Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 26.02.2012.
12:27
N. S. Preradović - Vesti A

Deca naoružana besom (1): Gladijatori u đačkim klupama

Pretučena devojčica u školi; Maloletnik silovao druga; Devojčicu bacili kroz prozor; Bokserom tukao vršnjaka... samo su neki od naslova koji opsedaju srpsku štampu. Srpske škole postale su prave borilačke arene, gde se ne zna ko će i kad nekog mlatnuti stolicom, baciti ga kroz prozor ili silovati.

Nasilje među decom, vršnjačko nasilje, postoji otkad je sveta i veka, mada se čini da je danas brutalnije i surovije nego ikad ranije. Posebno zabrinjava podatak da je čak dve trećine dece doživelo nasilje od svojih vršnjaka. Najugroženija su deca iz siromašnih porodica, deca ometena u razvoju, kao i romska i deca izbeglica, ali i izuzetno nadareni đaci.


Nasilnici vređaju, nasrću oružjem, siluju, tuku. Posledice su bolne, zlostavljana deca celog života vuku traume iz detinjstva ili muke okončaju samoubistvom. Malog Aleksu Jankovića iz Niša grupa školskih nasilnika maltretirala je mesecima, dok ga vođa nije tako pretukao da je dobio potres mozga i gips na desnoj nozi. Niko od nadležnih nije ništa preduzeo, a 14-godišnji dečak se bacio sa trećeg sprata i poginuo.
 

Anđelka Milić, profesor sociologije porodice na Filozofskom fakultetu u Beogradu, za "Vesti" objašnjava da su loša ekonomska situacija i nezaposlenost u Srbiji izvor mnogih oblika abnormalnog ponašanja, pa i vršnjačkog nasilja.

- Nezaposlenost je najveći izvor svih mogućih poremećaja. Ne postoji nijedna druga društvena katastrofa osim rata koja tako razara ličnost. Nezaposlenost je apsolutni izvor svih patologija zato što degradira ličnost čoveka. Nezaposlena osoba samu sebe tretira kao društveni otpadak i neuspešnog čoveka, osobu bez identiteta, a slično je tretira i okolina. Postavlja se pitanje šta dete uči u porodici gde su roditelji nezaposleni i prodaju neku robu na pijaci. Onda ne iznenađuje što se mladi okreću nasilju - kaže dr Milić.

- Jedan od uzroka je i masovna kultura (televizija, tabloidi, stripovi, internet...) koja podstiče nasilje u školama. Ovo je vreme opšteg društvenog varvarizma, pa vršnjačko nasilje nije samo naša boljka, nego je prisutno u celom savremenom svetu. Mladi traže smisao svog postojanja u nasilju, a niko ne čini ništa da ih odvrati od toga.

Sociolog Ratko Božović objašnjava da su pad starih sistema vrednosti, ratovi i trancizija uzeli danak u našoj zemlji.

Nasilje među školarcima

 

  • Doživelo neki oblik nasilja 70% dece
  • Doživljava nasilje jednom u tri meseca 65% dece
  • Doživljava nasilje jednom u toku školovanja 44% dece
  • Doživljava nastavničko nasilje 23% dece
  • Izjavilo da se u školu donosi oružje 30% dece
  • Izjavilo da se plaši nekoga u školi 33% dece

- Nasilja kod dece ima svuda u savremenom svetu, ali u Srbiji je ono izraženije jer iako su ratovi na ovim prostorima završeni, ostao je rat u našim glavama. Škola nije ono što je nekad bila, a snažni vetrovi ekonomske krize učinili su da porodica nije više kolevka ličnosti - objašnjava dr Božović.


Ankete pokazuju da samo šest odsto osnovaca i 23 odsto srednjoškolaca u Srbiji nikad nije iskusilo nikakvo nasilje niti zlostavljanje vršnjaka. Verbalno zlostavljanje najučestaliji je problem, ali i drugi oblici psihičkog nasilja, kao što su zlonamerno tračanje, uvrede i odbacivanje. Pored toga, mnogi učenici nailaze na prisilu i ucenu, otima im se ili oštećuje imovina, ili se suočavaju s pretnjama oružjem, seksualnim uznemiravanjem.


