Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Utorak 10.07.2012.
08:24 >> 12:18h
Beta, Vestionline A

Danas je Dan nauke - Teslin rođendan

Dan rođenja Nikole Tesle, 10. jul 1856. godine, slavi se u Srbiji kao Dan nauke a u Filadelfiji i Zemunu kao Dan grada. "Samo" kao Teslin rođendan obeležava se u Čikagu, Pertu, Njujorku, Zagrebu, Smiljanu, Pragu, Moskvi, Bratislavi, Beču, Budimpešti i selu Jabuka kod Pančeva. Povodom obeležavanja 156 godina od rođenja našeg velikog naučnika i pronalazača, organizovano je nekoliko manifestacija...

Obeležavamo 156 godina od rođenja Nikole Tesle
 

U beogradskoj galeriji "Ozon" je otvorena izložba "Teslina vizija interneta". Izložba je inspirisana Teslinim projektom "Svetski sistem" iz 1900. godine, u kojem je u 12 tačaka, dao "viziju onoga što je ljudima danas dostupno putem interneta i komunikacione tehnologije". Govoreći tadašnjim tehničkim rečnikom, opisao je ono što se danas zove bežični internet, mobilna telefonija i dži-pi-es.

Takođe, njegovo predviđanje izneto Njujork tajmsu 1909. godine, pojedini današnji proizvođači smatraju vizijom sadašnjih pametnih telefona.

Izložba "Teslina vizija interneta" je pokušaj da se prikaže šta je od Teslinih dela sa početka 20. veka realizovano danas. Postavka obuhvata panele na kojima su

Zanimljivi tekstovi o Tesli:

 

* Tesla - tvorac budućnosti

 

* Teslin intervju iz 1899: Ja sam poražen čovek

 

* Mađioničarska priča o Nikoli Tesli

uporedno predstavljene Tesline vizionarske reči, stare fotografije tehnike iz Teslinog vremena i opis informaciono-komunikacionih tehnologija današnjice čiju okosnicu čini upravo internet.

Autor izložbe je multimedijalni umetnik Lazar Bošković, a pored prikaza u Ozonu, ovaj projekat ima i poseban veb sajt, na kojem se mogu naći korisni linkovi i drugi materijali važni za ovu temu.

Izložba, inspirisana Teslinim projektom, posetioci mogu da pogledaju do 13. jula.

Muzej Nikole Tesle u Beogradu danas će otvoriti tri izložbe - "Diplome Nikole Tesle" u Muzeju, "Plavi portret Nikole Tesle" u galeriji "Ikar" u Zemunu i "Čestitke Tesli" u zemunskoj "Kuli na Gardošu".

Beogradski Centar za promociju nauke, povodom 10. jula, koji se od prošle godine zvanično obeležava i kao Dan nauke u Srbiji, organizuje besplatne posete Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari, koja postoji već 125 godina, kao i tribinu o Higsovom bozonu.

Na tribini "Lov na Higsov bozon: Da li je otkrivena Božja čestica?" u Galeriji nauke i tehnike SANU vodeći srpski fizičari govoriće o aktuelnom naučnom otkriću nove subatomske čestice koja bi mogla biti Higsov bozon i o tome koliko je to otkriće pouzdano.

Dan Nikole Tesle u Nijagari


Kanadski grad Nijagara obeležavaće ubuduće današnji dan kao Dan Nikole Tesle.

Kod spomenika Nikoli Tesli pored Nijagarinih vodopada današnji dan biće proglašen za Dan Nikole Tesle
 

Na svečansti koja će se održati kod spomenika Nikoli Tesli pored Nijagarinih vodopada gradonačelnik grada Nijagara Fals Džim Diodati proglasiće ovaj dan, na koji je rođen ovaj slavni naučnik srpskog porekla, za Dan Nikole Tesle.

Kako najavljuju iz Srpske škole Nikola Tesla, koji su pokrenuli ovu inicijativu, na svečanosti će se obratiti vicekonzul Srbije u Torontu Ivana Stefanović i rukovodilac Nacionalnog parka Nijagara Džulius Tompson.


Na Nijagarinim vodopadima je 1893. godine izgrađena prva hidrocentrala na kojoj su primenjeni Teslini izumi.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.07.2012. 08:58
Pa dragi,predivni čovječe,sretan ti dan rođenja na našoj plavoj planeti i u našem srpskom rodu!!!Znam da negdje uživaš u duhovnom nebu ti bezvremeni filozofu i naučniče, u punom smislu te riječi,pošto drugo odredište za takvu osobnost ne mogu zamisliti.
Utorak 10.07.2012. 09:07
Teslа je pesnik elektrotehnike, umetnik! Njegovа intuicijа je kolosаlnа, njegov pogled u tаjne prirode strаhovit ... Verujem dа će svet dugo vremenа čekаti dok se pojаvi genije, koji bi mogаo biti tаkmаc Nikoli Tesli u pogledu njegovih velikih delа i njegove imаginаcije.
Utorak 10.07.2012. 11:51
Tesla se okreće u grobu jer idioti žele njegovo telo u hramu svetog Save. Njegovo delo zaslužuje osnivanje potpuno novog sistema verovanja a ne da ga koriste lopovi i prevaranti SPC-a kako bi povećali svoju zaradu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online