Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 13.11.2011.
12:02
J. Arsenović - Vesti A

Beograd nas tera u Kosovare!

Poslanici vladajućih stranaka sa Kosova i Metohije neće glasati za Deklaraciju na kojoj radi Vlada Srbije, ako ostane verzija po kojoj se aminuje sporazum koji je šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović postigao sa predstavnikom Prištine.

Neće da žive u albanskoj državi: Protest Srba u Gračanici
 

To što neće glasati i ako im politička centrala naredi, poslanici Dragiša Đoković (DS) i Stojanka Petković (G17 plus) objašnjavaju crvenom linijom koju ne mogu da pređu jer bi u suprotnom ugrozili opstanak i identitet njihovih porodica i sunarodnika na severu Kosova i Metohije.


- Da citiram "Bijelo dugme" - Pristao sam biću sve što hoću, ali o mojoj kući, o mom narodu na Kosovu mislim svojom glavom. Hoću da mogu slobodno da se krećem među srpskim narodom, da mi ne trebaju čuvari i da mogu svakog da pogledam u oči. Verujem da bilo koji poslanik sa Kosova i Metohije koji nije iselio familiju za Beograd ne može drugačije postupiti - kaže poslanik Tadićevog DS-a.
 

Istorijska odgovornost

Da se nešto veliko "valja" govori i to da iako deklaracija nije obavezujući dokument, Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za Kosmet ističe da oni koji učestvuju u njenoj izradi "imaju osećaj istorijske odgovornosti".
Oliver Ivanović važi za struju koja se protivila prvobitnoj verziji i koja se na prošloj sednici Vlade u četvrtak suprotstavljao Borku Stefanoviću.
Ostalo je da se preko vikenda održi telefonska sednica na kojoj bi bio usvojen konačni tekst Deklaracije, da bi ona u ponedeljak bila prosleđena Skupštini.

Iako konačna verzija Deklaracija još nije usvojena niti prosleđena u Skupštinu na glasanje, među poslanicima je već kružila radna verzija i sudeći po teškoći da se za tekst pridobije većina, ono što predlaže vlada jeste praktično predaja državnih nadležnosti šiptarskim secesionističkim vlastima u Prištini.


- Imala sam samo preliminarni tekst na uvid i privukao mi je pažnju stav 3. u kojem se kaže da Skupština u potpunosti poštuje sporazum koji je postignut sa Prištinom po pitanju katastra. A u sporazumu koji takođe nismo dobili, a o kojem nam je Borko Stefanović neodređeno pričao na skupštinskom odboru, piše da je katastar u nadležnosti Vrhovnog suda Kosova. To je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i za mene koja živim na Kosovu ne prihvatljivo - kaže Stojanka Petković.


Ona precizira da se na terenu uverila kako funkcioniše pomenuti sporazum na koji je pristao Stefanović.


- I ranije sam govorila da nije prihvatljivo za Srbe sa severa da menjaju lične karte i dokumentaciju, da se odreknu svog dražavljanstva i da budu Kosovari, a upravo se to dešava u praksi, jer ako hoćete da izvadite ličnu kartu morate da imate izvod iz državljanstva gde vas beleže kao Kosovar pod zaglavljem "Republika Kosovo". Nemam želju da se odreknem svog državljanstva i ne mogu da prihvatim takva rešenja jer su ona suprotno nacionalnom interesu, opstanku i integritetu moje porodice i sunarodnika. Ne želim u svom ubistvu da učestvujem sama - kaže Petkovićeva.


Ona kaže da je takvog mišljenja i Smiljka Milisavljević, poslanik DS-a sa Kosmeta, koju "Vesti", nažalost, juče nisu uspele da kontaktiraju.

Kritikuju Srbe sa severa pokrajine: Borislav Stefanović i Goran Bogdanović
 


I dok baza otkazuje poslušnost jer se "došlo do Duvara", u vrhu vlasti, i samog DS-a postoji velika podela oko toga šta treba da piše u Deklaraciji.


- Deklaracija Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji može da bude prekretnica u odnosu države prema Srbima na Kosmetu - izjavio je Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju.
 

Otkazali poslušnost partijama

Na pitanje da li zbog svog drugačijeg stava očekuje kaznu od partijske centrale, poslanik Dragiša Đoković kaže da je na sve spreman.
- I probleme i lepe stvari zadržavam za sebe i svestan sam svega šta mogu da očekujem. Nisam ni buzdovan, ni kriminalac ali, bože moj, odavde nema nazad.
Stojanka Petković kaže da je pričala sa Mlađanom Dinkićem i da je želela da se on o stanju na terenu informiše od nje.
- Mi nismo imali sastanak na kojem se o tome odlučivalo, jer tekst Deklaracije još nije usaglašen. Volim svoju partiju i jesam za ulazak u EU, ali nemojmo da nipodaštavamo osnovne životne ciljeve Srba - upozorava Dinkićeva poslanica.


Boganovićeva diplomatija

Danima se licitira ko je za, a ko protiv u Vladi Srbije za Deklaraciju koja bi drastično promenila odnos države prema Kosmetu. Kako "Vesti" saznaju, i ministar za državnu upravu Milan Marković takođe se protivio, a prvobitno je kružila priča da se dokumentu usprotivio i resorni ministar Nenad Bogdanović. On je, međutim, izazvao bes kod Srba sa Kosova poslednjom izjavom u kojoj je kritikovao zahtev četiri opštine na severu pokrajine da njihovi predstavnici prisustvuju sednici parlamenta na kojoj će se raspravljati o Deklaraciji, a njega i poslanike sa Kosmeta pozvali da ne glasaju za dokument.
Ministar je poručio da njihovi stavovi nanose štetu državnoj politici i onima koji žive na Kosmetu i poručio "dosta strančarenja i gubljenja vremena".

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2011. 12:12
Браћо, ваша истрајност и немјерљива љубав према родној груди једино је оружје које ће побиједити београдски режим, они ће бити поражени јер не знају шта је патриотизам, нас су у РС издали кад нам је било најтеже, али ми смо истрајали.
Nedelja 13.11.2011. 12:12
Naredili mentori jer im se nekako zuri.Uskoro pocinje drmes na Bliskom Istoku, pa da imaju sigurnu bazu ovde. Narod da referendumom izglasa zakon o smrtnoj kazni-kao i u pojedinim demokratskim am drzavama i komunistickoj Kini i da se onda sudi g....a za izdaju Srbije, za sve sta su pokrali dok su grickali koske bacene pod noge svojih gospodara.Ovakvi su se pre samo zvali begovima i agama.Pali su prvi, past ce i ova g....a. Uskoro ce jos SKOJ-evaca da izalazi iz Tadiceve i Dinkiceve stranke jer ce da vide da im tamo leba nema posto se EU raspada.
Nedelja 13.11.2011. 12:23
Stefanovicu svaki Srbin ce poginuti za srpsku svetu zemlju Kosovo. SKIDAJTE SE SA VLASI I SKIDAJTE GACE j....cemo vas!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online