Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 09.09.2011.
09:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Drugi talas krize (6): Samo da mi se deca ne razbole

Kad je završio srednju trgovačku školu, Beograđanin Vlado Kraišnik nije dugo čekao na posao. Zaposlio se u firmi Unimerc kao prodavac rezervnih delova i motornih ulja za automobile. Ubrzo se i oženio Marijanom, koja je radila kao prodavačica u jednom beogradskom tržnom centru. Pre tri i po godine dobili su kćerku Sofiju, a pre dvadesetak dana i sina Savu.

Vlado Kraišnik sa ćerkom Sofijom

Ovaj 27-godišnjak bi za sebe mogao da kaže da je srećan mlad čovek da nedavno, posle pet i po godina rada u Unimercu, nije dobio otkaz kao tehnološki višak.


- Nisam loše zarađivao, živeli smo pristojno. Ovo sada je noćna mora. Kad je Marijana ostala trudna, nismo ni pomišljali da abortira, želeli smo drugo dete. Marijana je morala da uzme trudničko bolovanje, plata joj je gotovo prepolovljena, a onda su meni uručili rešenje o otkazu. Otišao sam u biro za zapošljavanje gde su mi dodelili šestomesečnu socijalnu pomoć od 6.000 dinara. Moj savetnik mi je odmah rekao da sam moram naći posao. Nadao sam se da će mi ponuditi neku prekvalifikaciju. Sećam se da su u vreme dok sam gulio školsku klupu radnici bez posla išli na doškolovanje, trgovci su postajali stolari, ekonomisti su išli na obuku za limare... Ali, sada nije tako. Posla nema. Javljao sam se na neke oglase, poslao sam molbu u jednu privatnu firmu koja je tražila radnike za košenje trave. Bio sam na razgovoru, ali me posle toga nisu pozvali - priča Vlado.


Spreman je da prihvati bilo kakav posao, ali ponuda nema. Svaki dan donosi novu neizvesnost.

Drugi talas krize:

 1. Srbija - rekorder u otkazima

2. Dvoje gaća u dve rate

3. Država pojela privredu

4. Radnici kriju bedu
5. Srbija jedino da igra loto

- Naučili smo Sofiju da ne traži mnogo. Veći problem nam je beba. Savi su potrebne pelene za koje mesečno treba izvojiti oko 6.000 dinara, kreme, preparati protiv zatvora... Ne daj bože da se on ili Sofija razbole. Sećam se da kada je Sofija bila bolesna, u apoteku nisam mogao da uđem bez 2.000 dinara.


Vlado i Marijana ne pamte kada su ručali u restoranu, prestali su da maštaju da će ići na put oko sveta, imati automobil, kuću...


- Na sreću, živimo sa mojom majkom Jadrankom u stanu od šezdesetak kvadrata i složna smo porodica. Ali, noću ne spavam, čujem ponekad i Marijanu kako zaplače. Dva puta nedeljno odlazim u biro za zapošljavanje da vidim da li ima posla. Radio bih kao zidar, farbar, čistač ulice... Ali, posla nema. Gledao sam nedavno italijanski film "Radnička klasa ide u raj" o radniku koji radi u metalurškoj fabrici i posle povrede na poslu dobija otkaz. Video sam sebe u nekom delovima te filmske priče i digla mi se kosa na glavi. Naša radnička klasa je već zakoračila u pakao. Marijana i ja plašimo budućnosti i onoga što nas čeka. Na kolenima smo - veli Vlado Kraišnik. 

Generacijska muka

- Imam mnogo drugara koji su nezaposleni ili rade a nisu prijavljeni. Rade fizičke poslove za nekakav minimalac, iako je većina završila srednju školu ili fakultet. Gotovo niko od njih nije oženjen, to što zarade potroše za nedelju dana, imaju stan i hranu kod roditelja, a o ženidbi i stvaranju potomstva ne razmišljaju. Ne zato što neće, već što je to nemoguće u ovakvim ekonomskim uslovima u Srbiji.

K R A J

POVEZANE VESTI

Petak 09.09.2011. 09:52
Живот у граду Београду биће све тежи и тежи,али остале градове нико не види,а тамо је живот много тежи јер су плате много мање.Нико не помишља на то да може бити још горе.Решење је донекле да они који имају станове у градовима и наизглед удобан живот,продају све док још имају времена, и оду на село где ће сигурно моћи себи и породици да обезбеде храну,али и какав-такав живот.Они који су подстанари највише ће страдати јер у ствари немају ништа осим радне способности.Фирме ће се гасити у земљи коју воде издајници и туђе слуге.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online