Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 03.02.2012.
12:01
N. Jokić - Vesti A

Hag spasao albanske kasape

Služba za čuvanje dokaznog materijala jedno je od odeljenja haškog tužilaštva koje je 2005. godine bilo uključeno u davanje naloga za uništavanje dokaznih uzoraka o Žutoj kući u Albaniji, u kojoj su, kako se sumnja, zarobljenim Srbima tokom rata na Kosovu vadili organe namenjene trgovini.

DA LI SU DOKAZI NAMERNO UNIŠTENI: Haški sud
 

Bivša haška tužiteljka Karla del Ponte u svojoj knjizi prvi put je progovorila o uništavanju ovih dokaza, a švajcarski poslanik u EP Dik Marti u opširnom izveštaju, bez "dlake na jeziku" pisao je o trgovini organima i s tim u vezi doveo Hašima Tačija, sadašnjeg kosovskog premijera.


Kako saznaju "Vesti" od visokog izvora iz kancelarije haškog tužilaštva, uništeni su i dokazni uzorci iz Srebrenice, iako je praksa da se ovakva vrsta materijala čuva čak i decenijama. Isti izvor tvrdi da su od 2010. do leta prošle godine u haškom tužilaštvu sprovedene dve interne istrage o ovoj aferi. Naš sagovornik je potvrdio da se ova služba hijerarhijski nalazila u sklopu kancelarije tužilaštva na čijem je čelu u vreme uništenja dokaza bila Karla del Ponte.

HOĆE LI SE SAZNATI ISTINA: Zloglasna Žuta kuća
 


On je demantovao da je glavni tužilac Bramerc optužio Karlu del Ponte da je naredila uništenje dokaza već je "konstatovao da je ona u tome vreme bila glavni tužilac" i tvrdi da je posredi "greška iz nemara".


- To je zaista bila "ljudska" greška i mi smo to priznali. Nema zavere u svemu ovome - kategorično tvrdi vis i dodaje da "ti uzorci, a reč je o špricevima i tkaninama, ne bi presudno rasvetlili aferu".


Sagovornik "Vesti" iz haškog tužilaštva rekao je da "ne može ni na koga da upre prstom" jer cilj internih istraga nije bio da se neko lično označi odgovornim već da se "izvuku pouke i tako poboljša rad tužilaštva". Na našu primedbu da poreski obveznici, koji finansiraju rad haškog suda, imaju pravo da znaju ko je odgovoran za uništavanje dokaznih uzoraka i za "grešku iz nemara" on je odgovorio da iznošenje imena "ne bi služilo ničemu".

DOKAZI UNIŠTENI DOK JE ŠEFOVALA: Karla Del Ponte


Isti izvor je objasnio da su uzorci u takozvanoj Žutoj kući prikupljeni u okviru istrage 2003-2004. godine kako bi se utvrdilo "da li navodi kojima je tužilaštvo raspolagalo imaju veze sa predmetima Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj".


- Kada je utvrđeno da ne postoji nikakva veza, dat je nalog za uništenje uzoraka - rekao je visoki izvor iz haškog tužilaštva, dodajući da unutrašnja istraga nije sprovedena zbog zahteva Karle del Ponte i da je obuhvatila i uništavanje dokaznih uzoraka - dokumenata i odeće - iz Srebrenice.


On je izričito naglasio da nikada sa strane nije bilo pritisaka na tužilaštvo u ovom pogledu.

Karla del Ponte nije znala


Verzija o uništavanju dokaza o Žutoj kući, izvora "Vesti" u kancelariji haškog tužilaštva poklapa se s tvrdnjom Karle del Ponte, iznete u intervjuu našem listu, 6. aprila 2011 godine. Ona je tada rekla da nikada nije potpisala nalog za uništenje dokaznih uzoraka niti je znala za to, dodajući da u kancelariji tužilaštva "vrlo dobro" znaju ko je za to odgovoran.

POVEZANE VESTI

Petak 03.02.2012. 14:26
dobro meni svabo kaze vi ste glupi za politiku gubite sve ratove na stolu hocet u EU a oni vas jebu i ponizavaju vas jos (NATO,EU,HAG.........). sta da kazem na to kad ovako nesto procitam i nasa Vlada jos izda na sve noguce strane prokleta bila.
Petak 03.02.2012. 14:44
Sada fino treba ovu Karlu del Ponte objesiti za muda!!!
Petak 03.02.2012. 14:57
Ne bih dao ovoj poganici da prlja novine!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online