Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 19.01.2012.
14:50
Vestionline A

Časni krst vadili za sinove i buduće supruge

Bogojavljensko plivanje za časni krst održano je danas u svim gradovima Srbije koji se nalaze na rekama. U Beogradu na dve lokacije - Savskom jezeru i na Dunavu. Pobednici na Adi u Beogradu i Vlasini u Vlasotincu časni krst, do kojeg su prvi doplovili, posvetili su svojim sinovima. U Čačku je pobednik posle trke svoju devojku zaprosio, što je burnim aplauzom propratilo oko 5.000 ljudi.

Pobednik i učesnici trke na Dunavu u Beogradu

Bivši vaterpolista pobednik trke u Zemunu - Dejan Dimitrijević (29) pobedio je na takmičenju u plivanju za Bogoljavljenski krst na Dunavu kod splava Venecija u Zemunu, a sve učesnike blagoslovio je patrijarh Irinej. Dimitrijeviću, koji ima 29 godina, to je drugi put da je osvojio Časni krst.


Ove godine 165 plivača učestvovalo je u trci za Bogoljavljenski krst na Zemunskom keju. Patrijarh Irinej prethodno je služio liturgiju u hramu Svetog Nikolaja u Zemunu, predvodio litiju i osveštao vodu u Dunavu. Patrijarh Irinej, koji se okupljenima obratio rečima "Hristos se javi" blagoslovio je današnji dan.

Vojnik osvajač krsta na Adi - Tradicionalno plivanje za bogojavljenski krst održano je danas na Adi ciganliji, a pobednik u trci dugoj 33 metra je Branislav Janković, predstavnik Vojske Srbije.


Janković je posle pobede novinarima rekao da je voda, čija temperatura je 2,4 stepena celzijusa, "bila odlična" i da je pobedu poosvetio svom sinu.
"Svi koji smo učestvovali u trci smo pobednici i zahvaljujem starešinama koje su mi omogućili da dođem", kazao je pobednik i dodao da se za trku nije posebno pripremao.

U trci koju opština Čukarica organizuje po 13. put učestvovalo je 56 pripadnika vojske Srbije, žandarmerije, članova udruženja Svibor i građana, a čamac žandarmerije je brinuo o bezbednosti plivača.


Stazu je revijalno preplivao i prošlogodišnji pobednik, gimnazijalac iz Obrenovca Nikola Panković, a pokvasili su se i bivši porofesor fizičke kulture 80-godišnji Aleksandar Daničić i jedina devojka, članica Svibora, Milica Dajević.


Osvajač krsta u Zemunu


Vlasotince: Plivao do krsta razbijene glave - Bogoljavljenski krst iz zaleđene reke Vlasine danas je pred više od 5.000 posmatrača u Vlasotincu izvukao Dragan Kostić. Kostić, koji je prvi stigao do Časnog krsta i prošle i pretprošle godine, rekao je da je neizmerno srećan što je stigao prvi i da se psihički za taj poduhvat pripremao mesec dana, a od jutros i fizički.


"Ovaj treći krst po redu hteo sam da uhvatim prvi i da ga poklonim svom trećem detetu, Ognjenu. Plivao sam za njega", kazao je Kostić koji je plivao sa povređenom glavom, jer je udario u led.

Najmlađi učesnik koji je plivao do krsta po zaleđenoj reci Vlasini je Kristijan Pešić koji ima šest godina.

Vlasina je danas bila zaleđena, što se desilo prvi put od kada se u ovom mestu pliva za Bogojavljenski krst. U trci za Časni krst, koja se u Vlasotincu održava šesti put zaredom, ove godine je učestvovalo 30 plivača, a među učesnicima su bili pripadnici policije iz Leskovca i Niša.


Pobednik Dragan Kostić dobio je ikonu Svetog Save koja je osveštana u manastiru Hilandar, a od zlatare "Janković" iz Novog Sada je dobio zlatnik.

Crnogorka osvojila časni krst u Šapcu - Hercegnovljanka Darija Pop pobednica je plivanja za bogojavljenski krst koje je danas organizovano na Savi kod Šapca.
Darija Pop je bila najbrža na stazi od 33 metra na kojoj se takmičilo 60 učenika među kojima je ona bila jedina žena.


"Izuzetno sam srećna što sam pobedila 59 muškaraca ali smatram da smo svi pobednici. Voda je bila hladna i bio je pravi izazov plivati", rekla je Darija Pop novinarima posle trke.


Ona je redovna učesnica šabačkog FINA maratona. Dariji su poklone uručili vladika Lavrentije i pokrovitelj manifestacije princ Aleksandar Karađorđević.
Plivanje za Bogojavljenski krst u Šapcu je međunarodnog karaktera i ove godine su pored domaćih takmičara učestvovali i takmičari iz Grčke, Kanade, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.


Pri temperaturi vode od tri stepena Celzijusa i temperaturi vazduha od sedam stepeni, plivače je posmatralo oko 3.000 gledalaca.


Student prava izvukao krst iz Đetinje - Uroš Marić (22), student prava danas je prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta u reci Đetinji na gradskoj plaži u Užicu.
"Prve dve godine plivao sam zbog izazova da bi kasnije to preraslo u veru, koju do tada nisam osećao i zato mi je ovogodišnje osvajanje krsta posebno značajno", rekao je Marić.

Pored njega za Bogojavljenski krst plivalo je još 30 Užičana starosti od 17 do 42 godine.

Pobednik trke u Nišu

Prvi doplivao do krsta, pa zaprosio devojku

 

Profesor fizičkog vaspitanja Nemanja Trnavac (30) doplivao je danas prvi do zaleđenog krsta u Zapadnoj Moravi u Čačku i po izlasku iz vode - zaprosio svoju
devojku.

 

Trnavac, koji predaje u dve osnovne čačanske škole, zaprosio je svoju dugogodišnju devojku, studentkinju Zoricu Miljković iz Novog Sada, koja je pristala na udaju. Bračna ponuda je bila propraćena burnim aplauzom oko 5.000 ljudi.

 

Trnavcu će večeras biti uručen pobednički zlatni krst. U takmičenju za vađenje zaleđenog krsta iz Zapadane Morave, učestvovalo je 57 takmičara.

 

Taj običaj u Čačku je obnovljen 2005. godine, kada su za zaleđeni krst plivala dvojica takmičara, i od tada se održava redovno.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2012. 15:15
gde je onaj VLADA sa pivcetom, da procita kako je devojka iz H.Novog ,pobednica u plivanju za Bogojavljenski krst na reci Savi,,,,pa cak i moja imenjakinja.......bravo ime i svaka ti cast.
Četvrtak 19.01.2012. 15:15
S verom u Boga za Kralja i Otadzbinu Zivela Kraljevina Srbija
Četvrtak 19.01.2012. 15:54
Branislav Jankovic...heheheheeh moj BATA od ujuka...ZIVEO ON MENI 100 GODINA jos minimum...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online