Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 31.07.2011.
08:42
J. Jelovac - Vesti A

Ekološka katastrofa pred vratima Srbije (1): Dunav kao septička jama

Kazne za zagađivanje životne sredine postoje i vrlo su visoke, ali se ne primenjuju, poslednji ažurirani podaci iz 2009. pokazuju da je tokom godine izdata samo jedna kazna

Srbiji preti ekološka katastrofa

Ekološka bajka o Srbiji kao zelenoj zemlji u kojoj caruju netaknuta priroda, bistra izvorska voda i čist vazduh, uskoro bi mogla da se pretvori u ekološku noćnu moru.

Beograd je jedan od najzagađenijih gradova Evrope, rekama Srbije plutaju mrtve ribe u društvu sa flašama, a okolinom se širi neprijatan miris kanalizacije, deponija, industrijskog otpada i mrtve stoke.

Tako je nedavno rekama Banjska i Topolica kod Kuršumlije tekla crna voda, čijom je površinom plutala ogromna količina mrtve ribe. I tako šest kilometara.

Zagađivači:

 

  • Deponije 44%
  • Skladišta nafte 26%
  • Industrija 16%
  • Ostalo 14%

Više od 250 manjih i većih industrijskih pogona i 40 gradova i naselja zagađuju Ibar kanalizacijom, teškim metalima, uljima i drugim otrovima od njegovog izvorišta do ušća u Moravu. A na obalama Južne, Zapadne i Velike Morave nalazi se više od 1.000 divljih deponija.

Javnost je bila zgrožena snimkom Srboljuba Pešića i članova kluba ekstremnih sportova, koji su u martu ove godine pokušali da splavare Južnom Moravom, ali nisu uspeli da se probiju od smeća koje je zakrčilo tok reke.

Nedavno je iz rečice Jablanice u selu Gornja Stopanja kod Leskovca prikupljeno oko 2.000 džakova, mahom plastične ambalaže. Za tri dana čišćenja otpadom je napunjeno 20 traktorskih prikolica.

Ukras Loznice: Burad sa cijanidom


U udruženju Eko gea, koje se bavi promocijom zaštite životne sredine, za "Vesti" kažu da su teški metali, pepeo iz termoelektrana, nafta, otpaci iz klanica i direktno ispuštanje kanalizacije glavni izvori zagađenja reka u Srbiji. Dodajmo na to i neuređene deponije, poljoprivredu i saobraćaj. Naši najveći gradovi na čelu sa Beogradom kanalizacione cevi usmerili su direktno u reke jer ne poseduju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Srpska industrija u Dunav godišnje izlije čak 72.000 tona azota i 7.000 tona fosfora, što našu zemlju svrstava na treće mesto rang-liste zagađivača te velike evropske reke. Otrovi koji su natopili zemljište i vodu predstavljaće opasnost po ljude stotinama godina.


- U Srbiji se danas prečišćava svega pet do 10 odsto otpadnih voda. Imamo vrlo malo postrojenja za njihovo prečišćavanje, a polovina njih ne radi. Svi veći gradovi kanalizaciju ispuštaju direktno u vodene tokove, bez bilo kakvih filtera. Sve razvijeniji saobraćaj dovodi do povećanja zagađenja, a velika količina olova i benzena sa ulica se kišama sliva u tokove reka. Više od 70 odsto rudnika u Srbiji se nalazi na tokovima reka. Ispiranjem pepela, posebno u rudnicima uglja, velika količina urana dospeva u zemljište i reke. Opasne materije iz Kolubarskog basena svoj put ka centralnoj Srbiji započinju rekom Kolubarom, a Trepča preko reke Gračanke i Sitnice zagađuje moravski sliv - kažu u Eko gei.

Otrovana trpeza


Veliki broj poljoprivrednika nestručno koristi đubrivo i pesticide, pa tako ogromne količine hemijskih otrova dospevaju u tlo, površinske i podzemne vode. Pesticidi se koriste u većim količinama od dozvoljenih, ne poštuje se propis kojim se određuje koliko vremena mora da prođe od jednog do drugog prskanja. Zemlja je zatrovana, a iz takve zemlje svake godine uredno niče rod koji stiže na naše trpeze.

