Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 12.02.2012.
12:02
G. Plazinić - Vesti A

Neka ti struju plati Sloba

Država je poodavno pala na pleća običnih građana, dok se javnim preduzećima, fabrikama, a bogami i privatnim kompanijama otpisuju dugovi, daju povoljni krediti ili državne subvencije, običan čovek plaća bez pardona svaki namet, ako nema, uvek može da se zaduži kod neke strane banke da uz "pristojnu" kamaticu plati dug državi. Ako ništa, uvek može da ga odrobija.

Milica Radosavljević: Telekom nam otpisao dug koji je napravila vojska, Elektrodistribucija nije
 

Na brdu Ljubiću kod Čačka porodica Radosavljević 12 godina plaća dug koji nije njen. Ogroman račun za struju napravila je vojska 1999. koja je branila zemlju u vreme NATO bombardovanja. U dvorištu Radosavljevića u pomoćnoj zgradi tokom NATO agresije bila je smeštena Glavna komanda radarskog centra koji je pokrivao teritoriju Čačka i Kraljeva. Tada se u njihovu porodičnu kuću uselilo 15 vojnika i oficira. Kuća se nalazi na uzvišici pa je imala odličan strateški položaj za radarski centar. Vojska je 42 dana koristila struju i telefonsku liniju, a kad su ratni uslovi niko od ukućana nije se nadao računima koji će tek pristići.


- Od vojske smo dobili pismenu izjavu u kojoj je popisan strujomer i evidentirana visina telefonskog računa. Sa tim papirom otišla sam u Telekom i oni su nam taj dug otpisali, a u Elektrodistribuciji nisu imali ni malo razumevanja - priča Milica Radosavljević.

Pomoćna zgrada u kojoj je bio radarski centar 1999. godine
 


 

Zahvalnica i ručak

Nakon završetka NATO agresije, porodica Radosavljević je od VS dobila zahvalnicu za izuzetan doprinos građana u odbrani zemlje. Za Predraga Radosavljevića i njegove ukućane svake godine iz kasarne u Kraljevu dolazi vojna kampanjola koja ih odvozi na svečani ručak povodom dana kasarne i ponovo vraća na brdo Ljubić gde ih čeka dug.

U petočlanoj porodici Radosavljević niko nema stalan posao, a iz Elektrodistribucije prete da će im isključiti struju. Dug koji je 1999. godine iznosio oko 70.000 dinara godinama se uvećavao s kamatama. Radosavljevići plaćaju i deo vojnog duga i struju koju potroše, jer im u protivnom iz Elektrodistribucije prete isključenjem. Kažu da njih nije briga što je dug napravila država.


U međuvremenu, Milica Radosavljević je u čačanskom BIP-u proglašena tehnološkim viškom, a istu sudbinu je doživeo i njen suprug Predrag. Ćerka Katarina s dvojicom sinova živi kod roditelja i izdržava ih čisteći zgrade. Leti ide i u nadnicu.


- Jednom su mi u Elektrodistribuciji rekli: "Neka ti taj dug plati Slobodan Milošević", kao da sam ja Miloševićev ratni drug!? Ne znam kome da se obratim. Dug se za 12 godina udvostručio zbog kamata. Mi smo plaćali koliko smo mogli, ostalo je još oko 45.000 dinara, a ukoliko ne budemo na vreme plaćali ratu reprograma, oni će nam odseći struju a kamata će se ponovo uvećati - kaže Milica.


Za vojnike ova porodica ima samo reči pohvale. Živeli su složno u istoj kući. Milica kaže da nikada neće zaboraviti sate koje su zbog uključenog radara morali da provedu van kuće u obližnjoj šumi. I opet bi primila vojsku u svoju kuću, ne daj bože, ako zatreba:


- Ogorčena sam samo na državu kojoj mali ljudi nisu važni!

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2012. 13:22
Hvala ti Slobo Srpski junace sto si stao u odbranu otadzbine i Srpskog naroda, posebno na Kosovu i Metohiji 1999.
Nedelja 12.02.2012. 12:22
Pa koliko ja znam mi jesmo drzava,koja se zove Srbija,jedini je problem za ljude koji su na vlasti da oni nemaju vremena da se osvrnu na obicne gradjane posto su trenutno zauzeti pljackom,i otimacinom iste jer sve ide u prilog tome,da oni izgleda imaju neku drugu drzavu posto im ni malo nije stalo do ove,cim je bezdusno pustoce.........!
Nedelja 12.02.2012. 13:20
Ovo nije neko iznenadjenje...... Za ovu vlast.... Pa zar se nisu kaznili ,svi koji su branili ovu zemlju ..!!!! Cak i pilote koji su u ratu ,rusili protivnicke NATO letelice ! Izgleda po njima ..kad nas sledeci put neko bude napao/bombardovao ,trebaju svi da sede kuci, a ne da brane zemlju---jer bi rizikovali da ih sopstvena Drzava "kazni"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online