Република Српска Крајина ће једног дана бити слободна! Кад Београд буде слободан!
    Sreda 20.07.2011. 09:29
    Hoće li sad ovi nači očajnici dobiti pohvale? Čak će i sami izaći na Tv, da kažu kako ispunjavaju zadatke i da kukaju za EU? Kakvi bednici u odelima...
    Sreda 20.07.2011. 09:57
    И баш Б92 прва да објави вест!?чудно или не?!
    VIDEO VESTI
    ŠTAMPANO IZDANJE
    DOBITNIK
    Sigma Pešić (59)
    GUBITNIK
    Sonja Biserko (71)
    DNEVNI HOROSKOP
    vaga24. 9. - 23. 10.
    Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
    DNEVNI HOROSKOP
    devica24. 8. - 23. 9.
    Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
    DNEVNI HOROSKOP
    vaga24. 9. - 23. 10.
    Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
    • 2024 © - vesti online