Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 02.10.2011.
07:47
Press A

Dačić: Ekstremisti planirali i ljudske žrtve

Ministar policije Ivica Dačić tvrdi u intervjuu za “Pres“ da je odluka o zabrani Parade ponosa doneta isključivo na osnovu bezbednosne procene i operativnih podataka, bez bilo kakve političke kalkulacije i namere pridobijanja simpatija širokih narodnih masa.

Ivica Dačić
 

U intervjuu za “Pres“ ministar Dačić otkrio je na šta su sve razne ekstremističke organizacije bile spremne ovog vikenda, te da zbog toga nijedan skup nije dozvoljen:


- Odluka o zabrani svih skupova ovog vikenda, pa i zabrani Parade ponosa doneta je na osnovnu bezbednosne procene koja je ukazivala na to da bi visokorizični događaji u uslovima pojačanih tenzija (kao posledice događaja na severu Kosova, u Sandžaku, hapšenja u Temerinu i, generalno, naglašenih tenzija na području čitave zemlje) ovog vikenda imali krvavi scenario u Beogradu - naglašava Dačić.
 

Šta je pripremano i planirano?

1. Bejzbol palice, lanci i petarde
2. Kese i kondomi sa farbom
3. Eksplozivi u plastičnim kutijama
4. Otmica autobusa i podmetanje požara
5. Incidenti i u drugim gradovima
6. Ljudske žrtve i politička konotacija

Šta kažu te procene, šta bi se to dogodilo a da nije već viđeno na ulicama Beograda?

- Da budem sasvim konkretan, različite organizacije, protivnici Parade ponosa planirali su zaista ozbiljne incidente. Osim bejzbol palica, lanaca, petardi, kesa i kondoma sa farbom, eksploziva u plastičnim kutijama od vitamina, planirali su i otmicu autobusa Gradskog saobraćajnog preduzeća kojim bi došli praktično do učesnika Parade ponosa. Zatim, planirali su podmetanje požara na obodima Beograda, na području Avale i sličnim lokacijama. Požari su ovog leta najdominantnija elementarna nepogoda i oni su na taj način želeli da skrenu pažnju odnosno da policiju po sistemu pauka razvuku na više lokacija, kako se ne bi koncentrisala na onim mestima u gradu gde je Parada planirana. Takođe, neke grupacije su planirale i da skup dovede do ljudskih žrtava, i da sve dobije političku konotaciju. Želeli su severnoafrički scenario u Srbiji, te incidenti nisu planirali samo u Beogradu.


Kako ste došli do tih informacija?

- Do ovih podataka došli smo operativnim radom. Vrlo im je teško bilo ući u komunikaciju jer su prevazišli klasična sredstva za kominiciranje poput telefona, već su se, na primer, dogovarali putem interneta, i to na četovima u okviru igrica na veb-sajtovima.


Da li policija zna ko su ti ljudi? Zašto ih ne uhapsite?

- Naravno da znamo, i upravo smo na osnovu njihove operativne obrade došli do podataka koji su ključni za očuvanje stabilnosti i bezbednosti u zemlji. Čim otkrije konkretne dokaze za nekog, kao što je slučaj iz Temerina, policija privodi. Policija neprestano radi.


Stiče se utisak da je država odnosno policija poklekla pred huliganima?

- Nije tačno. Prvo, hipotetički gledano, da je Parada održana, policija bi je sigurno obezbedila. Možda uz vodene topove, upotrebu suzavca, gumenih metaka, možda i vatrenog oružja. I angažovanje više policije nego prošle godine, kada je više od 6.000 pripadnika MUP-a učestvovalo. I skup bi uspeo. Ali uz kolike žrtve? I ne samo materijalne, već i ljudske. Ogromne. I kakva bi slika u svet otišla o Srbiji? Takođe, posao policije i drugih bezbednosnih organa nije samo da hapsi, već i da preventivno deluje. Pa tako činjenicu da je policija uspela da predvidi sve moguće događaje i deluje blagovremeno treba shvatiti kao uspeh i odgovorno delovanje državnih organa.
 

