Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 02.01.2012.
20:30
P. Jelača - Vestionline A

Godina mučeništva na srpskom Kosmetu

Srbi sa severa Kosova Novu godinu su dočekali na barikadama, odbijajući da prihvate albanske carinike na Jarinju i Brnjaku, pod pritiskom Kfora, EULEKS-a i vlasti u Prištini, u velikoj meri napušteni od režima u Beogradu. Solidan broj zemalja koje ranije nisu, u protekloj godini priznale su jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Od izveštaja Dika Martija o trgovini organima prošlo je više od godinu dana, ali istraga ni danas nije pokrenuta s mrtve tačke. Kosmetski Srbi su tokom 2011. preživeli svoje verovano najteže dane još od martovskog pogroma 2004. godine.

Česta slika 2011. godine: Nasrtaj Kforovaca na Srbe na barikadama

Širom Kosmeta nastavilo se sporadično pljačkanje i paljenje srpskih kuća, a provokacije, kamenovanja i drugi napadi nisu prestali.

Blokadama puteva i barikadama, Srbi su zaustavljali i zaustavljaju pokušaje nametanja kosovske državnosti na severu pokrajine izlažući se smrtnim opasnostima. Mnogo puta tokom protekle godine nalazili su se u obruču, odsečeni od sveta. Uprkos svemu – uspeli su da opstanu.


JANUAR

Početak godine i dalje je bio prožet nadom da će, nakon izveštaja Dika Martija, Hašim Tači ili neko od njegovih saradnika odgovarati za masovna kidnapovanja i ubistva u okviru monstruozne trgovine organima Srba na Kosmetu.

"Dr Frankenštajn" uhapšen pa pušten

 

U Turskoj je uhapšen dr Jusuf Sonmez, ali je ubrzo pušten, iako ga EULEKS i dalje traži povodom suđenja osumnjičenima za trgovinu organima u klinici "Medikus".

 

Puštanje dr Sonmeza kao da je nagovestilo nastupanje užasne godine.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je tada Rezoluciju o nehumanom postupanju prema ljudima i nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, koju je predložio Marti.

On je istakao da je EULEKS nemoćan da istraži trgovinu organima i da zato treba stvoriti ad hoc strukturu, koja bi bila osnovana posebno za istragu trgovine organima i koja bi se nalazila van Kosmeta.

Tada je usvojena i Rezolucija o zaštiti svedoka koju je predložio izvestilac Žan Šarl Garedto.

On je ponovio Martijevu ocenu EULEKS-a tvrdeći da na Kosmetu ne postoji praktično ni jedan element valjane zaštite svedoka.

Krajem meseca iz institucija EU počele su da stižu drugačije vesti. Evropski parlament je usvojio Rezoluciju o Srbiji u kojoj se našao i amandman Ulrike Lunaček, izvestioca za Kosmet, u kome se zahtevalo da se, tada još uvek predstojeći dijalog Beograda i Prištine, ne dotiče pitanja statusa.

Pojedini analitičari ocenili su da je to kraj državnoj politici "i Kosovo i EU", ali srpska vlast ni do danas nije odustala od plasiranja te fraze.


Tada su pojedini predstavnici EU prvi put jasno rekli, iako je to kasnije demantovano, da je uslov srpskih evrointegracija i priznanje nezavisnosti Kosova.

Dva dana kasnije šira javnost prvi put se upoznala sa bivšim rokerom Borislavom Borkom Stefanovićem, kada je saopšteno da će se upravo on naći na čelu srpskog tima za pregovore s Prištinom.

Iznenađenje godine?: Borislav Stefanović

"Fijasko u najavi", prokomentarisali su mnogi smatrajući da tako značajna uloga u državnoj politici mora biti poverena nekom prekaljenom i osvedočeno uspešnom diplomati, a ne 34-godišnjem anonimnom političkom direktoru ministarstva spoljnih poslova.

FEBRUAR

Srbin Tačijev zamenik

 

Lider Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović u februaru je postavljen na mesto potpredsednika Vlade u Prištini.

U februaru je srpski ministar Vuk Jeremić poslušao Martija pa je od Saveta bezbednosti UN zatražio da uspostavi ad hoc mehanizam za istragu trgovine organima na Kosmetu, ali je njegov zahtev bio odbijen i taj zadatak je poveren EULEKS-u.

