Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.01.2010.
13:12 >> 17:19h
Vestionline A

Josipović povlači tužbu protiv Srbije?

Šta bi Srbiji mogao da donese izbor Iva Josipovića za predsednika Hrvatske? Pa, sudeći po Josipovićevoj izjavi italijanskim medijima, da "ne vidi razlog da Hrvatska nastavi sa tužbom za genocid ako bi Beograd prihvatio određene uslove", moglo bi da dođe do "odmrzavanja" odnosa između dve republike.

Uz hrvatskog kompozitora, pravnika, a od sada i predsednika Iva Josipovića, pretpostavlja se da će u regionu sve biti muzika...

Naime, u intervjuu za italijanski dnevnik "Korijere dela sera" po izboru za predsednika, Ivo Josipović je istakao:

"Pregovaraću sa Beogradom o nestalim osobama, suđenjima za ratne zločine i vraćanju opljačkanog kulturnog blaga. Ako prihvate te uslove, nema razloga da se nastavi sa tužbom za genocid".

Tadić: Hrvati da nas poštuju

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je u ponedeljak Ivu Josipoviću pobedu na izborima za novog predsednika Hrvatske.
"Budućnost svih naroda i država u regionu je u Evropskoj uniji, gde treba da budemo dobre komšije i prijatelji. Srbija i Hrvatska imaju odlučujuću ulogu u procesu transformacije zapadnog Balkana u zonu dugotrajne stabilnosti i održivog razvoja. Pretpostavke takve politike su izgradnja pravne države, uvažavanje razlika i sagledavanje zajedničkih ekonomskih i vrednosnih ciljeva", rekao je Tadić.
Prema Tadićevim rečima, Srbija očekuje od novog hrvatskog predsednika poštovanje njenog integriteta, povratak izbeglih Srba, vraćanje njihove imovine, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, pravo na rad i zapošljavanje, kao i pravo na očuvanje identiteta i kulture, što podrazumeva pravo na upotrebu pisma i jezika.

I Tadić je nagovestio mogućnost promene srpskog kursa vezanog za kontratužbu za genocid protiv Hrvatske: "Ne postoji kolektivna krivica i svaki zločinac ima svoje ime i prezime. Zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedela zbog žrtava i njihovih porodica i zbog pomirenja naroda na Balkanu", naglasio je on, i dodao da je uputnije da se sve konfrontacije između država i naroda rešavaju vansudskim postupcima, a u redovnim sudovima zaštite prava žrtava, koje ne smeju ostati zaboravljene.


Suzdržano sa Bosancima

Milan Simurdić, koji je i predsednik beogradskog Foruma za međunarodne odnose, smatra da će po pitanju Bosne i Hercegovine Josipović biti suzdržan i da će više pratiti liniju svog prethodnika Stjepana Mesića, nego protivkandidata Milana Bandića, koji je imao aluzije o trećem entitetu.

Nije ovo jedini razlog zbog kojeg treba biti uveren u normalizaciju odnosa Srbije i Hrvatske. Bivši ambasador naše zemlje u Zagrebu Milan Simurdić smatra da će Josipović imati proaktivnu politiku u regionu i da će pokušati da unapredi odnose sa komšijama. Što se tiče povlačenja hrvatske tužbe protiv Srbije, Simurdić ističe da Josipović ima mogućnost da pokrene to pitanje, jer mu to dozvoljavaju ustavna ovlašćenja, ali i činjenica da je koautor te tužbe.

"Većina Josipovićevih izjava je bila na tragu da se mnogo toga promenilo i treba pogledati šta je moguće, kao i da je bitna sama ideja tužbe, a ne toliko njena realizacija. Povlačenje tužbe je delikatna diplomatska operacija, ali ne treba očekivati da se može ostvariti pritiskom ili nekim izjavama. Nešto vremena je sigurno potrebno. Tužba neće biti u vrhu Josipovićevih prioriteta, ali će to pitanje biti mnogo važno ako želi pokretanje dijaloga sa Beogradom", rekao je Simurdić u intervjuu za B92.

Pupovac: Takav nam treba

Milorad Pupovac
Lider Srba u Hrvatskoj i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac smatra da je Josipović ono što treba “šahovničarima“ u ovom trenutku.
“Hrvatska je dobila predsednika novog profila. Takav profil predsednika je i potreban Hrvatskoj za vremena koja čekaju i probleme s kojima ćemo se suočiti. U prvom redu, očekujem da podrži ovaj kurs kojim je vlada krenula, da taj kurs proširi i na spoljnu politiku, da ga proširi i na sređivanje unutrašnjih odnosa, odnosa u regionu i napokon, ako bude potrebno, da pomogne vladi da bude još bolja”, kazao je Pupovac.

Prema Simurdićevim rečima, kada je Hrvatska bezraložno učestvovala u raspravi o Kosovu, Josipović je rekao da to Hrvatskoj nije bilo potrebno. Simurdić je podsetio da je Josipović tokom izborne kampanje govorio potrebi razvoja odnosa sa komšijama, stabilnosti regiona, privrednoj saradnji, pa se može zaključiti da će želeti da unapredi odnose u budućnosti.

Pozitivno za Slovence

Pošto izbor Josipovića za predsednika Hrvatske možemo da ocenimo kao značajan događaj za region, naročito za bivše jugoslovenske republike, dobro je znati da Slovenci vide njegov izbor kao pozitivan, mada to ističu bez euforije.
"Za nas je svaki sagovornik dobrodošao", izjavio je agenciji STA portparol Ministarstva spoljnih poslova Slovenije Milan Balažič, dodajući da se u Sloveniji nadaju da će s Josipovićem imati kontakt kakav su imali i s predsednikom Stjepanom Mesićem.
Balažič je na kraju ipak podsetio da je princip Ministarstva da ne komentariše unutrašnjopolitička zbivanja u drugim zemljama.

Simurdić je zaključio da su izborom Josipovića za predsednika birači u Hrvatskoj potvrdili da ta zemlja želi što prije da se priključi EU, da žele stabilnu Hrvatsku, kao i da se što prije razriješe ključna pitanja kao što je kriminal, korupcija, ekonomske teškoće.


Kompozitor novog kursa

Ivo Josipović
Ivo Josipović je rođen 28. avgusta 1957. godine u Zagrebu i profesor je prava, kompozitor i političar. Prava je završio na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1981, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1983. postao je i kompozitor.
Autor je šezdesetak naučnih i stručnih radova u oblasti krivičnog i međunarodnog krivičnog prava. Vanredni je profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a zastupao je Hrvatsku pred međunarodnim sudovima i učestvovao na više međunarodnih konferencija.
Kad je reč o politici - Josipović je 2003. na izborima kao kandidat SDP-a izabran za poslanika u Hrvatskom saboru, od 2007. je jedan od najbližih saradnika novog predsednika SDP-a Zorana Milanovića. Na straničkim izborima 2009. je pobedio Ljubu Jurčića i dobio službenu stranačku nominaciju za predsednika Hrvatske, da bi u drugom krugu izbora, 10. januara 2010, postao prvi čovek “lijepe njihove“.

Zvanično predsednik

Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Ivo Josipović je, prema obavljenim konačnim zvaničnim rezultatima Državne izborne komisije u ponedeljak 11. januara 2010, na izborima za predsednika Hrvatske osvojio 1.339.385 glasova ili 60,26 odsto, dok je nezavisni kandidat Milan Bandić dobio 888.222 glasa ili 39,74 odsto. Glasalo je ukupno 2.253.570 birača, od 4.495.528 koliko ih ima u Hrvatskoj. Nevažećih listića je bilo 30.547.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online