Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2012.
05:29
Vestionline A

Žrtve srpskog zdravstva (3): Nepoznati počinioci usmrtili devojku

Porodica 25-godišnje Jelice Panić iz Paraćina, koja je nakon rutinske operacije na beogradskoj Beoklinici 8. juna 2010. upala u komu i 10 dana kasnije preminula na VMA, još se bori da dokaže da su za njenu smrt krivi lekari ove privatne klinike.

Policija je najpre podnela krivičnu prijavu protiv N.N. počionioca, što je dodatno iritiralo njene najbliže, da bi krajem prošle godine podnela krivične prijave protiv interniste Dragana Stanojevića i anesteziologa Bratislava Stamenkovića.

Lekar koji ju je operisao, doktor Miodrag Stanić, najpre se pojavio kao svedok, da bi, tek nakon žalbe Jeličine porodice, pre dva meseca krivična prijava bila podneta i protiv njega. Sudski spor protiv okrivljenih, koji se vodi u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, počeo je prošlog meseca, ali se doktor Stanić nije pojavio.

- Jeca se nakon laserskog uklanjanja ranice na materici, što je trebalo da bude rutinska operacija, nije ni probudila iz anestezije. Sanitetom je odvezena na urgentno odeljenje VMA, gde je i preminula.

Promena adrese


Iako je Ministarstvo zdravlja Beokliniku zatvorilo na šest meseci, nakon žalbe doktora Stanića dozvolili su mu rad samo dva meseca posle Jeličine smrti.


- Na adresi nekadašnje Beoklinike, čiji je osnivač bio doktor Miodrag Stanić, koji je operisao Jelicu, sada se nalazi klinika Medicinski sistem Beograd, čiji je vlasnik i direktor isti dr Stanić. Bratislav Stamenković, koji je bio anesteziolog tokom operacije, suvlasnik je internističko-onkološke ordinacije Onkomed. Inače, Lekarska komora Srbije pisano nas je obavestila da njemu nikada nije izdala licencu, odnosno dozvolu za rad. On je u imenik Lekarske komore Srbije upisan 11. juna prošle godine, dva dana nakon Jeličine operacije - kaže Milica.

 

Optuženi - sudija časti


U Lekarskoj komori Srbije porodici je rečeno da je pokrenut disciplinski postupak i da im pošalju sva dokumenta koja prikupe. Porodica je to i učinila. A onda im je iz komore stigao dopis u kome se navodi da je dr Miodrag Stanić - zamenik predsednika Suda časti Regionalne lekarske komore Beograd i da zbog nepristranosti slučaj odlazi u Kragujevac.

Bili smo ogorčeni kada je krivična prijava podneta protiv N.N. lica, jer Jeca nije operisana na N.N. klinici. Pitanje je da li bi i sada bile podnete krivične prijave protiv odgovornih da već dve godine ne sakupljamo svu dokumentaciju, šaljemo je na razne adrese i kucamo na mnoga vrata. Tek kada smo se žalili Ivici Dačiću, ministru policije, na optuženičkoj klupi našao se i doktor koji je operisao našu Jecu - priča za "Vesti" Jelenina rođena sestra Milica.


A propusta je bilo na sve strane, kao i pokušaja da se zabašuri greška.


- U veštačenju Medicinskog fakulteta iz Kragujevca na jednom mestu navodi se da sam ja bila pacijentkinja, a ne moja sestra. Tvrdi se i da je internista Marija Krišto obavila niz pregleda pre operacije, a mi imamo pisanu izjavu Beoklinike u kojoj se navodi da "ona nije imala nikakav kontakt sa pacijentkinjom i da se njeno ime tu našlo greškom, jer je tako bilo ispisano na računaru" - objašnjava Milica.


Jeličina porodica se nada da će odgovorne za njenu smrt stići zaslužena kazna. Sledeće ročište zakazano je za 22. maj.


- Mi znamo ko je krivac. Cela ekipa Beoklinike. Stanić je dva dana plakao sa nama u hodniku i rekao da će izvršiti samoubistvo, ako se Jelici nešto dogodi. A onda je otvorio novu kliniku - priča Milica plačući. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online