I termoelektrane su veliki zagađivači. One proizvode čak 5,5 miliona tona pepela godišnje, kao i veliku količinu sumpora i azotnih oksida. U Srbiji se na godišnjem nivou na deponije odloži više od 2,3 miliona tona otpada, a prosečan Srbin u toku godine proizvede 300 do 400 kilograma đubreta. Ono bi trebalo da završi na deponijama koje imaju sisteme za zaštitu đubreta i ocednih voda. To je otrovna voda koja nastaje truljenjem i ceđenjem đubreta, a koja se odvodima sliva u posebne bazene postavljene nepropusnim materijalima. Tako se sprečava da otrovna tečnost dospe u zemljište ili reke. Ostaje tu dok ne ispari.

Problem je, međutim, u tome što najveći deo đubreta Srbije dospeva na divlje deponije, pa otrov natapa zemljište i reke. Samo 10 odsto deponija u Srbiji zadovoljava standarde Evropske unije, preostalih 90 odsto truje zemljište, vodu, vazduh i život građana! Nezvanične procene su da ih u Srbiji ima oko 3.000.


U Srbiji postoji 375 kontaminiranih lokacija zemljišta gde je vrednost zagađujućih materija u zemljištu iznad dozvoljene granice. Čak petina ispitivanog zemljišta u pojedinim delovima Srbije sadrži jedan ili više zagađivača u količini većoj od maksimalno dozvoljene, piše u prošlogodišnjem izveštaju o stanju životne sredine u Srbiji.

Nekontrolisana upotreba pesticida: Dragana Vidojević

Čak 18 odsto uzoraka zemljišta iz okoline Beograda, dela Pomoravlja i Šumadije sadrže jedan ili više zagađivača iznad maksimalno dozvoljene koncentracije. Ispitivano zemljište na crnim tačkama u dolini Velike Morave sadrži povećan sadržaj nikla, hroma, arsena i olova. Zemljišta u dolini Kolubare je opterećeno visokim koncentracijama nikla i hroma, i u manjoj meri olova.


U Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije kažu da je veliki zagađivač i poljoprivreda. Srbija je postala jedan od najvećih evropskih zagađivača reka azotom i fosforom iz poljoprivrednih sredstava. Savetnik za kvalitet zemljišta u ovoj agenciji Dragana Vidojević kaže da je za to kriva nekontrolisana upotreba pesticida i đubriva.


Oni koji truju srpsku zemlju, vodu i vazduh, trenutno to rade bez bojazni. Kazne za zagađivanje životne sredine postoje i vrlo su visoke, ali se ne primenjuju. Poslednji ažurirani podaci iz 2009. pokazuju da je tokom godine izdata samo jedna kazna!

Tako je među svim industrijskim postrojenjima, naftnim bušotinama i klanicama, duvanski dim propisom države proglašen za najvećeg zagađivača životne sredine i zdravlja ljudi. Jedino se ovaj ekološki prekršaj debelo kažnjava.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.07.2011. 11:57
Kolike silne pare je narod do danas dao drzavi u vidu poreza, i kojekakvih drugih dadzbina, a drzavni vrhovi novac medjusobno podijelili ili pojeli, umjesto da nesto pametno naprave za tu drzavu, za taj raj na zemlji!!! Danas bi trebalo da svi otvorimo oci na cinjenicu da je zagadjenost velika? Jeste, ali za tu zagadjenost, tj. nacin na koji je do nje doslo nisu krivi samo gradjani, nego drzavno rukovodsvo sa svim institucijama!!! Dok se nekada davno koristlo iskljucivo prirodno ili stajsko djubrivo, niko se nije mogao otrovati hranom! Ko je stvorio hemijska djubriva? Zasto su stvorena? I na kraju, zasto je njihova upotreba uopste dozvoljena, kad je dejstvo bilo poznato i ranije???
Nedelja 31.07.2011. 12:19
A sta da ocekujemo kad nam je ortoped ministar za prostorno planiranje
Nedelja 31.07.2011. 22:36
I cija je ovo nadleznost??? Da nije gradjana Srbije? Mislim da za ovo debelu platu prima ministar Dulic??? I on kao i ostatak vlade pokazuje "sjajne" rezultate u svom resoru!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online