Srbija je kasnije (u julu) zatražila da istražitelji u ovom slučaju rade sa mandatom i izveštaj podnose Savetu bezbednosti UN, ali je i tada odbijena.

MART

Osmog marta su kosovski Srbi prvi put blokirali puteve u znak protesta zbog prisustva Kosovske policijske službe na putevima na severu pokrajine.

Istog dana su u Briselu, uz posredovanje EU, počeli prvi direktni pregovori Beograda i Prištine od kada su 2008. godine predstavnici kosovskih Albanaca jednostrano proglasili nezavisnost.

Edita Tahiri i Borislav Stefanović oči u oči

Od tada pa do danas je svaki sastanak srpskih i albanskih pregovarača bio propraćen kontroverzama.

APRIL

U Prizrenu je na Vaskrs, prvi put posle 1999. godine, u Hramu Svetog Đorđa služena liturgija, ali noj nije prisustvovao niko od predstavnika državnog vrha Srbije. U Prizrenu je pre 1999. godine živelo oko 12.000 Srba, a danas ih ima svega osamnaest.

MAJ

Borislav Stefanović je posetio Prištinu gde je razgovarao sa predstavnicima Tačijeve administracije i kosmetskim Srbima, a njegov dolazak obeležile su i nasilne demonstracije pristalica pokreta "Samoopredeljenje".

Slavna glumica Brižit Bardo apelovala je tih dana na komandanta Kfora, generala Erharda Bilera da "zaustavi masakr pasa" u Prištini.

JUN

U junu se Srbija suočila sa pokušajem otimanja značajnog dela svog identiteta kada je Komitet UNESCO za zaštitu svetske baštine srpske manastire na Kosmetu pokušao da preimenuje u kosovske.

Manastir Gračanica

Ministar Jeremić saopštio je tada da je pokušaj osujećen, ali opasnost od novih pokušaja ni danas nije otklonjena.

Radio-televizija Kosova vratila je na program emisiju "Slobodno srpski" novinara Budimira Ničića, nakon što ju je ukinula u martu mesecu.

 

JUL

Drugog jula je saopšteno da su pregovaračke delegacije Beograda i Prištine postigle "prve konkretne dogovore" i da se oni odnose na slobodu kretanja, matične knjige i prihvatanje diploma.

Zbog sadržaja ovih sporazuma Borislavu Stefanoviću i državnom vrhu već tada je zamereno da krše Ustav Srbije i prećeno krivičnim prijavama.

Ovaj, kao i sve sledeće sporazume, Srbi sa Kosmeta proglašavali su za neprihvatljive, Tačijeva administracija i deo srpske opozicije ocenjivali su ih kao priznaje nezavisnost Kosova (što je srpska vlast demantovala), dok su predstavnici opozicionih stranaka kosmetskih Albanaca tvrdili da predstavljaju "rušenje integriteta i suvereniteta Kosova".

Ljimaj ponovo optužen za ratne zločine

 

Specijalni tužilac EULEKS-a podigao je optužnicu protiv potpredsednika Demokratske partije Kosova i poslanika Skupštine u Prištini Fatmira Ljimaja zbog ratnih zločina izvršenih u selu Klečka tokom 1999. u dva zatvora kojima je upravljala tzv. Oslobodilačka vojska Kosova.

 

Ljimaj je kasnije smešten u kućni pritvor.

 

Njega je haški tribunal prethodno proglasio nevinim za zločine u Lapušniku, blizu Glogovca.

Postignute dogovore Tači i njegova administracija iskoristili su kao izgovor za početak nametanja svoje vlasti severu pokrajine, što tamošnji Srbi nisu nameravali da dopuste.

Prvi nagoveštaji ozbiljnog zaoštravanja situacije došli su u vidu otkaza četvorici Srba, komandirima stanica policije na severu Kosova, jer nisu prihvatili odluku o razmeštaju na nova mesta.

Predstavnici lokalnih Srba odbacili su ovu odluku koja je obuhvatala i administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

Haos je i definitivno počeo kada su, 26. jula, specijalci Kosovske policijske službe u jednostranoj akciji Prištine preuzeli administrativne prelaze Brnjak i Jarinje na severu Kosmeta i tamo, prema rečima Bajrama Redžepija ministra unutrašnjih poslova u prištinskoj vladi, "prebacili pripadnike granične policije i carine Kosova".

Lokalni Srbi su na ove nasilne poteze reagovali blokadama puteva i podizanjem barikada.

