Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Subota 21.04.2012.
12:00
D. Lj. Joksić - Vesti A

NATO krio Mladića u Makedoniji!

Ugledni skopski advokat Ignat Pančevski, koji je podigao veliku medijsku prašinu tvrdnjom da poseduje originalni dogovor Radovana Karadžića i Ričarda Holbruka, sada tvrdi da se komandant Glavnog štaba vojske Republike Srpske general Ratko Mladić sedam godina krio u Makedoniji i to uz znanje najmoćnijih tajnih službi sveta.

UVEK MISTERIJA: General Ratko Mladić

Pančevski tvrdi da je general Mladić bio u Makedoniji sve do hapšenja 26. maja prošle godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Pančevski kaže da je za Mladićev boravak u toj zemlji znao i ambasador NATO u Skoplju Nikolas Bigman.

Prema rečima Pančevskog, general Mladić je preko kurira bio u stalnoj komunikaciji sa Bigmanom.


Pančevski kaže da raspolaže sa brojnim dokazima kojima može da potvrdi svoje tvrdnje: tašnom u kojoj je prenošena pošta, originalnim, fotokopiranim, šifrovanim i nešifrovanim pismima koja su razmenjivali general Mladić i ambasador Bigman.

Propevao i kurir


- Moji klijenti doneli su puno informacija, brojne materijale i dokaze. Među tim ljudima je i kurir između generala Ratka Mladića i tadašnjeg ambasadora NATO u Makedoniji Nikolasa Bigmana. Među brojnim dokumentima kojima raspolažem, nalaze se šifrovana i nešifrovana pisma. Negde je reč o kopijama, ali ima i originala. Tu su i sredstva kojima su ta pisma bila prenošena između Mladića i tima NATO ambasadora Bigmana - kaže Pančevski.


- Deo tih dokaza moji klijenti dali su meni, a drugi deo čuvaju u svojim tajnim sefovima. Svi ti dokazi govore da su general Mladić i kancelarija NATO u Makedoniji zaista komunicirali u od 2004. godine pa sve do hapšenja Mladića. Zanimljivo je da je Bigman napustio Skoplje 2006. godine i od tada NATO nema svog ambasadora u Makedoniji - kaže Pančevski.

Kuća Mladića u makedonskom selu Brodec


Pančevski kaže da je dokumente o boravku generala Mladića u Makedoniji uz znanje američke CIA, britanske MI6 i nemačke obaveštajne službe i njegovu komunikaciju sa ambasadom NATO u Skoplju, dobio od Makedonaca koji su direktno bili upleteni u to. Naime, prema njegovim rečima, njih su najmoćnije svetske tajne službe pripremale da budu saradnici, a sve u korist postupaka pred Haškim tribunalom.
 

PUNA TORBA PISAMA: Ignat Pančevski

Pančevski kaže da je njegovim klijentima ponuđen drugi identitet, novac i svetla budućnost za celu porodicu sa državljanstvima drugih država. Međutim, kako kaže, oni su još 2004. godine shvatili da će nakon biti likvidirani kada obave posao, pa su se obratili njegovoj advokatskoj kancelariji tražeći pravnu pomoć pred domaćim i međunarodnim sudovima da bi se obelodanila šema konstrukcija koje su radile tajne službe na štetu Makedonije i na Balkanu.


Skopski advokat precizira da su tako regrutovane Makedonce obučavali pripadnici američke CIA, britanske MI5 i nemačke obaveštajne službe uz pomoć istražitelja Haškog tribunala.
Da li su ti makedonski državljani bili pripadnici vojnih ili bezbednosnih snaga, nevladinih organizacija, ili obični građani, Pančevski nije hteo da odgovori.

Šifrovano pismo sa navodnim parafom generala

Najviše progonjen Srbin na planeti


Ratko Mladić krio se od kraja 1996. godine, od kada je navodno viđen na Romaniji, u Han Pijesku, Beogradu, Banji Vrujci, u okolini Valjeva i Pančeva, na Zlatiboru, Ceru, Povlenu... Utvrđeno je da je u vojnim objektima boravio do početka 2002. godine, od kada mu se gubi svaki trag.


Srpska policija je u proteklih 15 godina često bezuspešno pretresala objekte generalovog sina, Darka Mladića, ali begunca nisu pronašli. Niko nije znao gde je Ratko Mladić, pa je za njim od početka 2006. godine sprovedena velika potraga u kojoj su učestvovali srpska policija, srpska tajna služba, vojna agentura, kao i policije Republike Srpske, BiH, Evrope, NATO i tajne službe SAD, Nemačke, Francuske, Engleske. Ratko Mladić je tako postao najtraženiji Srbin na planeti, čak traženiji i od Radovana Karadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske.
Iz reči advokata Pančevskog proizlazi da je general Mladić uz znanje stranih obaveštajnih službi i ambasade NATO u Skoplju u to vreme boravio u Makedoniji.

Beograd držan u procepu


Pritisnuta zahtevima iz Evrope, vlast u Srbiji je u februaru 2006. godine pokazala da ima političku volju i operativnu spremnost da uhvati generala. Srpski i svetski mediji su tu kampanju podržali senzacionalističkim naslovima o pregovorima i hapšenju, što je ministar Rasim Ljajić, tada morao da demantuje:

 

"Nemam informacije da bilo ko u ovom trenutku pregovara sa Mladićem. Te spekulacije o pregovorima države i Mladića nanose veliku štetu Srbiji. Jer to bi značilo da je on lociran i da se samo čeka trenutak i bira način na koji će biti izručen Tribunalu", izjavio je tada Ljajić.

POVEZANE VESTI

Subota 21.04.2012. 12:11
Једном речју ХЕРОЈ
Subota 21.04.2012. 12:29
Ja verujem da je ovo vrlo moguće. Zapad sve što radi radi vrlo proračunato i na duge staze a sve radi svojih interesa. Svi drugi su samo potrošna roba i topovsko meso.
Subota 21.04.2012. 12:49
I Ceda Jovanovic je u stalnom sifrovanom kontaktu sa ambasadam zapadnih zemalja u Beogradu... Javna tajna !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online