Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 12.09.2011.
09:54
Frontal.rs A

''Lojds'' tuži Saudijsku Arabiju zbog džihada na Balkanu

Osiguravajuće društvo "Lojd" iz Londona podnelo je tužbu protiv Saudijske Arabije u kojoj potražuje odštetu od 215 miliona dolara za terorističke napade na SAD 11. septembra 2011. godine i za džihad na Balkanu.

Među tuženima su Saudijska visoka komisija za humanitarnu pomoć BiH i zajednički Saudijski komitet za humanitarna pitanja za Kosovo i Čečeniju.


"Lojd" smatra da su saudijske verske organizacije u Evropi i SAD pažnju prvenstveno usmjerile na širenje Al kaidine džihadističke ideologije, ohrabrujući muslimanske zajednice da odbacuju zapadnu kulturu i vrijednosti, regrutujući zapadne muslimane za globalni džihad, prikupljajući fondove za podršku i pružanje, prikrivanje, planiranje i izvođenje terorističkih napada.

Traže odštetu za džihad: ''Lojds''


U obrazloženju se navodi da su sukobi u BiH izbili u pravo vreme za Al kaidu, kao i da je novonastala situacija predstavljala pravovremenu šansu za saudijsku kraljevsku porodicu da iskaže posvećenost odbrani muslimana.


Vođenje džihada u BiH pružilo je šansu Al kaidi da ustanovi bazu za svoje operacije u Evropi, odakle može pokretati naredne terotističke napade protiv Zapada.


"Istovremeno iz Pakistana su proterani arapski veterani avganistanskog džihada i za mnoge od njih povratak u matičnu zemlju je nemoguć pošto su smatrani za ekstremiste i suočavali su se sa potencijalnim zatvorskim kaznama", ističe se, između ostalog, u zahtevu za odštetu.


"Lojd" ukazuje da je učešće u džihadu u BiH prihvatio i veliki saudijski muftija Šeik Bin Baz koga je na tu versku funkciju imenovao kralj Fahd.


"Bin Baz je funkciju najvišeg verskog autoriteta koristio za javno ohrabrenje Al Kaidinom džihadu u BiH, objavljujući fatve u kojima poziva muslimane da na svaki mogući način podrže džihad, uključujući i novcem, naoružanjem i molitvama`", dodaje se u dokumentima osiguravajućeg društva.


U "Lojdu" dodaju da na "Kosovu i u Albaniji, Al Kaida i saudijske verske organizacije mnogo bolje sprovode svoj program, ranije primenjen u BiH, zahvaljujući sličnostima sukoba koji su tu terorističku organizaciju privukli na Balkan".


"Kao i u slučaju BiH, Al Kaida je sukob na Kosovu vidjela kao šansu za proširenje globalnog džihada i napredak strateških interesa", ocenjuju se u zahtevu za odštetu.


Saudijske verske instiutucije ubrzano su započele operacije u regionu za podršku intervenciji Al Kaide u sukobu na Kosovu, a Saudijsko kraljevstvo je ponovo ustanovilo "pokroviteljsku organizaciju - Zajednički saudijski komitet za humanitarnu pomoć za Kosovo i Albaniju".


Tužba je obelodanjena na zatvorenoj sednici Svetskog samita za protivterorizam, koji traje u Izraelu.


Na Svetskom samitu o protivterorizmu, koji će trajati do 14. septembra, učestvovaće najeminentniji svetski stručnjaci iz oblasti bezbednosti, vojske i policije. Jedan od predavača na Samitu će biti Darko Trifunović sa beogradskog Fakulteta za bezbednost koji će svoje izlaganje posvetiti problemu sledbenika džihada i novoj metodi koju primenjuju u BiH, Sandžaku i na Kosovu, kao o načinu na koji se finansiraju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2011. 10:33
Изгледа да је кренула истина да се обрачуна са лажима! Опет ће кукњава о великосрпској пропаганди,повређеним осећањима,исламофобији...ха,ха,ха! Видећемо како ће се изборити са овим проблемом!? Овде не пали шарена лажа о "геноциду" и лошим Србима,о невиним муслиманима и ратним "злочинима"...само истина и паре на сунце! Можда Зукорлић прода свој возни парк,па припомогне у решавању финансијских потешкоћа!?
Ponedeljak 12.09.2011. 11:09
Ko li stoji iza tuzbe?
Ponedeljak 12.09.2011. 14:21
У овој вести нешто смрди ??? Па двадесет година отворено помажу балије и шиптаре , па сад као нешто су забринути ??? Латини су то Бато !!! Ништа не верујем !!! Мора да је нека ујдурма !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online