Došlo je do incidenata u kojima je korišćeno vatreno oružje. Bilo dosta povređenih, a pripadnik Specijalaca KPS Enver Zumberaj podlegao je povredama. Nekoliko meseci kasnije, na osnovu zahteva UNMIK-a, Interpol je objavio poternicu za Srbima osumnjičenim da su ubili Zumberaja.

Tačijev embargo

 

Vlada u Prištini je tih dana odlučila da "na osnovu reciprociteta" uspostavi embargo na uvoz robe iz Srbije na teritoriju Kosmeta kao odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i "onemogućava izvoz sa Kosova u Srbiju".

Borislav Stefanović i ministar za Kosmet u Vladi Srbije Goran Bogdanović došli su na lice mesta i otpočeli pregovore sa komandantom Kfora nemačkim generalom Erhardom Bilerom i predstavnicima Srba sa severa pokrajine.

Specijalci KPS su se tada povukli, ali su Srbi nastavili da blokiraju puteve odbijajući prisustvo "kosovskih carinika" na Jarinju i Brnjaku.

Dan kasnije grupa srpskih mladića zapalila je administrativni punkt Jarinje. Prištinski mediji optužili su "srpskog biznismena i švercera iz sevrene Mitrovice" da stoji iza ovog događaja, navodeći kasnije ime Zvonka Veselinovića.

Iako je nedugo nakon toga dogovreno da na prelazima ostane samo Kfor, Srbi su počeli da probijaju alternativne prelaze prema centralnom delu zemlje i zadržali barikade na putevima, a Stefanović i Bogdanović su nekako uspeli da se vrate na Kosmet uprkos tome što im je ulaz bio zabranjen.

U Savetu bezbednosti UN povodom situacije na Kosmetu su održane specijalne konsultacije na kojima je učestvovalo svega 15 zemalja članica tog tela, među kojima se nije našao predstavnik Srbije iako je ministar Jeremić sa tim ciljem otputovao u Njujork.

Savet bezbednosti UN osudio je nasilje na Kosmetu i pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Bile su međutim primetne razlike u stavovima članica ovog tela prema samoproglašenoj nezavisnosti Kosova i činjenici da nije usvojeno predsedničko saopštenje koje je predložila Rusija.

Skupština Srbije usvojila je Deklaraciju o Kosovu i Metohiji kojom je osudila svako nasilje i pozvala na mirno rešenje krize.

AVGUST

Kforu je početkom meseca stiglo pojačanje sastavljeno u najvećoj meri od nemačkih i austrijskih jedinica, a lokalni Srbi su na blokadi magistralnog puta kod mesta Rudare podigli sada već legendarni krst visine sedam metara.

Na čelo UNMIK-a postavljen je avganistanski diplomata i službenik UN Farid Zarif.


Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele kretao je tih dana na "balkansku turneju", ali je zaobišao Srbiju pošto je predsednik Boris Tadić, u svetlu poslednjih događaja, odbio da ga primi. Kasniji razvoj situacije i odnosa sa Nemačkom verovatno ga je naterao da se zbog te odluke gorko pokaje.

Već krajem meseca u Beograd je stigla nemačka kancelarka Angela Merkel koja je pred evropske integracije Srbije stavila "niz kosovskih uslova".

Angela Merkel sa Tadićem u Beogradu

Ona je rekla da su neophodni "obnova i vidljivi rezultati pregovora između Beograda i Prištine", da se "EULEKS-u mora omogućiti slobodan rad na celoj teritoriji Kosova" i da Srbija "mora da ugasi i ne sme ponovo da uspostavlja paralelne institucije na Kosovu". Mediji su tada pisali da su zahtevi "gvozdene frau" naišli na tvrd stav predsednika Tadića.

Tih dana je objavljeno da se komandant Kfora Erhard Biler ženi lokalnom Albankom pa su mediji podsetili na sve do sada poznate veze međunarodnih predstavnika sa kosmetskim Albankama.

Džon Klint Vilijamson

EULEKS je na čelo svoje specijalne istražne jedinice za istraživanje Martijevih navoda o trgovini organima postavio Amerikanca Džona Klinta Vilijamsona.

On je srpskoj javnosti od ranije bio poznat pošto je bio angažovan u Haškom tribunalu koji ga je uključio u istrage protiv Slobodana Miloševića, Željka Ražnatovića Arkana, i o učešću JNA u operacijama na vukovarskom i dubrovačkom ratištu. Najavljeno je da će istraga početi u septembru.

