Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Subota 16.06.2012.
10:10
Beta A

Kfor blokirao sve puteve, ranjeni Srbi

Pripadnici Kfora od jutros su blokirali sve putne pravce koji vode ka Ibarskom Kolašinu na severu Kosova i ne dozvoljavaju prolaz vozilima ni iz pravca Zubinog Potoka, ni prema administrativnom prelazu Brnjak. Ranjena dvojica Srba gumenim mecima u mestu Štuoce na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Ribariće. Kfor je naveo da je situacija mirna, i saopštio da nema potvrde o tome da je povređen neko od civila.

Pripadnici Kfora su razvukli žicu i tako blokirali sve putne pravce koji vode ka Ibarskom Kolašinu na severu Kosova i ne dozvoljavaju prolaz vozilima ni iz pravca Zubinog Potoka, ni prema administrativnom prelazu Brnjak
 

Cilj je da onesposobe alternativni put u mestu Banje koji Srbi gotovo godinu dana koriste kako bi bojkotovali kosovske carinike i pogranične policajce koji su mimo volje Srba dovedeni na prelaz.

Lakše povređena dva Srbina

 

U Domu zdravlja u Zubinom Potoku kažu da su kod njih dovezene dve osobe, koje su ranjene gumenim mecima u mestu Štuoce. Tamo su im sanirane lakše povrede, nakon čega su pušteni kućama.

U mestu Štuoce, u blizini brane Gazivode, okupio se veći broj Srba nakon što su vojnici Kfora pod punom opremom za razbijanje demonstracija u tom mestu blokirali magistralni pravac Kosovska Mitrovica-Ribariće.

 

Italijanski vojnici Kfora su nakon ranjavanja Srba preko razglasa zatražili od okupljenih da ne prilaze i da ostanu na rastojanju od oko 70 metara od njih.

 

Prema rečima meštana Ibarskog Kolašina koji se od jutros okupljaju na više lokacija u opštini, od ponoči su vojnici Kfora teškom mehanizacijom, na više mesta prekopali put u Banjama tako da je više sela u Kolašinu ostalo odsečeno od administrativnog centra i čitavog severa Kosova.

"Kao stoku nas teraju da prolazimo kroz žicu"

Predsednik SO Zubin Potok Stevan Božović rekao je agenciji Beta "da je ovo što Kfor radi okupacija i nasilje koje se vrši nad Srbima na Kosovu i Metohiji".

"Slobodu kretanja sprečavaju pripadnici Kfora a ne Srbi kako nas oni optužuju, rekao je Božović i dodao da ovo što se dešava građanima na severu pokrajine nije zabeleženo nigde u svetu.

"Kao stoku nas teraju da prolazimo kroz žicu, i to samo na jednom mestu, kroz prelaz na administrativnoj linije, rekao je Božović i dodao "ako im je nešto sumnjivo neka kontrolišu i građane i vozila ali ne da nas zatvaraju u obruč kao da je sever Kosova koncentracioni logor".

U mestima Jagnjenica i Gazivode vojnici Kfora razvukli su bodljikavu žici zbog čega građani negoduju jer prolaz nikome nije dozvoljen.Razlog za ovak potez Kfora je prema tumačenju građana njihova namera da se vozači nateraju na prelaz Brnjak gde će im se oduzimate registarske tablice i dokumenta koje izdaje MUP srbije.

"Naredba stigla iz Brisela"

 

Kfor neće dirati ostale alternativne puteve na severu Kosova jer je iz NATO komande iz Brisela stiglo samo naređenje da se onesposobi put u mestu Banje kod prelaza
Brnjak, izjavio je danas predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović.

Božović je to izjavio nakon sastanka koji je zajedno sa predsednikom opštine Slavišom Ristićem vodio sa jednim od komandanata Kfora Dejvidom Konradom.

 

Prema Božovićevim rečima, vojnici Kfora povlače se pošto su prekopali put koji vodi pored prelaza Brnjak, a isto će učiniti i Srbi okupljeni na više mesta u Kolašinu kako ne bi bili optuženi za eventualne nerede. Današnjom akcijom Kfora ugrožena su sela Brnjak, Banje i ostala mesta na tom lokalitetu, rekao je Božović i dodao da će Srbi
nastaviti da koriste druge sporedne puteva do centralne Srbije i da neće pristati da ih nasilno integrišu u institucije samoproglašene države Kosovo.

 

Sastanak Ristića, Božovića i Konrada bio je upriličen u cilju rešavanja novonastale situacije nakon jutrošnje akcije zatvaranja putnog pravca u selu Banje koji vodi ka Srbiji.

Saopštenje Kfora: Zatvaramo nezvanični prelaz kod Brnjaka; nije bilo incidenta

Kfor je jutros u 05.30 počeo akciju zatvaranja nezvaničnog prelaza u blizini Brnjaka radi, kako se navodi, sprečavanja nezakonitih prelazaka administrativne linije. Kfor je u saopštenju naveo da je uspostavio nekoliko kontrolnih punktova i nekoliko lokacija obezbedio uz pomoć kordona.

"Ova akcija se izvodi kako bi se fizički zatvorio nezvanični prelaz. Nakon uspešnog okončanja ove akcije, kontrolni punktovi i kordoni biće povučeni", navodi se u saopštenju.

Kfor je dodao da tokom akcije nije bilo incidenata.

"Nezvanični prelaz će nakratko biti neprohodan, kako bi Kfor mogao da postavi prepreku. Akcija je potpuno u skladu sa Kforovim zadatkom", dodaje se u saopštenju.

Alternativne puteve kod zvaničnih prelaza Jarinje i Brnjak gradili su Srbi sa severa Kosova želeći da tuda prolaze u centralnu Srbiju a ne preko zvaničnih, administrativnih prelaza.

POVEZANE VESTI

Subota 16.06.2012. 10:24
A da malo ostavite Srbe na miru za promenu???
Subota 16.06.2012. 10:25
A u Beogradu se svi politicari na vlasti prave naivni i neobavesteni. Cudi me da je RTS objavio informaciju o ovim dogadjajima na svom sajtu.
Subota 16.06.2012. 11:48
Kosovo je srpska zemlja. Lako je njima da se ku... sa golorukim narodom. Kad narod uzme oružje u ruke, brzo će pokupiti svoje prnje. Moraće srpski političari brzo da reaguje i da sačuvaju bar sever Kosova, a ne da se bave praznim pričama da nedaju Kosovo. Sačuvajte sever Kosova po svaku cenu, pa čak i ratom ako treba. Ako se Albancima i njihovim mentorima isplati da ginu za nešto što nije njihovo i što pokušavaju da na drski način otmu srpskom narodu. Komentatorima koji nisu Srbi preporučujem da se nikad više ne mešaju u našu Kosovsku muku. Neka gledaju svoja posla i neka se ne brinu da će morati da ratuju i ginu za naše Kosovo. Ako do toga dođe, to će biti samo naša sveta dužnost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online