Svi bismo bili gubitnici

Da li ste kalkulisali koliko ćete političke koristi imati od donošenja odluke o zabrani gej parade?

- Nisam razmišljao ni o koristi, ni o šteti. Znam samo da bi, da nije izrečena zabrana, danas u ovo vreme Beograd, a verovatno i neki drugi gradovi, bio kao brejking njuz na mnogim svetskim televizijama, i da bismo imali scenario u kojem bi svi bili gubitnici.

Koliko je bilo teško ili lako doneti ovu odluku?

- Iz aspekta policije bilo je lako doneti odluku jer je bezbednosna procena MUP-a imala jasne parametre. Sve drugačije bi bilo loša procena sa katastrofalnim posledicama. Iz aspekta političara odluku nije bilo lako doneti odnosno saopštiti jer znam da će uslediti kritike iz nevladinog sektora, nekih političkih stranaka. I da se ne lažemo, bilo je i pritisaka.


Pa kako ste ubedili uticajne diplomate da prihvate tu odluku?

- Jednostavno, odluka je saopštena jer je takva jedina moguća. Uostalom, bezbednosne procene ukazuju na to da bi bilo ugroženo na desetine ambasada, rezidencija, državnih organa. To je jedan vrlo jasan signal strancima kakva je situacija.


Prethodnih dana se spekulisalo da nemate političku podršku za zabranu Parade. Tražili ste politički konsenzus unutar vladajuće strukture?

- Mislim da je svima jasno da je ovako moralo biti. Takođe, ovo nije odluka za političke poene, ovo je ono kako mora na osnovu zakona. Odluku da se ne održi Parada podržao je predsednik Republike, pozitivno su se izjasnile brojne institicije i organizacije, kao i policijski sindikati koji uglavnom oštro kritikuju sve što vrh MUP-a uradi.


Da li je ova odluka učvrstila koaliciju SPS-PUPS-JS? Palma oduševljeno tvrdi da Vam je prvi čestitao.

- Pa ja sam i njegov skup, njegovu paradu zabranio. Ovog vikenda nema javnih okupljanja. Nema razloga za čestitke ili kritike, radi se kako se mora, u najboljem interesu građana.


A Boris Milićević, gej iz Glavnog odbora SPS i lider jedne od LGBT organizacija?

- On me je podržao. Razgovarao sam s njim pre donošenja odluke i saopštavanja. I kada sam mu izložio kako stvari stoje, on je podržao odluku da Parade ne bude.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.10.2011. 08:20
Po starom oprobanom receptu poturaju se "huligani" da prave sto veci nered,da bi se optuzili organizatori demonstracija,jer vlast se panicno plasi da silom ne budu svrgnuti sa vlasti,kao sto su silom preuzeli vlast,ali tada nisu bili huligani nego patriote.Gde je pederska organizacija da ukaze svetu u kakvim stravicnim uslovima zive Srbi na KiM opasani bodljikavom zicom, bez prava na zivot i rad,na koje goloruke pucaju. Dokle ce ta trula EU ispunjavati zelje te grupe koji su instrument za ucene i ponizavanje Srbije? Srbija nije clan EU,a kada bude,i ako ikada bude onda EU moze da od Srbije zahteva iste "vrednosti",od kojih se velika vecina stanovnika EU stidi,i da se pitaju nebi dozvolili v
Nedelja 02.10.2011. 12:36
glavni razlog otkazivanja parade,je mogucnost gubitka vlasti zbog narodnog nezadovoljstva
Nedelja 02.10.2011. 11:40
Dacic je pokazao da nije glup, "nahranio" je svetsku masineriju sa istom demokratskom "politikom" koju je od njih i naucio...prividan kompromis. Pederi ostali zadovoljni, "pokazali su se u javnosti" ali tiho jecaju zbog "uspeha" (vidi se i ovde po minusima), policija ostala bez batina i vise plate, narod zadovoljan, pozara nema a preventivna hapsenja "ekstremista" i osude...ostaju u normali bez stete. PS: Sa ovim sigurno nece imati vise glasova jer mu je to od pocetka i bilo u opisu duznosti koje nije ispunjavao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online