SEPTEMBAR

Dužnost komandanta Kfora od nemačkog generala Erharda Bilera preuzeo je njegov imenjak i zemljak - general Erhard Drevs.

Komandant Kfora Erhard Drevs

Dijalog Beograda i Prištine nastavljen je novom rundom u kojoj je postignut sporazum o carinskom pečatu, nakon koga se Vlada u Prištini sa Kforom i EULEKS-om dogovorila da 16. septembra na prelaze Brnjak i Jarinje pošalje "saradnike-posmatrače" za policiju i carinu. Srbi su najavili nove blokade puteva, ovaj put u koordinaciji sa vlastima u Beogradu.

Kfor je 15. septembra blokirao prelaze i na njih dopremio carinike iz Prištine.

Srbi su odgovorili blokadama puteva širom severa Kosova pa je Kfor ostao odsečen. Do prelaza se dolazilo samo helikopterima, a blokiran je i u most u Mitrovici. Ta blokada je kasnije zabetonirana.

Bogoslovija vraćena u Prizren

 

U Prizren je, svečanim upisom prve generacije budućih bogoslova, posle 12 godina izbeglištva i zvanično vraćena i počela sa radom obnovljena Bogoslovija “Sveti Kirilo i Metodije“.

Na administrativnom prelazu Merdare prištinski carinici dozvolili su uvoz robe iz Srbije, prvi put od 20. jula kada je Vlada u Prištini zabranila uvoz.

Sa druge strane, Srbija je i dalje zabranjivala da u suprotnom smeru ide roba koju prate dokumenti sa oznakama samoproglašene Republike Kosovo.

Kfor je 27. septembra prvi put pokušao nasilno da ukloni barikade i zatvori alternativne pravce kod Jarinja.

Prvi sukob sa Kforom na Jarinju

Tom prilikom povređeno je nekoliko ljudi, ali su Srbi na uklanjanje dela barikada reagovali postavljanjem novih, što su nastavili da rade i kasnije u sličnim situacijama.

Smrt ključnog svedoka protiv Ljimaja

 

Agim Zogaj, glavni zaštićeni svedok u slučaju protiv Ljimaja i njegov bivši saborac, pronađen je mrtav u jednom parku u Nemačkoj. EULEKS je zvanično saopštio da se radilo o samoubistvu. Zogajeva porodica je kasnije objavila pisma u kojima je pokojnik detaljno govorio o tome kako je bio izložen pretnjama i pokušajima ubistva za koje je optužio Ljimaja i EULEKS.

Uprkos uzjamnoj blokadi, u centralnu Srbiju su krajem meseca pušteni prvi kamioni sa robom koja je imala dokumentaciju sa pečatom koju izdaje Priština.

OKTOBAR

Nova akcija uklanjanja barikada započeta je tokom noći 21. oktobra, prilikom čega je Kfor ometao telekomunikacije na severu pokrajine. Došlo je do sukoba kod barikada na Brnjaku i Jagnjenici. Kforovci su upotrebili silu i suzavac pa je bilo povređenih na obe strane. Srbi su na uklanjanje barikada ponovo odgovorili postavljanjem novih.

Napad Kfora pod okriljem noći

Krajem meseca je albanska vlada odobrila sporazum o zajedničkom konzularnom predstavljanju Albanije i Kosova u inostranstvu.

Tada se ponovo progovorilo o ideji stvaranja velike Albanije za koju se javno zvanično založila "Lista za prirodnu Albaniju" koja je još 2010. godine najavila da će učestvovati na izborima u svim balkanskim državama u kojima žive Albanci. Ova organizacija dobila je podršku dela albanskih političara u Srbiji i pokreta "Samoopredeljenje" na KiM.

Tači delio pasoše

 

Hašim Tači dodelio je tih dana prva tri biometrijska pasoša samoproglašene države Kosovo i poručio da će "stanovnici Kosova uskoro moći da putuju u svet bez viza".

Dogovorom o slobodi kretanja koji je ranije postignut u Briselu predviđeno je da građani sa Kosmeta mogu da koriste registarske oznake KS sa kojima bi slobodno putovali i po centralnoj Srbiji a koje će Priština priznavati pet godina. Srbija ne priznaje RKS tablice a Priština srpske sa oznakama gradova na KiM. Ovaj sporazum, međutim, izazvaće kasnije nove probleme i "slobodna" tumačenja.

