Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Četvrtak 15.03.2012.
12:04
J. L. Petković - D. Dekić - Vesti A

Tadić sprema ostavku zbog Kosova?

Predsednik Srbije Boris Tadić planira da u aprilu podnese ostavku, navodno u znak protesta zbog zabrane održavanja lokalnih izbora na severu Kosmeta, nezvanično saznaju "Vesti".

Još razmišlja: Predsednik Srbije Boris Tadić
 

Na taj način lider Demokratske stranke imao bi vremena da, koristeći funkciju šefa države, aktivno učestvuje u kampanji, dok bi "ostavka zbog Kosova" takođe mogla da donese još neki predizborni poen.


Naime, iako je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla da će izbori na Kosovu i Metohiji biti održani u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija malo je onih koji veruju da će Unmik pomoći Beogradu da na teritoriji južne pokrajine organizuje lokalne izbore. Srpska vlast na severu Kosmeta odavno je trn u oku međunarodne zajednice, o čemu govori i zvanični zahtev nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je u Beogradu zatražila ukidanje srpskih "paralelnih institucija" na Kosmetu.
 

Predsednik meri rizik

Da bi vreme održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora moglo da bude "blisko", obelodanio je potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović.
On je poručio javnosti da će predsednik Srbije Boris Tadić na osnovu procene rizika po državu odlučiti hoće li biti prevremenih izbora za predsednika.

 

Moguć bojkot glasanja

Lider SPO-a, Ranđel Nojkić, ne isključuje ni mogućnost da, ako se lokalni izbori budu zabranjeni, Srbi sa Kosmeta iz revolta ne izađu ni na parlamentarne izbore.
- To moglo da se desi na severu Kosmeta, ali time bi izgubili upravo oni koji se najglasnije zalažu za promenu vlasti, a to su članovi DSS-a i SNS-a - zaključuje Nojkić.

- Srpske vlasti do sada nisu stupile u kontakt sa našom misijom u vezi sa održavanjem srpskih lokalnih izbora na Kosovu. Mi za sada nismo informisani o tome, pa ne bih želeo da dalje komentarišem - rekao je za "Vesti" portparol Unmika Olivijer Salgado.


S druge strane, da je mogućnost Tadićeve "iznenadne" ostavke realna govori i izjava lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića "da bi bilo bi logično da se zna koji će sve izbori biti održani 6. maja, a ne da Tadić odluči 5. aprila da podnese ostavku usred kampanje za parlamentarne i lokalne izbore".


- Zato tražim da se iznesu sve činjenice, jer sve stranke treba da uđu u kampanju u kojoj se znaju pravila. Ali i, još jednom podsećam, da o tome kada će biti predsednički izbori ne odlučuju ni Boris Tadić ni Tomilsav Nikolić, već Ustav Srbije, zakon i predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović (funkcioner SPS-a).


Takođe, i deo opozicije optužuje Tadića da kalkuliše izborima za prvog čoveka države kako bi sebi obezbedio medijsku dominaciju, a oponentima ostavio što manje vremena za kampanju.


Lider DS-a i aktuelni predsednik Boris Tadić, prema tvrdnji funkcionera Nove Srbije Miroslava Markićevića, ima nameru da pomeri raspisivanje izbora za predsednika na početak aprila, kako bi nekoliko nedelja do tada iskoristio da sa funkcije predsednika države uzurpira što više vremena u medijima.

Neizvesni lokalni izbori na severu Kosmeta: Da li će Beograd ispoštovati Ustav Srbije?
 


- On je to već i radio u poslednje vreme, obilazeći kao predsednik i firme i građane i poljoprivrednike, što svaki dan i gledamo u medijima. Jasno je da to želi i u ovom predstojećem periodu predizborne kampanje za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore i tako iskoristi što više vremena u pojavljivanju sa funkcije predsednika države, čime sebi obezbeđuje promociju u javnosti - objasnio je Markićević.


U prilog informaciji da je moguće iznenadno raspisivanje predsedničkih izbora govore i nova pravila Republičke radiodifuzne agencije (RRA) o predstavljanju stranka u elektronskim medijima. Naime, partije mogu da zakupe najviše pet minuta dnevno u programu, a da plate maksimum 90 predizbornog programa koji mora da bude podeljen u blokove od po pola sata i to isključivo van udarnih termina gledanosti od 6 do 9 i od 19 do 23 sata.


Da li ograničenja važe i za praćenje aktivnosti predsednika države juče niko iz RRA nije mogao da objasni.

 

Beograd popušta pred ucenama

I na Kosmetu ne veruju mnogo u održavanje lokalnih izbora. Marko Jakšić, funkcioner DSS-a, smatra da je raspisivanje izbora u pokrajini "prevara i laž".


- Svodi se na to da su izbori raspisani, i da navodno da budu u skladu sa Rezolucijom 1244, kao i da se pita Unmik. A, Unmik će dozvoliti glasanje kada se mi Srbi popnemo na Mesec. Pre godinu i po dana, kada su raspisivani prevremeni izbori nije nam bio potreban Unmik, a sada aktuelna vlast popušta pod ucenama - kaže Jakšić, dodajući da će uskoro Skupštini Srbije predstavnici Srba sa severa proslediti peticiju sa oko 50.000 potpisa kojom traže održavanje lokalnih izbora u pokrajini.


Ranđel Nojkić, lider SPO-a sa Kosmeta, takođe ocenjuje da lokalnih izbora u pokrajini neće biti.


- Predsednica parlamenta je takođe rekla da izbori moraju biti u skladu sa Rezolucijom 1244, u dogovoru sa Unmikom i međunarodnom zajednicom koja se snažno protivi izborima i to protivljenje će poslužiti kao opravdanje aktuelnoj vlasti - zaključio je Nojkić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.03.2012. 12:05
Код прве реченице је жута фарба потекла у потоцима... ма не у потоцима, бујица бре жуте фарбе.
Četvrtak 15.03.2012. 12:20
Odakle mu moralno pravo i da pomisli da jos vlada? Unistio je ono sto ni nato nije mogao. (ovde ide jedna socna srpska psovka..al cenzura...)
Četvrtak 15.03.2012. 12:46
Ma kakvu sad ostavku kad je on Kosovo davno ostavio. Raspisani izbori za 6. maj, na moju Slavu? Mogli su slobodno i u radne dane,. nezaposleni bi im obezbedili veću izlasnost nego za Đurđevdan!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online