Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.06.2012.
09:12
Z. Marjanović - Vesti A

Kako preživeti krizu (5): Đurađ Branković vraća kredite

Kad se u Šumadiji zametne priča o ekonomskoj krizi, Rudničani odmah izvuku keca iz rukava. Već vekovima u ovim krajevima živi priča o basnosnovnom blagu despota Đurđa Brankovića i njegove žene proklete Jerine. Legenda o despotovom blagu zakopanom na planini Rudnik nije bez osnova jer je istorijska činjenica da su Đurađ i Jerina bili najbogatiji vladarski par tog vremena u Evropi.

Veća kriza, više tragača za blagom: Zoran Jakovljević
 

Nihovi godišnji prihodi u to vreme su se merili stotinama hiljada dukata jer je su u njihovom vlasništvu bili rudnici srebra, bakra i zlata u Trepči, na Rudniku, Novom Brdu, Zvečanu, Srebrenici... Takođe, istorijska činjenica je da je despot Đurađ Branković umro 1456. u svom letnjikovcu na Rudniku gde je često boravio, a samo godinu dana kasnije Jerinu je, kako se pretpostavlja, otrovao njen sin Lazar.

U godinama nakon smrti despota Đurđa Brankovića i Jerine rođena je i legenda o basnosnovnom blagu koje je despot za života zakopao, veruje se, između sela Svračkovci i Majdan. Priča o zakopanom blagu se s kolena na koleno prenosi i u porodici 86-godišnjeg Siniše Milovanovića, najstarijeg žitelja sela Mutanj.

Rašljar Miloš Đuković

- Po toj legendi, blago je zakopano na mestu gde se sastaju dva planinska potoka, ali legenda ne kaže da li je to u ataru rudničkih sela Krasojevci, Svračkovci ili Majdan. Ako je priča istinita i ako bi se pronašlo to despotovo neprocenjivo blago, onda bi to bio spas za Srbiju, ali pod uslovom da ono ne bude povereno onima koji danas (ne) vode brigu o državi i tajkunima. Istopilo bi se kao što su nestale tolike fabrike - priča starina Siniša Milovanović.


U legendu o zakopanom blagu Đurđa Brankovića veruju svi Rudničani, ali i mnogobrojni lovci na blago koji već godinama, i noću i danju, s detektorima za metal obilaze planinu. Meštanin Zoran Jakovljević, čija se kuća nalazi na planinskom vrhu Straževica, kaže da kako raste ekonomska kriza, sve češće sreće nepoznate ljude opremljene detektorima za metal.


- Čujem da poneko od tih divljih arheloga ponešto i pronađe, ali sve je to ništa u odnosu na to kada bi neko stvarno naišao na despotovo blago. Uostalom, ako toliko ljudi veruje u legendu, mislim da ne bi bila nikava sramota za državu kada bi se ozbiljnije pozabavila traženjem blaga Đurđa Smederevca. Uostalom, ko zna, možda je planina čuvala i sačuvala despotovo blago baš za ovo vreme koje nikada nije bilo teže za srpski narod - ubeđen je Zoran.
 

Puni sanduci

Da bi despotovo blago Srbiji u teškim vremenima bilo isto što i majska kiša u sušnoj godini svojevremeno je tvrdio sada počivši Miloš Đuković, čuveni rašljar iz podrudničkog sela Kriva Reka koji je tvrdio da je odredio lokaciju gde su zakopani sanduci sa blagom despota Đurđa Smederevca.
- Blago je zakopano na dve lokacije u ataru sela Svračkovci. Na jednom mestu je zakopana dokumentacija iz tog vremena i despotova kruna, a na drugom mestu, na dubini od 32 metra, zakopano je 13 ili 14 sanduka sa blagom čija je vrednost neprocenjiva - pričao je tada Miloš Đuković. - Od tog blaga ne bih uzeo ni gram jer sam siguran da postoje mnogi razlozi zbog čega planina toliko vekova čuva despotovu tajnu.

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

EKONOMIJA Srbija pod kamatom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online