NOVEMBAR

Nove velike nevolje za Srbe sa Kosmeta stigle su u novembru. Bližio se datum kada je EU odlučivala o kandidaturi Srbije, a ultimatum Angele Merkel još uvek nije bio u potpunosti ispoštovan. To je dalo zeleno svetlo kosmetskim Albancima i delu međunarodne zajednice za nove, još jače pritske na Srbe u pokrajini i režim u Beogradu.

Očekivali su se novi ozbiljni nasilni pokušaji uklanjanja barikada na severu Kosova i uspostavljanja uprave Albanaca iz Prištine na ovoj teritoriji, ali se na njih čekalo sve do pred kraj meseca.

Kako sačuvati manastire i relikvije?

 

Najavljeno je da će oko manastira Devič kod Srbice, u kome u izolaciji živi šest srpskih monahinja, biti izgrađen zid dužine 170 metara i visine tri metra. Kao razlog su navedene česte pljačke svetinje koja je zapaljena u martovskom pogromu 2004. godine.

 

Iz manastira Dečani na Kosovu i Metohiji, u manastir Đurđevi stupovi kod Novog Pazara prenete su mošti kralja Dragutina.

Uredba Vlade Srbije o posebnom načinu obrade podataka sadržanih u matičnim knjigama za područje Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija objavljena je u Službenom glasniku 18. novembra, a Beograd i Priština su u istoj rundi pregovora dogovorili i uzajamno priznavanje univerzitetskih diploma.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kritikovao je tih dana raniju izjavu predsednika Tadića da "Srbija neće da ratuje za Kosovo", smatrajući da je takva rečenica "pogrešna poruka kosovskom premijeru Hašimu Tačiju".

Izgubili veru u Srbiju, mole Rusiju da ih zaštiti

 

Velika bruka za državu Srbiju i njeno rukovodstvo pukla je kada je oko 50 hiljada Srba sa Kosmeta, uprkos ranijim izjavama ruskog predstavnika u NATO Dmitrija Rogozina da je "suparničenje sa NATO na Kosmetu za Rusiju nepotreban rizik", potpisalo peticiju kojom Rusku federaciju mole da im omogući dvojno državljanstvo i predstavlja ih u svetu.

 

Na ovaj korak su se, kako su rekli, odlučili zbog zabrinutosti za svoju bezbednost i sve manje nade da država Srbija može da zaštiti njihove živote i imovinu. Ali avaj...

 

Iako je lider Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov pozvao državu da izađe u susret Srbima a Rogozin predložio da se Srbi s Kosmeta nasele na Kavkaz ili Sibir (što su Srbi odbili), ruski predsednik Dmitrij Medvedev je, kako je saopšteno, u skladu sa Zakonom o državljanstvu Rusije morao da odbije njihov zahtev.

 

Umesto toga, Rusija je kosmetskim Srbima obećala "sve vrste humanitarne pomoći".

Novi okršaj Kfora i Srba na barikadama usledio je 24. novembra u mestu Dudin krš, prilikom čega je bilo povređenih na obe strane.

Samo četiri dana kasnije usledio je novi žestoki okršaj prilikom pokušaja Kfora da nasilno ukloni barikadu kod Jagnjenice. Tom prilikom je ozbiljnije povređeno više građana i 30 nemačkih i austrijskih Kforovaca, a njihov komandant Erhard Drevs zapretio upotrebom bojeve municije.

Sukob kod Jagnjenice poslužio kao izgovor da Srbija ne dobije status kandidata za EU

Predsednik Tadić tada je "preokrenuo“ državnu politiku i, uz podršku vladajuće srpske garniture, po prvi put pozvao Srbe da uklone barikade navodeći da zbog događaja kod Jagnjenice Srbija može ostati bez kandidature za EU, što je nemački ministar odbrane Tomas de Mazijer i najavio.

Za razliku od Tadića, sinod SPC je podržao Srbe na barikadama.

Srpske tablice traže i u gepeku

 

Kosovski policajci na prelazu Merdare oduzimali su i uništavali nove registarske oznake gradova na Kosmetu koje izdaje MUP Srbije. Iako su na vozilima bile istaknute RKS tablice, a ne nove srpske, KPS policajci pretresali su automobile kako bi ih pronašli.

