Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 15.09.2011.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Sever Kosmeta na mrtvoj straži

Kako se bliži 16. septembar, kada bi, kako je najavio Hašim Tači, Albanci trebalo da preuzmu kontrolne punktove Brnjak i Jarinje, raste i napetost na severu Kosmeta. Praktično, svi Srbi su na nogama, neki su na barikadama, neki prate pokrete Kfora i Euleksa, neki dopremaju materijal za barikade, ostali čekaju zvuk sirena da krenu na zborno mesto.

Opet zaustavljen: Konvoj Kfora na severu Kosmeta

- Psihoza je poluratna, sreća je samo što se još ne barata oružjem, nadamo se da Hašim Tači i njegovi logističari iz Kfora i Euleksa neće pokušati da silom osvajaju severni Kosmet. Ako se odluče na takvu akciju, neće biti dobro ni njima, ni nama - kaže Dragan Milosavljević, mladić iz Zvečana koji od preksinoć ima raspored na barikadi u ovom mestu.


Jedan konvoj nemačkog Kfora preksinoć je, zaobilazeći Rudare, prošao preko glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici i kroz grad krenuo prema Zvečanu s namerom da nastavi put prema Leposaviću. Konvoj od dvadesetak oklopnih vozila i kamiona je zaustavljen za izlazu iz Zvečana gde su Srbi na brzinu napravili novu barikadu.

Mada su oficiri Kfora tvrdili da idu na Jarinje gde treba da zamene kolege na punktu, narod im nije dozvolio prolaz jer je postojala infomacija da je ovaj konvoj krenuo da zatvori alternativni pravac Raška (Novi Pazar) - Vrčevo - Lešak, kojim Srbi sa severa još uvek, uprkos lošem putu, dopremaju manje količine goriva i komercijalne robe. Posle dvočasovnog ubeđivanja, vozila Kfora su se okrenula i vratila u bazu.


Isti konvoj pokušao je, istim pravcem, i juče pre podne da prođe prema Leposaviću, ali je ponovo zaustavljen u Zvečanu: ovog puta nije bilo mnogo natezanja. Pošto su dali čvrste garancije da idu na Jarinje i pošto je ustanovljeno da u konvoju nema Albanaca, vozila su propuštena, pod uslovom da ih do Jarinja prate kosovski policajci (KPS) srpske nacionalnosti. Konvoj je potom bezbedno stigao do Jarinja.

Carinici stižu helikopterom

 

Po jednoj verziji, Tači na Jarinje i Brnjak neće slati Albance, ali će ove punktove, najverovatnije iskrcavanjem iz helikoptera, pokušati da preuzmu specijalci Euleksa.

 

Dovešće i kamera TV Priština da Tači svojima prikaže kako je i sever Kosmeta stavio pod kontrolu, time bi umirio albansku javnost, a na terenu se praktično ništa ne bi promenilo, ali ako Euleks počne da naplaćuje carinu, proradiće odmah barikada ispred punkta u Jarinju i prelaz će biti blokiran.

 

Odložena akcija Prištine?

 

Prema poslednjim informacijama, biće odloženo slanje kosovskih carinika i policije na prelaze Jarinje i Brnjak. Osim što je to potvrdio i državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović, o tome piše i prištinska štampa. List "Zeri" navodi da se za dva dana odlaže akcija slanja kosovskih carinika i policije na prelaze Brnjak i Jarinje koju su vlasti u Prištini najavljivale za 16. septembar, kada ističe dogovor Beograda i Kfora.


- Ništa više ne prepuštamo slučaju, niti im verujemo jer su nas više puta prevarili i potvrdili da nisu neutralni. Bojimo se da zajedno sa albanskom jedinicom ROSE ne pokušaju proboj preko padina planine Bajgore (tu se nedavno imali vežbe) i albanskog sela Šaljska bistrica, i taj pravac smo pokrili, ovo je borba za opstanak, doterani smo do zida, više nemamo šta da izgubimo.

Ako dođu Albanci, ako i sever padne u ruke Hašima Tačija, predstoji nam kolektivna seoba. Mi nemamo nameru da se selimo - kaže Miloš R. iz Leška koji sa svojom ekipom pokriva sve pokrete Kfora u Jarinju.