Ministarstvo obrazovanja Srbije je krajem prošle godine uspostavilo prvu telefonsku liniju u zemlji za prijavljivanje nasilja u školama. Ministar Žarko Obradović poručuje da nasilje u školama nije nastalo juče i da će borba protiv njega potrajati dugo.

- Ništa ne može da se uradi preko noći. Prosveta je samo odraz stanja u društvu. I Norveškoj je trebalo 20 godina da iskoreni nasilje. Mi smo prethodnih godina uradili mnogo po ovom pitanju, ali očigledno da to nije dovoljno - kaže Obradović.


Istraživanja koja su sprovedena u osnovnim školama susedne Bosne i Hercegovine pokazuju da je stanje više nego alarmantno. Najčešće se dešava u školskim dvorištima, a jedno od pitanja ankete na koju su odgovarali nastavnici i učenici bilo je kome bi se obratili ako bi bili žrtva nasilja. Poražavajuće je da je 10 odsto mališana i nastavnika u Bosni reklo: "Nikome."


U Hrvatskoj je prošle godine zabeleženo 2.355 slučajeva nasilja u školama, pa nastavnici tvrde da je s padom standarda porastao broj problematičnih učenika u svim školama. Prošle godine su tri devojčice zatvorile dečaka u školski WC, skinule ga i pregledale. U starijim razredima u jednoj školskoj godini dogode se prosečno tri slučaja da neki učitelj od učenika dobije šamar, nogom u zadnjicu ili pesnicu u glavu.

Profesora latinskog jezika Dražena Cvetkovića ispred Medicinske škole u Bjelovaru pre 10 meseci napala su trojica učenika. Jedan ga je jednom rukom ščepao oko vrata, a drugom ga udarao po glavi, dok su ga druga dvojica mlatila gde su stigla.


Broj samoubistava dece se u celom svetu u poslednjih pet godina učetvorostručio. Samoubistvo je na drugom mestu uzroka smrti mladih od 15 do 24 godine. Zasad svaka zemlja rešava problem kako ume. Kod nas se krivica prebacuje ako teniska lopta. Nastavnici se brane da ne mogu nalivperom da brane red i mir u školi, da deca odrastaju u nasilnoj kulturi, a da roditelji umesto da nadziru decu, kuraže ih u nasilničkom ponašanju. U jednoj beogradskoj školi đak prvak svakog dana otima užinu ili pare svom drugu iz klupe. Njegova majka kaže da se on samo igra i da će ona nadoknaditi ono što njen mladunac otme?! Školski psiholog, nažalost, nema nikakve nadležnosti nad roditeljima. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.02.2012. 12:54
Ово је последица "транзиције" коју су измислили поборници новог светског поретка који промовишу систем "отвореног друштва" где је све дозвољено и где је успех нешто променити, ови наши на власти до сада су мењали само оно што је било добро на лошије а лоше остављали да пусти корене, тако да нам се лоше пише. Бивши Српски образовни систем је био веома добар, ми смо га променили на лошији.
Nedelja 26.02.2012. 12:33
Шта раде учитељи, наставници и професори? осим што траже веће плате.Увек се правдају како су они организовани,а насиља све више.ОТКАЗИ ТРЕБА ДА ПЉУШТЕ КАД ГОД СЕ ДЕСИ НАСИЉЕ У ШКОЛАМА!!!
Nedelja 26.02.2012. 13:19
Неолиберални капитализам је претворио друштва у којима се запатио у арене. ''Реформа'' школства и ''реформа'' друштва у правцу ''или си ловац или си шницла'' неминовно води у вртлог насиља у сваком друштву овог типа и школама, као деловима друштва, колико се год ситуација козметички обрађивала разним бесмисленим ''пројектима''.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online