Vlada Srbije je 30. novembra usvojila Uredbe o katastru i slobodi kretanja na Kosmetu, i oformila posebnu Kancelariju za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, koja je "sastavljena od operativaca" a čiji je zadatak da "obezbedi praktično sprovođenje i doslednu implementaciju konkretnih dogovora koji postignu Stefanović i Tahirijeva".

DECEMBAR

Poslednji mesec u godini za Srbe je počeo veoma oštro. Nemačka kancelarka Angela Merkel iskoristila je događaje kod Jagnjenice kao povod i najavila da Srbija "ne ispunjava uslove za status kandidata za EU".

Iako je prištinski list "Koha ditore" o tome pisao još 12. novembra, Borislav Stefanović je tek početkom decembra saopštio da su se Beograd i Priština dogovorili da "integrisano" upravljaju prelazima između KiM i centralne Srbije, s tim da na njima neće biti obeležja - zastava i grobova - sporazumnih strana.

Tadić je tim povodom rekao da "rešenje nije idealno, ali je usklađeno sa srpskim nacionalnim interesom", i zahtevao od Srba na severu Kosova zahteva da ga podrže.

Zahteva!: Boris Tadić

I Srbi su ga u prvi mah poslušali. Uklonjene su blokade Jarinja i Brnjaka i omogućena prohodnost puteva, iako su mnoge barikade zadržane u drugačijem obliku.

Međutim, kako su se 8. decembra na Jarinju i Brnjaku pojavili kosovski carinici i policija, Srbi su ponovo blokirali te prelaze, samo dan pre donošenja odluke o kandidaturi Srbije u EU.

Istog dana je skupština u Prištini usvojila predlog "Samoopredeljenja" da se u trgovinskim odnosima sa Srbijom vrate "mere reciprociteta".

Odluku o kandidaturi Srbije za članstvo Evropska unija je, zbog nezadovoljstva Nemačke i Austrije, odložila za proleće.

Zvonko Veselinović - trn u oku ili kriminalac?

 

Zvonko Veselinović

Komandat Kfora Erhard Drevs izjavio je tih dana da predsednici srpskih opština sa severa Kosova i Metohije ne žele nasilje, ali da "ne mogu da kontrolišu grupu koja ga izaziva" a koja je pod kontrolom Zvonka Veselinovića.

 

Veselinovića i njegovog brata je kasnije na Kopaoniku uhapsila srpska policija pod optužbom za "nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija".

 

Pojedini beogradski mediji spekulisali su da je to učinjeno u dogovoru sa Veselinovićem kome je navodno dojavljeno da "EULEKS sprema njegovo hapšenje i da bi za njega bolje bilo da bude uhapšen u Srbiji zbog sumnje da je švercovao oružje, jer je to blaže krivično delo od onog za koje bi ga teretio EULEKS”.

Novu vrstu krize, ovaj put više na međunarodnom nego na lokalnom nivou, Kosmet je video prilikom dolaska ruskog konvoja sa 300 tona humanitarne pomoći za Srbe, na čijem se čelu nalazio ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

EULEKS je tražio da prati konvoj od prelaza do odredišta, ili da on na teritoriju Kosmeta uđe preko prelaza Merdare. Pošto je Konuzin to odbio a Srbi blokirali vozila misije EU koja su pokušala da dođu na Jarinje, konvoju je zabranjen ulaz ka KiM pa je on nekoliko dana proveo na prelazu.

Ruski konvoj na Kosmetu

Tek nakon dogovora Evropske komisije sa Vladom Rusije konvoj je nastavio put i stigao u Zvečan 16. decembra.

Predstavnici Vlade u Prištini kritikovali su Ruse tvrdeći da im cilj nije bio humanitarna pomoć već jačanje srpskih barikada.

Srpska baština na Kosmetu ponovo se našla na udaru kada su sredinom meseca američka državna sekretarka Hilari Klinton i predsednica samoproglašene države Kosovo Atifete Jahjaga potpisale bilateralni sporazum o zaštiti kulturne svojine i nasleđa.

Srpska Komisija za saradnju sa UNESCO-m najavila je tim povodom da će se boriti da spreči bilo koji pokušaj da se "kosovizuje" srpska baština na KiM.

Da li kao replika na boravak Konuzina na KiM ili ne, na Svetog Nikolu je u Prištinu doputovala Angela Merkel.