Na prelazima SRS i SNS

Za danas su odlazak na adminsitrativne prelaze Jarinje i Brnjak najavili predstavnici Srpske napredne stranke, a u petak će to učiniti i njihovi bivši partijski drugovi radikali.


- Naši poslanici će umesto u Skupštini tog dana biti na prelazima jer je Tači najavio da će na silu da preuzme ove punktove - kaže Ljubomir Kragović, poslanik SRS-a.
 

Novac zasad ničiji

 

Preti: Hašim Tači

Hašim Tači poručio je da je tvrdoglav i da neće odustati od plana za uspostavljanje carinske kontrole na Jarinju i Brnjaku koji je, kako je novinarima juče u Prištini objasnio, sačinjen uz blagoslov Međunarodne civilne kancelarije, Kfora i Euleksa.


Ipak, on nije želeo da odgovori na pitanje kada će tačno početi realizacija tog plana. Njegovih "nekoliko dana", kako je Tači naveo, mogli bi da se produže jer je, za razliku od američka ambasade na Kosovu, predstavnici EU na KiM svesni su rizika takvog plana.


- Da se Tači pita, on bi plan sproveo sutra, ali Evropljani su tu i mislim da znaju do čega bi to moglo da dovede. Ono što u celoj stvari zabrinjava jeste što Tači priželjkuje da dođe do nekog incidenta kako bi Srbi bili ponovo krivci - kaže Oliver Ivanović, državni sekretar za Kosovo i Metohiju.


Tači je dan ranije tvrdio i da će novac od carinjenja robe iz Srbije, čija se vrednost procenuje na oko pola miliona evra godišnje, biti uplaćivan direktno na račun vlade Kosova, međutim, "Vesti" saznaju da oko toga još nije postignut konačni dogovor.


Ni u Carinama Kosova ne znaju da li će oni ubirati novac od carine, ali podsećaju da je ranije dnevno preko prelaza Jarinje i Brnjak prelazilo između 110 i 150 kamiona, uglavnom s prehrambenom robom i građevinskim materijalom.

 

Iako se u Prištini ranije spominjala mogućnost da srpske opštine ubiraju carinsku naplatu s tih prelaza, Tačijev plan podudara se s rešenjem o uspostavljaju jedinstvenog carinskog sistema Kosova koji je ponudio Marti Ahtisari, a Beograd odbacio.

 

J. L. Petković - Vesti

Mere drže u tajnosti

Predsednik Srbije Boris Tadić sazvao je hitan sastanak sa delom državnog vrha 13. septembra uveče, na kojem su se dogovarali potezi Beograda u slučaju da Priština realizuje pretnju i preuzme administrativne prelaze. Šta je dogovoreno ostalo je do kraja nejasno, a jedini od učesnika sastanka koji se juče oglasio bio je Ivica Dačić, ministar policije.


On je rekao da su na sastanku dogovorene pre svega diplomatske i političke mere koje bi trebalo da spreče nametanja rešenja silom.


- Svestan sam da Srbija ne može da ide protiv čitavog sveta i da su joj vezane ruke, ali da ne treba reći kako ništa nije moguće učiniti jer je to onda signal Hašimu Tačiju da on sme da uradi sve - rekao je Dačić, istovremeno upozoravajući da bi povlačenje jednostranih poteza Prištine moglo dovesti do teških posledica po stabilnost u regionu.


Pored Dačića i predsednika Srbije, sastanku koji je trajao sat i po prisustvovali su ministri Vuk Jeremić i Goran Bogdanović, kao i šef pregovaračkog tima Borko Stefanović, ali niko od njih juče se nije javljao na pozive "Vesti" da objasne mere koje će država preduzeti.


Dačić je dan ranije kritikovao zvaničnu državnu politiku prema Kosovu, a prema nezvaničnim saznanjima "Vesti", to mu je Tadić zamerio na sastanku državnog vrha!


- Svima je jasno da ovakva politika ne vodi nikuda nego samo egzodusu Srba s Kosova. To je moje mišljenje i ne zanima me šta o tome misle ostali članovi vlade. Valjda kao ministar i predsednik SPS-a imam pravo da mislim svojom glavom - požalio se Dačić dan pre sastanka sa Tadićem.

Sukob Tadić - Dačić?