Angela Merkel sa Tačijem u Prištini

Tada je ona izjavila da Srbija "mora da nastavi sa primenom sporazuma postignutih u dogovoru sa Prištinom, koja je ispunila svoj deo obaveza". Ona je ponovila da je "neophodno gašenje srpskih struktura na Kosovu".

Koliko je država Srbija prisutna na Kosmetu?

 

Na platnom spisku državnih institucija Srbije na Kosmetu nalazi se oko 22.000 ljudi, od kojih polovina ne radi i ne živi na KiM, rekao je državni sekretar u ministarstvu za KiM Oliver Ivanović, ističući da skoro svako ministarstvo u Vladi Srbije ima svoje odeljenje na Kosovu.

"Gvozdena frau" nije bila previše blagonaklona ni prema Tačiju, čiju je administraciju optužila za korupciju, pa je ubrzo nakon njenog odlaska iz Prištine Nemačka uvela embargo na oružje Prištini, a smatra se i da je odluka "Mercedesa" da prekine saradnju sa vlastima u Prištini proizvod njenog uticaja.

EU je krajem godine imenovala prvog ambasadora u Prištini i to je bivši šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar.

Srbe sa Kosmeta matična država je stavila u novu paradoksalnu poziciju!

Na prelazima Merdare i Končulj između KiM i centralne Srbije počela je, kako je sporazumima ranije dogovoreno, naplata osiguranja kada se s jedne teritorije ulazi na drugu. Osiguranje za ulaz u centralnu Srbiju naplaćuje se samo za vozila sa tablicama KS, a automobili sa oznakom RKS dobijaju probne tablice što košta znatno manje.

Zato su Srbi sa Kosova masovno počeli da uzimaju RKS tablice, koje su do sada odbijali da koriste, kako bi smanjili svoje putne troškove. I Srbi s Kosmeta i Albanci sa juga Srbije žalili su se da je cena osiguranja previsoka.

Misija EULEKS predala je 20. decembra prištinskim vlastima prvu overenu kopiju matičnih knjiga koju je dobila od srpskih vlasti, a dva dana kasnije je Vlada Srbije usvojila Uredbu o slobodi kretanja kojom se definiše kontrola prelaza administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Sumorni izgledi u 2012. godini?

Srbi sa severa Kosmeta u 2012. godinu ulaze i dalje braneći svoje interese i prava na barikadama. Kažu da ih neće uklanjati, ali da se neće ni sukobljavati s Kforom i EULEKS-om.

Uredbu Vlade Srbije o slobodi kretanja na administrativnim prelazima predstavnici Srba ocenili su kao neprihvatljivu, i najavili da će 15. februara, na Dan državnosti Srbije, organizovati referendum na kome će se građani izjasniti da li prihvataju albanske institucije na severu Kosova.

Godinu iza sebe ocenjuju kao najtežu od 1999. zbog "pokušaja nametanja kosovske državnosti", a kao najvažniji cilj u narednoj godini naveli su ostanak i opstanak na Kosovu uz pomoć države Srbije.

A šta im ona poručuje? Ako je suditi prema izjavi ministra policije Ivice Dačića da "Srbija neće propasti ni ako ostane bez Kosova", koja dobija još veću težinu kada se stavi u kontekst nastupajućih pregovora o kulturnoj baštini na Kosmetu i predstavljanju Prištine na međunarodnim skupovima - ništa ohrabrujuće.

Šta je sa istragom Martijevih navoda?!

 

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je da je za Rusiju veoma uznemirujuće to što UN još ništa ne preduzimaju povodom izveštaja Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu, za koje se tereti nekadašnja OVK, uz ocenu da postoji otpor među članicama Zapada.

Ponedeljak 02.01.2012. 21:58
Demokrate nece sa naprednjacima, naprednjaci nece sa radikalima, liberali nece sa socijalistima, a niko ne pita s kim ce kosovski srbi. Njima je jedino zagarantovano da ce u Srecnoj Novoj 2012 god. ostati u drzavi Kosova.
Ponedeljak 02.01.2012. 23:12
HVALA SRBIMA SA KOSOVA I METOHIJE STO SU NAS SPASILI OD TE PISANE KANDIDATURE !!! ISTRAJTE BRACO... BOLJE GROB NEGO ROB КОСОВО ЈЕ СРБИЈА
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online