 

Različite taktite: Ivica Dačić i Boris Tadić

Usled sve češćih pritisaka na Srbiju u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosmeta, kao i najavljenog dovođenja Albanaca na administrativne prelaze u našu državu, srpski ministar policije Ivica Dačić je zauzeo nešto čvršći stav prema međunarodnoj zajednici i, između ostalog, istakao da Albanci na jugu centralne Srbije obeležavaju 28. novembar - Dan albanske zastave, i pri tom ne ističu nijednu državnu zastavu Srbije, što je potez zbog kojeg bi ih u svakoj drugoj državi na svetu "rasterali vodenim topovima".


Ovakva i slične Dačićeve izjave, kako se spekulisalo juče u Beogradu, bile su razlog da predsednik Boris Tadić, na sastanku državnog vrha, zameri zameniku premijera i šefu SPS-a Ivici Dačiću na tonu i retorici, koji odudaraju od javno izrečenih stavova Demokratske stranke. Dan kasnije, u nastupima ove dvojice zvaničnika, a ni u lokalnim medijima, o sukobu između njih dvojice nije bilo reči.


Dačić je rekao da i Srbija ima administrativne prelaze gde i s jedne i s druge strane žive Albanci, koje može da hermetički zatvori. - Da li treba tako da se igramo? - upitao je Dačić?


On je ponovio da je pravo pitanje da li još uvek važi bilo koji sporazum vezan za Kosovo koji je Srbija sklopila s međunarodnom zajednicom i ocenio, ako druga strana želi saradnju, mora da poštuje dogovore.

 

On je podsetio da je Srbija povukla predlog rezolucije iz Generalne skupštine UN i pristala na dijalog uz obećanje da neće biti menjanja faktičkog stanja na terenu.


Ali, osim ovog obraćanja novinarima za domaću javnost, a u funkciji predstojećih izbora, srpski zvaničnici ne nude konkretne poteze svoje politike u nastojanju da zaštite Srbe sa severa i sačuvaju njihovu vezu sa Beogradom.


- Ako pripadnici kosovske pogranične službe i carine budu dovedeni na dva administrativne prelaze Brnjak i Jarinje, Srbi na severu odgovoriće blokadom puteva, a Srbija će pokušati da poništi taj potez diplomatskim sredstvima - jedino je što nudi šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom Borko Stefanović.


On nije želio da potvrdi da li ga je Euleks zvanično obavestio da će posle 16. septembra biti uvedena carinska kontrola koja će uključiti i kosovske carinike, ali je rekao da Beograd raspolaže "pouzdanim informacijama da Priština namerava to da uradi i da će to, verovatno, učiniti 15. ili 16. septembra. U toj situaciji, odgovor građana mora da bude miran i jedinstven", rekao je Stefanović.

Zaobilaze skupštinu

 

Uporan: Ljubomir Kragović

Osim što šira javnost ne zna kakve mere će preduzeti Beograd i šta je dogovorio državni vrh, s tim nisu upoznati ni narodni poslanici, a već peti put otkazana je sednica skupštinskog Odbora za KiM zbog bojkota predstavnika vlasti.


- Ovo je moj peti pokušaj da zakažem sednicu, koji je osujećen. Stalno odlažu raspravu o izveštaju s pregovora o KiM i zato sam odlučio da zakazujem odbor svaki dan, dok ministar Bogdanović i pregovarač Stefanović ne dođu na sednicu - kaže predsednik Odbora za KIM Ljubomir Kragović.

Analitičari smatraju da je dobro što se krug odlučivanja proširio i izvan kabineta predsednika Tadića, ali da to ne menja činjenicu da su Srbiji u suštini vezane ruke i da njen prostor za manevrisanje zavisi pre svega od dobre volje međunarodne zajednice.

- O tome ko će kontrolisati granicu rešeno je kada je zapaljeno Jarinje, tada je međunarodna zajednica odlučila da podrži kosovsku vladu. Tu mi više nemamo manevar, osim da to bude odloženo najkasnije do prvog novembra, ali će se kosovske carinici i KPS kad-tad pojaviti na granici - kaže Dušan Janjić.

J. Arsenović - Vesti

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2011. 13:58
Deco Janicari i put vas doveo na ognjisce oceva...
Petak 16.09.2011. 00:54
Nikako posustati sada i nikako slusati Borisa i ekipu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online